Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közvetlen markecolás

Direct marketing a Reader's digest-nél
Év: 
1995
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Böbe

Levelet hozott a posta. Rögtön kettõt. "Fõdíj", "Fõdíj extra", "Express prémium díj" - harsog az írás. Feladója a Reader's Digest (magyarul Ridersz Dájdzseszt) Válogatás.

A levelek összsúlya 80 g. Tekintélyes mennyiség, ha elolvassuk, hogy mindössze 250.000 db készült belõle a szerencsés kiválasztottaknak, akik már két fordulón túljutottak. Tehát kb. 20 tonna szeméttel lepték meg ismét a magyar lakosságot. No, de ne legyünk elõítélettel, ne nevezzük megfontolatlanul szemétnek e díszes, csicsás, behízelgõ hangnemmel teletömött csomagocskát, amíg nem ismerjük a tartalmát.

Az elsõ kihulló okmány egy több helyen perforált, színes, telis-tele írt lap, amelyre még egy piros kártyát is felragasztottak egy fityegõ, autókulcsnak becézett játékkulccsal. Ragasztva volt még egy aranytallérnak titulált mûanyag érme is, amellyel egy ál-kaparóssorsjegyet kell levakarni.

A szöveg rengeteg és fárasztó. Hatszor neveznek kedvesnek, tizenháromszor kecsegtetnek milliós nyereményekkel (autó, IKEA-bútor, letéti jegy, Fõdíj-extra, stb.). A sorsoláson való részvételhez, a nyeremények többségének besöpréséhez mindössze a "világ legolvasottabb magazinját", a Rídersz Dájdzseszt-et kell elõfizetnem. Az évi 12 füzetke ára CSAK NEKEM és roppat kedvezményesen, mindössze 2997 Ft. + 402 Ft. postaköltség.

A skótok, a harpagonok, a képzelt betegek és a papucsállatkák már biztos megrendelõknek számítanak. Az írástudatlanoknak, az invalidusoknak és a többieknek meg ott van a "Különleges üzenet" címû médiacsoda, amelyrõl zenés aláfestéssel a pénzért mindenre kapható szupertehetség, Antal Imre adja elõ mézédesen ugyanezt a blõdséget. Lényeg, hogy ne gondolkozz, azonnal válaszolj és fizess, mert különben lemaradsz a "Gyorsválasz díjról". A válaszhoz két boríték szolgál (bélyeget ragasztani neked kell), az "IGEN" és a "NEM" válaszboríték. Az elõbbit, úgy érzem, felesleges külön ismertetni. A "NEM" válaszboríték sötét színekkel íródott, szomorú, fekete jövõképet jósló fejtegetésekkel, mert lemondok róla, hogy megkapjam az elegáns Múnvocs karórámat, meg hogy "Nem kaphatok Gyorsválasz Díjat, mert azt az IGEN-nel válaszolók között sorsolják ki." (!)

Pedig a döntés egyértelmû és világos: NEM! És nincs "NEM" válaszboríték, hanem papírgyûjtõbe vele! A sok fáradsággal összerakott mutatvány lerakóra kerül, mert szelekcióról szó sem lehet. Papír, mártott papír, mûanyag, ragasztó, fémek bonyolult egyvelege az egész.

 

A rendszerváltás utáni Magyarország "fejlõdõ" kulturális piaca különleges gyöngyszemet produkált. Éhes profitérdekbõl sikerült elverni ismét mintegy 50 millió forintot és 20 tonnányi szemetet gyártani jobb sorsra érdemes természeti erõforrásokból.