Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amerikai disznók

nagy részesedése a világ erõforrásaiból
Év: 
1995
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Pi. GAIA Sajtószemle (Az írás eredeti címe: US. hogs large share of world resources.

Donella Meadows Országunkban az emberek nagy része úgy gondolja, hogy a földi népesedési gondokhoz semmi közünk nincs, az valahol Másutt, Délen, a határainkon kívül van. Az amerikai családokban azonban ma átlagban 2.1 gyerek van, holott korábban csak 1.8 volt.

Az ipari országok közül az E.Á.-ban van a legnagyobb termékenységi arány, évente 3 millióval növekszik a lakosság száma. Évente 6 millió amerikai nõ esik teherbe, 1 millió közülük tizenéves. Nálunk van a legtöbb serdülõkori terhesség és a legtöbb mûvi vetélés az egész világon. A születések száma 4.2 millió, a halálozásoké 2.3 millió, a természetes szaporodás 1.9 millió, ehhez jön 1 millió törvényes bevándorló. (Törvénytelen - lehet mégennyi is).

AZ AMERIKAI DISZNÓK nagy részesedése a világ erõforrásaiból

Ezek csak a számok. Ehhez hozzá kell tenni, hogy hallatlanul pazarló a fogyasztásunk. Kétszer annyi energiát használunk és hulladékot termelünk, mint egy átlag európai, s 500-szor annyit, mint egy átlag etiópiai. Mi, a világ lakosságának 4.5%-a, az ásványi tüzelõanyagok 25%-át fogyasztjuk el. A családonkénti 2.1 gyerek 4.2 európai gyereknek felel meg. 6 mexikóinak, 13 kínainak, 168 bangladesinek. Kinek van akkor népesedési gondja?

Lakásaink: 1950 óta kétszeresére nõtt az újonnan épített házak alapterülete. 2/3 részükben két kocsira való garázs van. A Földön az emberek 8%-ának van kocsija.

Minden felnõtt amerikai hetenként 6 órát tölt bevásárlással és 40 percen át játszik a gyerekeivel. Több bevásárló központunk van, mint fõiskolánk, s ezekben sokkal több idõt töltünk, mint templomainkban.

Évente 20 milliárd $-t költünk a kedvenc állatainkra. A 3 és 11 év közötti kislányok 95%-nak van Barbibabája. 200-féle gabonanemû között válogathatunk, 1/3 részünk túlsúlyos.

200 év alatt elpusztítottuk a nemzet vizes területeinek, mocsarainak a felét, a régi erdõk 90%-át, a prérik 99%-át, 500 állat- és növényfajt. (9000 vagy több veszélyeztetett). 25%-kal gyorsabban szivattyúzzuk ki a vizet a felszín alól, mint ahogyan az pótlódik.

Ez az õrült fogyasztás fenntarthatatlan és egészségtelen, mert nem tesz minket boldoggá. Kétszer annyi kocsink van, mint 1950-ben, de nem több a boldog ember, mint akkor. A lakosság 69%-a véleménye szerint lassítani kellene és nyugodtabban élni. Az évente 30.000$-nál többet keresõk 70%-a azt mondja, hogy lemondana egy napi fizetésérõl egy napi szabad idõért.

Mindenütt vannak népesedési gondok. Nálunk is.