Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Védelem a "szemétposta" ellen

Év: 
1995
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Dr. Kalas György

Egyre több nem kívánt küldemény landol a postaládánkban. Ezek közül a csomagküldő szolgálatok névreszóló kiadványai a legkellemetlenebbek. Honnan tudják a címünket? Honnan veszik, hogy szükségünk van a portékájukra? Hogy képzelik, hogy a magánéletünkbe avatkoznak? Hogyan lehet megszabadulni tőlük? Az alábbiakban néhány jó tanács.

Reklámanyagot nem kérek!

1. Személyesen vagy ajánlott levélben nyilatkoznunk kell a lakóhely szerint illetékes polgármesteri hivatal jegyzőjénél, és a jövőre nézve megtiltani (korlátozni) személyi adataink valamint lakcímünk kiadását.

A "Nyilatkozat" nemcsak a helyi szintű, de az országos adatnyilvántartónak is szól (a jegyző ugyanis köteles azt az Országos Személyiadat- és Lakcímnyilvántartónak továbbítani). A nyilatkozat-minta megtalálható az említett vhr. mellékletében.

Sokszorosítsátok, terjesszétek, - de ne feledjétek, hogy ez egy szigorúan személyesen teendő jogi nyilatkozat.

2. Az adatainkkal már rendelkező csomagküldő cégeknek, intimbetéti társaságoknak másfajta nyilatkozat szükséges, hiszen ők feltételezhetően pénzért szerezték címünket (hogy kitől, azt úgy sem mondják meg...) Az ilyen cégeknél az információs önrendelkezési jogra történő hivatkozással az 1992. évi LXIII. tv alapján kell kérni adataink törlését, pl. úgy, ahogy az alábbiakban olvasható.

A tv. 17. paragrafusa az érintettnek bírói jogorvoslatot biztosít, ha személyes adatvédelmével kapcsolatos jogát megsértenék (pl. nem törlik a nyilvántartásból).

3. A címzetlenül bedobált anyagokról. Várható, hogy ezután szaporodik a ládánkban az "idegen anyag". A védekezéshez jogi eszközt találni nehéz, marad az egyéni (polgári) kezdeményezés. Segítségül az Öko-Stúdió nyomat olyan, postaládára ragasztható feliratot, amelyet bármelyikőtök felhasználhat. A szöveg gazdája hulladékgazdálkodási szempontoktól vezérelve felkér minden gyorskezű arrajárót, hogy postaládáját kímélje meg a nem nevére szóló, kéretlenül jött küldeményektől...

 

Tisztelt Cím!!

 

 

A részemre postázott küldeményükből megállapíthattam, hogy nevem és címem szándékom ellenére szerepel nyilvántartásukban. Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy szolgáltatásaikra nem tartok igényt és a jövőben sem óhajtok Önökkel üzleti kapcsolatba kerülni.

 

 

A személyes adatok védelméről szóló 1992. évi LXIII. tv. 11. paragrafus (1) bek. alapján kérem, hogy nyilvántartásukból adataimat (név, lakcím, szerencseszámok stb.) töröljék és annak megtörténtéről értesítsenek (15. paragrafus).

 

 

Dátum, aláírás