Hírek vállalkozásoknak

2017. március 30. 16:09
Támogasd most a Humusz Szövetséget!
A Humusz Szövetség elmúlt 22 évében sok-sok hullámhegyet és -völgyet élt meg. Aki egy kicsit is figyelemmel kíséri a civil szektor kormányzati megítélését, gondolhatja, hogy munkánk és létünk egyre nehezebb. Nem titok, fennmaradásunk bizonytalan, hisz nem alapozhatunk csak önkéntes munkára. Mint minden szervezetnek vannak állandó költségeink. Elhivatottságunk töretlen, viszont a továbbiakhoz a Te segítségedre is szükségünk van. Ha értékeled környezetvédelmi erőfeszítéseinket, kérünk, járulj hozzá a munkánk folytatásához! Bankszámlaszám: 16200151-00174578 (Magnet Bank) Köszönjük!
2017. március 27. 13:19
Az idei első Újraszedve a hulladékcsökkentők lapja

 

A tartalomból:

- Te hogy csinálod a hulladékcsökkentést?

- Rövid hírek

- Humusz ajánló

- Szemléletformáló és újrahasználati központok nyíltak Budapesten

- Nulla hulladék kihívás egy francia településen

- Megérdemli a nevét - Bistro no waste

- NuHu Bagoly Klub - és ami mögötte van

- Nullahulladékos vállalatok Magyarországon

- Papírmentes iroda?

- Magunk alá tojunk?

2017. március 21. 17:06

Fontosnak tartjuk, hogy szót ejtsünk minden pozitív tendenciát jelentő környezetvédelmi összefogásról, függetlenül az érintett alaptevékenység környezetbarát jellegétől. Az Airports Council International (ACI) karbon-akkreditációs minősítésében a Budapest Airport már a 3. szintet érte el (Optimisation), azaz a repülőtér már a bérlőket bevonva igyekszik lehetőségei alapján minél környezettudatosabb működést véghezvinni.

2017. március 16. 15:27
Hogyan építsünk csapatot környezettudatos szemléleletformálással?

A Humusz Szövetség környezetvédelmi szakemberei tapasztalt csapatépítő trénerekkel szövetkezve zöld csapatépítő programokat szervezését vállalja a félnapos programoktól a több naposakig. Képzett trénereink zöld gyakorlatokkal szövik át a tematikát

2017. március 13. 11:58

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény legújabb módosítása értelmében ezentúl a biológiailag lebomló műanyag termékeknél nem kell termékdíjat fizetni. A módosítás célja, hogy az ilyen típusú termékeket preferálják a jövőben. De valóban környezetbarátnak tekinthető-e a lebomló műanyag? Több szempontot kell figyelembe venni: alapanyag, felhasználási idő, hulladékká válás.

2017. március 10. 11:45

Egyre igazabbnak érzem az egyik kedves tanáromtól hallott bölcsességet.

„Nem mi uralkodunk a tárgyakon, hanem azok uralkodnak felettünk.”

Legtöbbünknek ismerős kép az okostelefonokra meredő szemek a metron, az utcán, de a hitvesi ágyakban, vendégségben, sőt, még a vécédeszkán ülve is.

A kapkodó, útközben reggeliző, kávézó, híreket olvasó emberek tömegei. A bevásárlás mint heti rituálé. A műanyagba csomagolt termékek, amikről egyre kevésbé tudjuk, mit tartalmaznak. A munka, amit muszáj csinálni, és az élet, ami egyre inkább ezek körül forog.

 


 
Tárgyak és viszonyulások

 

Most arról írok, hogyan spórolok életidőt.

Előveszem és leporolom az idő pénz című közhelyet: a pénz idő akképpen, hogy megszerzéséért időt áldozunk munkára, elköltése időbe telik, a javak karban tartása, rendezgetése, óvása szintén.

A szüleim például, és sokan az ő generációjukból sok tárgyat elraknak, mert jó lesz még.

2017. március 09. 12:04

A fenntartható ház nem új fogalom, de sokféle – gyakran változó – elgondolás létezik arra vonatkozóan, hogy pontosan mit jelent. A fenntartható házak tervezésekor használt elképzelések is különbözőek, de egy pár alap szempontra természetesen leszűkíthetők a fenntartható építés követelményei.

Fenntartható a ház, ha…

2017. március 07. 19:36

Húsimádat–>növekvő állatállomány–>kielégíthetetlen takarmányigény–>trópusi esőerdők felperzselése. Címszavakban így írható le az a folyamat, melyet a Burger King-féle istentelen vadkapitalizmus képvisel Latin-Amerikában. 2016-os mérleg: Egyedül Brazíliában 40 Budapest méretű kipusztított trópusi erdő.

Egy friss tanulmány szerint a Burger King aktívan hozzájárul a latin-amerikai erdők felperzseléséhez, mivel közvetetten azoktól a gazdáktól vásárol vágóállataik számára szójatakarmányt, melyek bizonyíthatóan a trópusi erdők felperzselésével nyertek művelhető földterületeket. Mindezt a Mighty Earth nevű környezetvédő szervezet derítette fel drónok, szatelit képek és terepi bejárások által.

2017. március 07. 19:16

Évente több mint 1,7 millió gyerek veszíti életét a környezetszennyezéshez köthető okok, illetve a passzív dohányzás, a rossz higiénés körülmények és a mérgező vegyi anyagoknak való kitettség miatt - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet.

A lég- és vízszennyezés az alapvető tisztálkodási lehetőségek hiányával párosulva heveny hasmenéshez majd kiszáradáshoz, illetve maláriához és tüdőgyulladáshoz is vezethet, írja az MTI.

2017. március 07. 18:57

A fogyasztókhoz eljutó élelmiszer csaknem 20 százaléka megy pocsékba az Edinburgh-i Egyetem egy friss tanulmánya szerint. Az élelmiszer 9 százaléka szemétbe kerül, míg a világ lakossága 10 százalékkal több élelmiszert fogyaszt, mint amennyire szüksége lenne. Ráadásul egyre nő a húsok és a tejtermékek iránti kereslet, pedig ezeket lehet a legrosszabb hatásfokkal előállítani, vagyis romlik a globális élelmezési rendszer teljesítménye. Röviden: egyre kevesebb élelmiszert állít elő a globális mezőgazdaság, mint amire képes lenne.

Az már évtizedek óta közhely, hogy elég nagy az élelmiszer-pocsékolás, amiért a fejlett országokban leginkább a háztartások felelősek, miközben a világ úgynevezett „fejlődő” régióiban a lakosság jelentős része alultáplált vagy éhezik. A skót egyetem tanulmánya most arra a megállapításra jutott, hogy az eddig becsültnél is rosszabb hatékonyságú a globális élelmiszerrendszer, továbbá hogy a fejlett országokban a túlevés vagy túlfogyasztás legalább akkora pazarlást jelent, mint az élelmiszer kidobása.

Oldalak

Zöld üzleti hírek