Hírek vállalkozásoknak

2018. március 08. 11:45

Az óceáni halak gyomrában műanyaghulladékot találtak, vagyis öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskét mutattak ki a kutatók az Atlanti-óceán északnyugati részén élő halak gyomrában is.

A Frontiers in Marine Science című nyílt hozzáférésű tudományos folyóiratban publikált tanulmány készítői az úgynevezett mezopelágikus zónában – nagyjából 200-1000 méteres mélységtartományban – élő halakat vizsgáltak, és a kifogott példányok közül minden négyből nagyjából háromnak a gyomrában kimutatták a mikroműanyagokat – olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.

2018. március 06. 10:30

A tengerbe jutó műanyaghulladék az Északi-sarkvidéket sem kíméli, a műanyag mikroszemcséi beépülnek a tenger jegébe, és a sarkkörön túli élővilágot is veszélyeztetik.

Kutatók szerint manapság bármerre néz az ember az Északi-sarkvidéken, mindenütt jelen van a műanyagszennyezés. A norvég halászok attól félnek, hogy a mindeddig a környezetszennyezéstől mentesnek tartott halállomány is elveszti kedvező reputációját. A plasztikhulladék zöme a kihajított halászfelszerelésekből származik. A hajótulajdonosok már tisztában vannak vele, hogy évszázadokba telhet, amíg felül lehet kerekedni az elmúlt néhány évtized felelőtlenségén, amely miatt a tengerbe került a sok műanyaghulladék - számolt be róla a BBC News.

2018. március 06. 09:03

Legújabb akciójában a PET Kupa 4 hektáros Natura 2000-es ártéri erdőterületet tisztított meg a főként pillepalack hulladéktól. A Vásárosnamény és Tiszaszalka határában levő területen 3 nap alatt 1200 zsák szemetet gyűjtöttek össze, melyet egy ipari bálázógéppel 21 bálába préseltek össze. Emellett a PET Kupa szakemberei bejárták a Felső-Tisza 70 folyamkilométeres szakaszát, hogy felmérjék az ottani hulladékhelyzetet és ezzel előkészítsék a nyári környezetvédelmi, vízi versenyt.

A kemény téli idő ellenére ötven önkéntes és vízügyi szakember dolgozott napokon keresztül a Tisza 678 és 679-es folyamkilométer közötti szakaszán, a Vásárosnamény és Tiszaszalka közötti területen, hogy felszámolják az ártérben felhalmozódott szennyeződést.

A PET Kupa a nyári szemétszedő versenyen túl, év közben is szervez hulladékgyűjtő és terepfelmérő akciókat. Tapasztalataik alapján az ilyen típusú munkára a legalkalmasabb időszak, amikor még nincs zöld lombkorona és aljnövényzet a természetben, ezért is került sor ilyen korán a mostani bevetésre.

2018. március 06. 08:44

Leginkább a megújuló energiákra szokták használni az alacsony karbontartalmú befektetés kifejezést. De a körforgásos gazdaság működését elősegítő hulladékfeldolgozók, a klímaerdők telepítése, és sok más minden is ebbe a kategóriába tartozik.  A hosszútávú megtérülésre játszó nyugdíjalapok előszeretettel invesztálnak zöld befektetési célpontokba.

Egyes befektetési alapok már alacsony karbontartalmú tőzsdeindexeket is kínálnak, mint terméket. Ezekbe természetesen olyan vállalatok részvényeit helyezik bele, melyek tevékenysége környezetbarát. Európa legnagyobb eszközkezelője, az 1400 milliárd eurót (1700 milliárd dollárt) kezelő Amundi Asset Management 2014 óta kínál alacsony karbontartalmú indexeket. Nem is egyet.

Nyugdíjalapok, mint hosszú távú stratégák

2018. március 06. 08:18

Ahogy az elmúlt több mint 10 évben, úgy március 24-én idén is lesz WWF Föld Órája. A szimbolikus 60 perces sötétség mellett azonban a világ legnagyobb önkéntes akciójának üzenete megújult: a kezdeményezés ezúttal a természeti értékekre hívja fel a figyelmet. A hazai főszervező, a WWF Magyarország izgalmas kihívást indított az esemény alkalmából.

A Föld Órája kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira. Egy év múlva nemzetközi színtérre lépett, 2017-ben pedig már 187 ország csatlakozott hozzá. A világ legnagyobb önkéntes akciója keretében tavaly több mint 12 ezer jól ismert épület és látnivaló díszkivilágítását kapcsolták le egy órára, ezzel is hangsúlyozva az energiatakarékosság fontosságát.

2018. március 05. 16:47

A mai kamaszok életében jóval meghatározóbb a divat és az öltözködés, mint két-három évtizeddel ezelőtt. A fast fashion, azaz gyors(an változó) és olcsó idénydivat, évszakonként cserélteti a menő ruhatárra vágyó fiatalok szekrényének tartalmát, hatalmas terhet róva ezzel a környezetre, a ruhákat gyártó munkásokra… és a szülők pénztárcájára. A környezet-tudatossághoz, fenntartható életmódhoz hozzátartozik az is hogy, tudjuk, mit jelent az etikus divat; tisztában vagyunk vele, hogy mit hordunk; szembenézünk a ténnyel, hogy részesei vagyunk a divatfogyasztás okozta problémáknak és próbálunk ezen változtatni.

Beszélgessünk ezekről a problémákról a serdülő korosztállyal! A beszélgetések legfőbb célja , hogy a tinédzser korosztály is kritikus legyen a divatiparral szemben, vásárlás előtt járjon utána az adott márkának/terméknek, és ne vegyen olyan ruhaneműt, amelyért mások – a varrónők, az élővilág és a környezet, illetve az élhető bolygótól megfosztott jövő generációk - keményen megfizetnek.

 

MIELŐTT BELEVÁGUNK, TANULJUNK!

Készüljünk fel, hogy rengeteg kérdést kapunk majd. Lehet, hogy nem tudunk mindegyikre válaszolni, de legyünk tisztában legalább az alapokkal – és nyugodtan keressünk rá a felvetett kérdésre együtt.

2018. március 04. 09:17

Csatlakozz te is a Felelős Gasztrohős akciójához, és mondj nemet a pálmaolajra! Mit kell tenned? Egy hónapig ne vásárolj olyan terméket ami pálmaolaj felhasználásával készült, és ne egyél olyan helyeken ahol pálmaolajat használnak.

Mi a baj a pálmaolajjal?

2018. március 04. 09:11

Fali polc bőröndből készült már több is, mégis, ez az egy kicsit más most, mint a többi. Szerettem volna tenni bele egy kis extrát, egyrészt azért, hogy nekem is kihívást adjon egy újabb darab elkészítése, másrészt meg, hogy a használóit is kicsit megmozgassa, megviccelje - írja Erdős Anna, a cofferworks.com szerzője.

Cofferworks történetek

 

Ez ugyanis egyik alkotóbázisom színhelyére került, a Home-Made Hostelbe, ott pedig pontosan a kanapéra fáradtan lehuppanó turisták feje főlé a falra.

Nem csak polcra, lámpára is szükség volt a kanapé fölött, de egy újabb sorozatgyártott, felcsíptethető fajta helyett inkább valami egyedibbre vágytam most.

2018. március 01. 20:06

Szerdán bemutatták Amszterdamban a világ első műanyagmentes szupermarket-folyosóját, adta hírül a CNN.

Az Ekoplaza nevű holland szupermarketlánc egyik üzletében a vásárlók mostantól 700 műanyagmentes áruból válogatnak, melyek csomagolását komposztálható bio és hagyományos anyagok, így üveg, fém és karton adja.

Sian Sutherland, a Plastic Planet környezetvédelmi csoport társalapítója arról beszélt, a folyosó a jövő élelmiszer-kereskedelmének a szimbóluma, és reméli, hogy ébresztőt fúj a többi vállalat számára is.

2018. február 27. 18:16

A Felelős Gasztrohős Alapítvány által életre hívott fenntartható vendéglátóhely minősítést eddig már negyvennégy vendéglátóhely érdemelte ki. Az éttermeknek, a kávézóknak és cukrászdáknak ahhoz, hogy megkaphassák ezt a minősítést olyan kritériumokat kell teljesíteniük, amelyek összességében csökkentik a környezeti terhelés mértékét.

Hatéves múltra tekint vissza az alapítvány tevékenysége

A Felelős Gasztrohős Alapítvány hat éve jött létre. Küldetése a fenntartható és egészséges táplálkozás támogatása. Az egyik „gasztrohős”, Vighné Boóc Judit, aki két éve kapcsolódott be az alapítvány munkájába a Híradó.hu megkeresésére elmondta, hogy az alapítók a jövőben szeretnének egy közös projekten munkálkodni.

Oldalak

Zöld üzleti hírek