Hírek vállalkozásoknak

2018. október 15. 15:31

Szekszárd, 2018. október 14., vasárnap (MTI) - Új, integrált biológiai hulladék feldolgozó technológiát fejleszt ki a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium, amellyel elsősorban állattartó telepek állíthatnak elő új típusú szerves trágyát - közölték az MTI-vel.

 

   

 A konzorcium, amelynek a zrt. mellett tagja a Kaposvári Egyetem és az orosházi Béke Agrár Kft., a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 466 millió forintos támogatásával, 874 millió forintból fejleszti az eljárást.

 A szalma, kukorica, istállótrágya, faapríték speciális előkészítésével, illetve ásványi anyagok összekeverésével "töltetet" hoznak létre, amelyre állati hígtrágyát öntöznek - ismertette Dér Sándor, a társaság kutatási igazgatója az MTI-vel. 

2018. október 15. 15:17

Az ENSZ FAO, az Élelmiszerbank Egyesület és az Agrárminisztérium közös sajtótájékoztatója az Élelmezési világnapon az élelmiszerpazarlás és éhezés elleni küzdelemről

Október 16-án kamionkonvoj halad át Budapest történelmi belvárosán magáncégek által felajánlott élelmiszeradománnyal, hogy az Élelmezési világnap alkalmából ráirányítsa a figyelmet az élelmiszerpazarlásra és az alultápláltság problémájára.

A kamionok az Andrássy úton keresztül érik el a Hősök terét délelőtt 10 óra magasságában, amit az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az Agrárminisztérium közös sajtótájékoztatója előz meg a Műcsarnoknál.

2018. október 15. 13:21
Immáron kilencedik alkalommal rendezte meg országosan elismert, rangos versenyét az OzoneTv. A díjazásban a Humusz elnöke, Urbán Csilla is részt vett zsűritagként.

Az egyetlen „zöld" tematikájú hazai televíziós csatorna, az OzoneTv olyan magánszemélyeket, óvodákat - iskolákat, civil szervezeteket és vállalatokat keresett, akik számára kiemelten fontos a környezetvédelem, ezért működésük és hétköznapi életük során arra törekednek, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után.

2018. október 15. 09:53

A magyarok harmada rendszeresen vásárol olyan terméket, amelyre nincs szüksége, az előre nem tervezett, impulzusvásárlásokat legtöbbször az üzletben kihelyezett termékek, akciók váltják ki – derül ki a Generali Biztosító Zrt. legfrissebb, egész országra kiterjedő reprezentatív kutatásából.

Az impulzusvásárlás a budapestiekre, a nőkre és a 40 év alattiakra jellemző leginkább. A legtöbb válaszadó tudatos vásárlónak gondolja magát, ez azonban leginkább a tartós fogyasztási cikkek, mint például az okostelefon, az autó vásárlására igaz, ahol körültekintőbben választanak.

Átlagos vásárláskor legtöbben az ár-érték arányt veszik figyelembe: a lakosság csaknem felénél ez a legfontosabb szempont, 25 százalékuk az akciós termékeket keresi, míg a vásárlók mindössze 17 százaléka veszi mindenből a legolcsóbbat.

2018. október 15. 09:37

Manapság a gazdaság és ez által a termelés is az új, profitábilis megoldásokat hajhássza. Ebben a világban egy japán farmer mégis olyan innovatív és egyben egyszerű utat választott magának és családjának, amely a legtöbb ember szemében gazdaságtalannak tűnhet. Okitsu gazdálkodó ugyanis úgy véli, hogy országának élelmiszer termelése egyenesen káros hatással bír lakosai egészségére, boldogságára és jól-létére.

 

Okitsut elsősorban neveltetése vitte mezőgazdasági pályára. Anyja gazdálkodott, apja pedig egy befolyásos, helyi politikus volt. A Tokiói Mezőgazdasági Egyetemre ment tanulni, és miután végzett, gyorsan el tudott helyezkedni a Japán Mezőgazdaság nevű állami intézményben, amely a japán mezőgazdálkodás meghatározó szerve. 

2018. október 12. 10:27

A jövő generációját nem érdekli eléggé a környezetvédelem? Mit teszünk azért, hogy zöldebbek legyünk? Tudjuk, mit jelent a zero waste? Mit tartunk veszélyesebbnek a műanyaghulladékot, vagy a légszennyezést? A Jófogás online kutatása a többi között ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Túl környezettudatos a magyar?

2018. október 12. 09:24

San Francisco 2003-ban ambiciózusan elhatározta, hogy 2020-ra hulladékmentessé válik. Tehát hamarosan itt lenne az ideje, hogy ünnepélyesen eltemessék az utolsó kidobásra ítélt tárgyat, és bezárják a hulladéklerakókat. A célt azonban egyelőre nem sikerült elérniük, mert van, amit egyszerűen nem lehet újrahasznosítani.

Hónap elején, a Global Climate Action Summit keretében, London Breed polgármesterasszony kiadott egy közleményt, amelyben bejelentette a város 2030-as hulladékgazdálkodási céljait. Az új tervben a városvezetés beismerte, hogy San Franciscóból 2020-ra nem lesz „zero waste” város. „Ez egy dátumhoz kötött cél, amit nem valószínű, hogy elérünk” – nyilatkozta Charles Sheehan, a San Franciscoi Környezetvédelmi Hivatal szakpolitikáért és közügyekért felelős vezető tisztviselője – „De számos dolgot teszünk azért, hogy folytathassuk utunkat a hulladékmentesség felé”.

2018. október 12. 08:15

Nem dobhatnak ki több ételt az austini éttermek. E hónapban ugyanis hatályba lépett egy törvény, amely kötelezi őket, hogy az élelmiszermaradékot komposztálják, rászorulóknak adományozzák, vagy állatélelmezési célokra továbbadják. Ez a szabályozás a város fenntarthatóbbá tételét célzó „egyetemes újrahasznosítási rendelet” (URO) egyik eleme.

Texas célja, hogy 2040-re elérje a nulla hulladékot. Ezért valamennyi vendéglátóipari vállalkozásnak (étterem, termelői piac és üzlet), amelyben készételeket szolgálnak fel, továbbá minden olyan helynek, amely élelmiszert dolgoz fel vagy állít elő, alternatív megoldást kell találnia, a jövőben nem küldhetik a szerves hulladékot a hulladéklerakókba. Ez azt is megköveteli, hogy az alkalmazottak kellő tájékoztatásban részesüljenek a hulladék kezelését illetően.

2018. október 11. 16:52

Sokat szoktuk emlegetni a EU-s Hulladék Keretirányben és a hazai hulladéktörvényben is lefektetett hulladékos piramist, amely a hulladékok kezelésének lehetőségeit mutatja be a legkedvezőbb megoldásoktól a legkedvezőtlenebbekig. Ezt szeretnénk most egy kicsit bővebben kifejteni.

1.    Hulladékmegelőzés

Az első és legfontosabb lépés a hulladék termelésének a megelőzése, hiszen a legjobb hulladék az, ami nem is keletkezik. Ezt nagyon sokféleképpen érhetjük el. Ide tartozik a hulladékszegény technológiák tervezése, de az ökodizájn is, tehát amikor úgy tervezünk egy terméket, hogy az minél hosszabb élettartamú legyen. Különféle gazdasági ösztönzők bevezetésével is végső soron a hulladék mennyiségének csökkentését lehet elérni pl. termékdíjak, zöld adók kivetésével.

2018. október 09. 13:48

A Coca-Cola, a PepsiCo, a Nestlé és a Danone termékei tették ki a Break Free From Plastic-mozgalom által 42 országban szervezett 239 szemétszedő akció során összeszedett szemét legnagyobb részét - adta hírül a Greenpeace Magyarország a mozgalom márkavizsgálatának eredményét.

A legszennyezőbbnek a Coca-Cola bizonyult közülük. Világszerte összesen több ezer márkához köthetően több mint 187 ezer – itthon közel 3 ezer – darab, vizeket és óceánokat szennyező, egyszer használatos csomagolást válogattak szét az aktivisták. A jelentés az eddigi legátfogóbb elemzés arról, hogy jelenleg mely cégek termékei szennyezik leginkább a Földünket.

Oldalak

Zöld üzleti hírek