Hírek vállalkozásoknak

2018. augusztus 16. 13:17
A hidraulikus repesztés (palagáz kitermelésére alkalmazott eljárás; fracking) egy nem várt szerencsés fordulattal szolgált a műanyagiparnak. A műanyag és a földgáz ipar szükségszerűen támaszkodik egymásra – csak így tudják fenntartani ezt a két mérgező üzletágat. Csak egy a gond – az árát a tengereink fizetik meg.

Egy rövid videó a frakkolásról:

 

2018. augusztus 14. 23:20

Bónusz-malusz rendszer bevezetését tervezi a jövő évtől a francia kormány, hogy ezzel bírja rá az embereket az újrahasznosított termékek használatára.

„Amikor majd két, újrahasznosított műanyagból, illetve a hagyományos műanyagból készült palack között lehet választani, az első olcsóbb lesz" – jelentette ki a Journal du Dimanche (JDD) francia hetilapban Brune Poirson környezetvédelmi államtitkár.

2018. augusztus 14. 23:11

A Pécsi Állatkert hulladékkal szennyezett akváriumot állított ki bemutatva a Földre gyakorolt negatív hatásait ennek a globális problémának.

Az akváriumon olvasható információ szerint a világ óceánjaiba naponta kétmillió cigarettacsikk, több mint egymillió műanyag palack, 600 ezer szívószál és egyebek mellett egymillió műanyag zacskó kerül – írta az intézmény kedden, az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

Az állatkert Siptár Dávid ügyvezetőt idézve hangsúlyozta: az állatkerteknek a szórakoztatás mellett feladatuk az oktatás, a természetvédelem, a természetvédelemre, a fajmegőrzés fontosságára való nevelés, valamint a látogatók szemléletének formálása is. Ebben nagy szerepük van a zoopedagógiai iskolai óráknak.

2018. augusztus 14. 22:47

Nem csak azért hasznosak az utak melletti szemétszedő akciók, mert szebb lesz tőle a környezetünk.

Azért is, mert ha fürgén kapkodják fel a flakonokat, aludobozokat, nejlonzacskókat az aktivisták, megelőzhetik, hogy az útkezelő apróra vágja és végképp kezelhetetlenné tegye a szemetet:

 

2018. augusztus 13. 23:37

A kínai nagyvárosok legújabb bringamániája nem meglepő, már évtizedekkel ezelőtt híresek voltak a biciklikkel telített utakról. Ehhez képest a kínai városokban nemhogy nő, hanem egyenesen csökken a biciklizési kedv: a pekingi közlekedési bizottság adatai azt mutatják, hogy míg az 1980-as években az összes városon belüli utazás 63 százalékát biciklivel tették meg, 2014-re ez az arány 17,8 százalékra csökkent.

A technológiai fejlődés, az okostelefon-vezérelt megoldások azonban a kerékpáros közlekedést sem kerülték el: az utóbbi néhány évben körülbelül 60 különböző cég összesen 16-18 millió kerékpárt eresztett Peking utcáira, hogy közbringarendszer formájában megosztva használják őket a lakosok. Csak épp dokkolóállomásokat, sőt egyszerű tárolókat felejtettek el kiépíteni.

2018. augusztus 13. 23:24

2018-ban a korábbi évekhez képest is felgyorsult az a világméretű trend, amely az eladott műanyag szatyrok számának csökkentésére, hosszabb távon pedig teljes száműzésére irányul.

Csak az utóbbi hónapokban Ausztráliában, Chilében és Mumbaiban tiltották be az egyszer használatos műanyag zacskók ingyenes osztogatását, de még a szomáliai al-Shabaab terrorszervezet is memóban hirdette ki azok betiltását, mivel „komoly fenyegetést jelentenek az emberek és az állatok egészségére”.

A kozmetikumokban, fogkrémekben található mikroszemcsék, a műanyag poharak vagy a szívószálak után tehát a köznyelvben csak nejlonzacskónak hívott termékeket célozza a legújabb környezetvédelmi akcióhullám.

2018. augusztus 13. 23:16

A súlyosan veszélyeztetett atlanti fattyúteknős (Lepidochelys kempii) egyik példányának halála irányította rá a figyelmet ismét a tengeri szemét problémájára.

Mint a South Walton Turtle Watch önkéntes tengeriteknős-védő csoport jelentette, a nőstény állatot kiszabadították ugyan az északnyugat-floridai parton heverő hokedliből, amelybe beszorult, de addigra már késő volt. Az állat fején látható sebek arra utalnak, hogy „szörnyű halála volt” – írja a szervezet. 

Arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy ne hagyjanak maguk után semmit a tengerpartokon, még egy éjszakára sem – bár a szék inkább tűnik odasodródott szemétek, mint strandfelszerelésnek.

2018. augusztus 13. 23:12

A világ közvéleménye végre felébredt, az emberek tisztában vannak vele, hogy a plasztikszemetünk eltakarításának megoldása és a műanyaghasználat kiiktatása vagy legalábbis csökkentése égető fontosságú probléma. Néhány megdöbbentő adat arról, hogy miért.

Közel 8,3 milliárd tonnát tesz ki a műanyagszemét, amit eddig természeti környezetébe dobott az emberiség. Ez 800 000 darab Eiffel-torony súlyának felel meg. Ebből a 8,3 milliárd tonnából 6,3 milliárd tonnát effektíve szemétként hajítottunk ki az ökoszisztémákba.

2018. augusztus 13. 22:55

Az idei évben először nyitottak EcoKempinget a Szigeten a környezetvédelem iránt elkötelezett fesztiválozóknak. Az E.ON támogatásával napelemes vízmelegítéssel, víztakarékos tusolókkal, fenntartható étkezéssel. folyamatos szelektív hulladékgyűjtéssel és lebomló bio takarítóanyagokkal várták a sátrazókat. 

A Szigeten idén visszaváltható a pohár, tilos a szórólap és a nejlonzacskó, továbbra is szelektíven gyűjtik a PET palackokat, az ALU dobozokat, a kartont és a vendéglátóhelyek pultjában képződő üveghulladékot. Szívószálakat is csak azoknak adnak a vendéglátóhelyeken, akik ezt külön kérik.

2018. augusztus 13. 22:50

Vetési varjakat állítanak munkába az eldobott cigarettacsikkek begyűjtésére egy franciaországi szabadidőparkban. 

A hat varjat megtanították arra, hogy szedjék fel a földről a csikkeket és más szemetet, és a jövő héttől kezdenek el dolgozni a nyugat-franciaországi Vendee térségben lévő Puyi de Fou történelmi témája parkban.

Nemcsak az volt a célunk, hogy takarítsanak, mivel látogatóink általában ügyelnek a tisztaságra, hanem az is, hogy megmutassuk, a természet maga is megtaníthat minket a környezetünkről való gondoskodásra – mondta Nicolas de Villiers, a park illetékese az AFP francia hírügynökségnek.

Oldalak

Zöld üzleti hírek