Hírek vállalkozásoknak

2017. augusztus 14. 22:57

Percenként 1 millió PET-palackot adnak el világszerte, és előrejelzések szerint ez a szám 2021-ig 20%-kal nőni fog. A bubis víz rajongóinak alternatív megoldást jelent PET-palack helyett a szóda. A Tudatos Vásárlók Egyesülete körbenézett, milyen formában és mennyiért lehet hozzájutni szódavízhez. 

retró szódásszifon

 

2017. augusztus 14. 22:06

Amikor leadunk egy használt elektromos vagy elektronikai berendezést – legyen az porszívó, hűtő vagy rádió – az átvevőnek (gyártó vagy forgalmazó) kérésünkre vásárlási utalványt kell kiállítania. Összegének mértékét – a berendezés típusától függően – egy 2014-ben született kormányrendelet határozza meg. Mivel erre a kedvezményre az átvevőnek nem kötelessége felhívnia a hulladék birtokosának figyelmét, ezért nagyon kevesen tudnak róla. Te éltél már vele?

Először is vegyük sorra, hogy milyen típusú termékekre vehető igénybe a 197/2014. (VIII. 1.) Korm. Rendelet (hatályos: 2017.01.01. – 2017.12.31.) által biztosított vásárlási utalvány!

 

Elektromos, elektronikusberendezés-kategóriák:

háztartási nagygépek;

háztartási kisgépek;

információs (IT) és távközlési berendezések;

szórakoztatóelektronikai cikkek és fotovoltaikus panelek;

világítótestek;

elektromos és elektronikus szerszámok, kivéve nagyméretű, rögzített ipari szerszámok;

2017. augusztus 07. 11:30
A műanyaggyártás mértéke egyre jobban gyorsul, de csak 9%-át hasznosítják újra.

2014-ben a tudósok újfajta "kőzetet" találtak Hawaii tengerpartján. A homok, szerves törmelék és vulkáni kőzet olvasztott műanyaggal keveredett. Emiatt a "plasztiglomerátum" nevet javasolták ennek az anyagnak és azt ajánlják, hogy mivel a műanyagok tartósan jelen vannak a környezetben, ezek a kövek az Antropocén potenciális jelzői lehetnek. A jövőben a mi korszakunkat a műanyagok használata határozza meg.

2017. augusztus 04. 10:01
Az újrahasznosított műanyagokkal sajnos előfordul, hogy kevésbé eszététikusak. A fogyasztói várakozások és a technikai kérdések egyre nagyobb kihívást jelentenek az újrahasznosított műanyagot tartalmazó termékek növelésében.

Szívószálak a teknősök orrában és zacskókkal eltömített városi utcák - a világ tele van hulladék műanyaggal, és a probléma megoldása egyre sürgetőbb. Az újrahasznosított műanyagok mennyiségének növelése a termékekben növekedhet, ha megzabolázzuk a műanyag egyre nagyobb ütemben való környezetbe kerülését. 

2017. július 26. 11:46

Reggel: az óra csörög, korán van, álmos szemek néznek vissza a tükörből, már elkészült a lista a fejekben, hogy mit is kell aznap megcsinálnod, lélekben próbálod aznapra összeszedni magad. Ilyenkor a legtöbb ember kávéval indítja a napot.

(A következő írást a Háztartásom hulladék nélkül blogról kölcsönöztük - A Szerk.)

Én nem szeretem a kávét, azonban nagyon alacsony a vérnyomásom, így szinte muszájból iszom.

2017. július 26. 08:33
A látszat talán az, hogy a WMN igazi hedonista-maximalista társaság, de van azért nekünk egy kisebb, minimalista szárnyunk is. A környezettudatos Pásztory Dóritól kaptam például a kedvenc hordozhatós kávés poharamat, a sok más mellett a háztartási szemétmennyiség csökkentésében is élen járó Zimre Zsuzsának hulladékfeldolgozó tyúkjai vannak, és a legprofibban minimalizáló Kárpáti Jucitól kaptam kölcsön a rendrakás védőszentjének, a japán Marie Kondónak a könyvét, ráadásul együtt ültünk csillogó szemmel Bea Johnson hulladékmentes előadásán. És mivel látok esélyt arra, hogy bizonyos dolgokban simán megtéríthetőek a hedonista-maximalisták is, íme, a WMN-szerzők szűk magjának kedvenc minimalista és hulladékmentes praktikái. Prónay-Zakar Gina írása.

1. Nem veszünk PET-palackos ásványvizet

2017. július 19. 14:48

ÚjraSzedve 2017 nyár4 évvel ezelőtt született meg a Kukabúvár utódjaként az ÚjraSzedve magazin, a hulladékcsökkentők lapja. A megjelent cikkek hagyományosan a honlapunkra is felkerültek, így nem véletlenül tették fel többen is a kérdést: miért nem térünk át teljesen a digitális formára, ha amúgy is feltöltjük a tartalmat? Különben is, sokkal környezetbarátabb.

2017. július 18. 21:53
Az újrahasznosítható, fenntartható divat kedvelt téma a világban. Címlapokon szerepel az Egyesült Királyságban, hogy az egész textilipart forradalmasítja egy új eljárás, mely a ruhaipar környezetre gyakorolt hatását is csökkenti.

Fenntartható textil, fenntartható ruha

2017. június 30. 13:54

A turista szezon kellős közepén hegyekben áll a kidobott szemét több görög nagyváros utcáin, mert sztrájkba léptek az állásukat féltő hulladékgyűjtő alkalmazottak.

 

Athénban, Szalonikiben és Korfu szigetén néhol már elviselhetetlen a bűz a nyári hőségben. A múlt héten csütörtökön a feldühödött tüntetők fel is gyújtottak egy szemétkupacot a belügyminisztérium fővárosi épülete előtt, a rohamrendőrök könnygázzal akadályozták meg az épület ostromát.

A szakszervezetek szerint több ezer szemetes veszítheti el munkahelyét az újabb takarékossági intézkedések miatt, ezért döntöttek a munkabeszüntetés miatt.

 

2017. június 30. 13:45

Állandó bűzre és illegális szemétlerakókra panaszkodnak a Széchenyi városrészen található Malom út lakói. Elmondásuk szerint az illegális szemetelők által kedvelt területen ráadásul egyes környékbeli tanyatulajdonosok folyamatosan műanyagot vagy ­gumit égetnek.

– Reggel is, de főleg ­este érezzük a szagát. Nem tudjuk pontosan, honnan jön, valahonnan onnan, a tanya felől hozhatja a szél – mutatja erkélyéről az első emeleten lakó Rontó Györgyné. A Széchenyi városrészen található Malom út mellett közvetlenül egy nagyobb terület fekszik, tanyákkal. Ezek mögött már a Kaán Károly út van. Régen ezt a területet hívták Malomszögnek.
– Ráadásul nemcsak a füst nagy, de folyamatosan idehordják a háztartási hulladékot is – folytatja a lakó –, igaz, amit ide tesznek a konténerek mellé, azt a szolgáltató általában el is szállítja.

Oldalak

Zöld üzleti hírek