Hírek vállalkozásoknak

2017. október 19. 08:00

Egy dán riportfilm szerint egy dániai szemétégetőben évente 12 tonna új ruha válik a semmivel egyenlővé. A legtöbb darabon még az árcímke is ott figyel. A svéd fast fashion óriás magyarázata nem éppen megnyugtató. Az pedig még sokkolóbb, hogy nem ők az egyetlenek, akik így kezelik az eladhatatlan ruhák kérdését.

A H&M a greenwashing, azaz zöldre mosás egyik legnagyobb zsenije. ÉNem feltétlenül jó, hogy a H&M felhívja a figyelmet arra, létezik fenntarthatóság, hiszen a probléma egyik legnagyobb okozója pont ez a mamutvállalat. Évek óta zajlik az a kampányuk, amellyel a vásárlókat arra biztatják: adják le náluk a használt ruhát (cserébe egy kuponért, amellyel 2500 forintos vásárlás felett kedvezményt kapnak). Ezzel csak azt hitetik el a fogyasztóval, hogy ők lehetnek A Megoldás akkor, ha nem szeretnénk, hogy a szemétbe kerüljenek azok a holmik, amelyekre már nincsen szükségünk.

2017. október 19. 07:43

Az interneten sokat lehet olvasni az élővizek szennyezettségéről, és fontos is a tájékoztatás, de fontosabb lenne valamit tenni a műanyag hulladékokkal, olajjal, és minden egyéb vízi szeméttel. Így gondolta az a két ausztrál srác is, aki kitalált egy végtelenül egyszerűen működő szerkezetet.

2017. október 18. 09:41

A tárlat november 12-éig tekinthető meg.

A Műcsarnok jelenlegi kiállítása,  Sebastião Salgado GENESIS című anyagát mutatja be.

A híres brazil fotóművész először állít ki Magyarországon, Genesis című projektje többek között olyan  fontos kérdéseket tárgyal, mint a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, egyéni és közösségi felelősségvállalás. A kiállítás 245 fekete-fehér fotója öt földrajzi egységre tagolódik, elénk állítva a természet működését: a bolygó déli területein, a természetes szentélyekben, azaz a védett területeken, Afrikában, a bolygó északi területein és az Amazonas vidékén.

2017. október 18. 08:10

A műanyagok használatának visszafogására szólított fel Sir David Attenborough brit természettudós, dokumentumfilmes új televíziós sorozatának, A kék bolygó 2-nek a bemutatásakor.

2017. október 16. 13:15

Az ökoanyu bloggerének interjúja a Platio térkő marketingért felelős munkatársával

Tavaly, amikor - bevallhatom -, enyhe “klíma-depresszióm” volt, hosszan beszélgettem Ürge-Vorsatz Dianával, aki viszonylag hosszan masszírozta a lelkem interjú közben, hogy szépen összeszedjem magam. Felért egy öko-pszichoterápiával, utána azért helyrerázódtam.

Ő mondta azt is, hogy ha azt a tudást, ami a kezünkben van, arra használnánk, hogy újabb és újabb, például a megújuló energiát fókuszba helyező találmányokat, eszközöket fejlesztenénk, akkor nagyon is jó irányba fordíthatnánk a most kevésbé előnyös tendenciákat.

2017. október 16. 12:16


Augusztus közepén eljutottam oda, hogy az éppen elfogyó bolti fogkrémünk esetében is zöldre váltsak. A cél egyrészt az egészséges alapanyagok felhasználásából készült fogkrém készítése, másrészt pedig természetesen a hulladék minimalizálása. Igaz, hogy a házilag készülő fogkrémek alapanyagai is műanyag csomagolásban kaphatóak, azonban a tusfürdőhöz és a samponhoz hasonlóan, ezekből nagyon kevés szükséges. Így ha megtalálom az igazi összetételű változatot, akkor érdemes lesz nagy kiszerelésben megvennem a fogkrém alapanyagokat is (amelynek egy része egyébként megegyezik a tusfürdő és a sampon alapanyagainak egy részével).


(Az alábbi cikket a Háztartásom hulladék nélkül blogról kölcsönöztük. Linket lásd lent - a Szerk.)

2017. október 16. 12:07

Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia államfői Szekszárdon tárgyaltak.

Általánosabbá kellene tenni azt a szemléletet, hogy amit eddig hulladéknak tekintettünk, az sokkal inkább nyersanyagforrás legyen - mondta Áder János köztársasági elnök Szekszárdon, ahol péntektől kétnapos tanácskozást tartottak a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) államfői.

2017. október 16. 11:57

Itt az ősz, az óvodákban, iskolákban falevelek és gesztenyebábok kerülnek az ablakokba, a kert pedig kezd eltűnni a vastagodó levéltakaró alatt. Ha meguntuk a családi avarhalomban hempergőzést, avarrugdosást, levélcsokor gyártást és levélkép alkotást, valamit kezdenünk kell a nagy mennyiségű falevéllel.

Ha egy mód van rá, ne akarjuk füstbe borítani a környéket, akkor se, ha nosztalgiarohamunk van gyerekkorunk őszi avarégetés-szaga után! Lapozzunk inkább bele a KÖTHÁLÓ (Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata) avaros szórólapocskájába és az „avarégetéskor kibocsátott káros anyagok” listájának áttekintése - majd kellő elborzadás - után, válasszuk önként a komposztálást! Így a lehulló levelekből nem légszennyezés, hanem értékes tápanyag lehet!

2017. október 16. 11:39

Kaptunk egy levelet az Amigos a gyerekekért-csapat alapítójától, Fábián Sárától. Azt írta benne, hogy egy esküvőre készülő pár felajánlotta nekik a nászajándékaikra szánt összeget. Az esküvő a múlt hét végén megköttetett, a boldog feleség pedig megírta nekünk, miért nem csinálná ma sem másként. Még akkor sem, ha az egész menyasszonyi szett hétezer, azaz hétezer forintba került... A kórházban fekvő gyerekek viszont rengeteg hasznos adománnyal gazdagodtak a násznép jóvoltából. Kata szívmelengető levele.


2017. október 16. 10:33

2013 áprilisában Bangladesben egy nyolcemeletes épület dőlt össze. A Rana Plaza falai már napokkal korábban megrepedeztek, a földszinti üzletek, bankhelyiségek be is zártak, ám a magasabb emeleteken működő, több mint ötezer embert foglalkoztató ruhakészítő üzemek vezetői – miután a pláza tulajdonosa kijelentette, hogy az épület biztonságos – megfenyegették az alkalmazottakat, hogy ha nem mennek dolgozni, visszatartják a bérüket. Másnap reggel az épület összeomlott, több mint 1100-an meghaltak, 2500-an megsérültek. Az üzemben többek között a Mango, a Primark, a Walmart, a Benetton számára készültek ruhák.
A tragédia, amely a legtöbb áldozattal járó ipari baleset volt az elmúlt három évtizedben, felhívta a világ figyelmét arra, hogy igen nagy ára van az ész nélküli divatőrületnek, mert az indiai, bangladesi, kínai, kambodzsai ruhagyárakban dolgozó munkások nem egyszer a szó szoros értelemben belehalnak a munkájukba.

Oldalak

Zöld üzleti hírek