Hírek vállalkozásoknak

2018. június 13. 15:36

Rendezvényünk célja, hogy felhívjuk a jogalkotó, az állami-, környezetvédelmi-, vízipari szervezetek figyelmét a mikroműanyagokkal kapcsolatos kutatások eredményeire és a megelőzés lehetőségeire. Rendezvényünk kapcsolódik a Nemzetközi Duna-naphoz és a Műanyag-, és a Duna Stratégia célkitűzéseihez. Ingyenes konferencia a KSZGYSZ szervezésében.

A mikroműanyagok kutatása az utóbbi 10 évben a tudomány középpontjában áll: Legfőbb forrásuk a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából, kozmetikai szerekből, valamint a környezetben jelen lévő műanyaghulladékok fizikai-kémiai aprózódása útján kerül a környezetbe. 2017 júliusában a Wessling Hungary Kft. és a PET Kupa kezdeményezésére mérésre került a mikroműanyag-tartalom a Tiszában, ami alapján elmondható, hogy óránként közel 200 millió darab mikroműanyag úszik le a Tiszán. Ezen adatok a nemzetközi eredmények tükrében is jelentősek (Nature Geoscience 2018).

2018. június 13. 15:26
Az IKEA elkötelezte magát amellett, hogy 2020-ra minden áruházából és étterméből kitiltsa az egyszer használatos műanyagokat.

A döntéssel megszünteti a műanyag szívószálak, tányérok, poharak, hűtőzacskók, műanyaggal bevont papírtányérok és poharak, illetve szívószálak értékesítését. Emellett az éttermekből is eltűnnek a szívószálak, műanyag poharak és minden más, egyszer használatos műanyag eszköz.

További vállalásuk, hogy 2025-re minden felhasznált alapanyaguk már újrahasznosított, illetve újrahasznosítható lesz, valamint a házhoz szállításukban is el akarják érni a zéró-kibocsátást.

2018. június 02. 12:34

A határozat hatalmas lépés az egészségünk megvédése érdekében, és megmutatja, mekkora szükség van a hormonkárosító anyagok beazonosításának és használatának mihamarabbi EU szintű szabályozására.

 

Az Európai Vegyianyag-ügynökség (Echa) egyhangú döntéssel határozott arról, hogy ezentúl a biszfenol-A (BPA) nemcsak a szaporítórendszerre való hatása miatt, de hormonkárosítóként is szerepeljen a különös aggodalomra okot adó anyagok listáján – írja a Guardian.

2018. június 01. 10:42

Néhány napja bejárta a magyar internetet is a hír, hogy az Európai Bizottság betiltana egy sor mindennapos műanyagterméket, például a műanyagtányérokat vagy a szívószálakat, sőt még a fültisztító pálcikákat is. Bár még csak egy javaslatról van szó, már ez is elég nagy zúgolódást váltott ki, úgyhogy érdemes megnézni, miről is van szó pontosan, megéri-e ez a nagy felhajtás, és mit fogunk tudni használni, ha tényleg egy sor műanyagterméket betilt az EU.

 

Fotó: Anthony Wallace / AFP

A kép közvetlen forrása a cikk végén található.

 

Eszegetünk, szívogatunk? A halak meg pusztulnak?!

2018. június 01. 10:01
Aki ellátogat Indonézia fővárosába, Jakartába, egészen bizonyosan látni fogja a Citarum folyót is, amely jelenleg a világ legszennyezettebb folyója. Annyira tele van szeméttel, hogy a vizet sem lehet látni.

 Egészen ez év őszéig senki nem tett semmit, hogy ezt a szörnyűséget megszüntesse. Közel 15 millió ember él a folyó medencéjében, de 27 millió ember vízellátását biztosítja, és nem csak nekik „köszönhető”, hogy a folyó ilyen állapotba került. A szakemberek el sem tudják képzelni, hogy milyen vírus-, és baktérium- fertőzések, mérgezés fenyegetik az itt élőket, pedig a Citarum folyó egyike a szűkös vízvételi lehetőségnek.

2018. május 31. 21:52

A Kormány 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelete a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről alapján az innovációért és technológiáért felelős miniszter feladat- és hatásköre:

 

“116. § Az innovációért és technológiáért felelős miniszter (ezen alcím alkalmazásában a továbbiakban: miniszter)

a Kormány

1. audiovizuális politikáért,

2. állami infrastruktúra-beruházásokért,

3. bányászati ügyekért,

4. belgazdaságért,

5. elektronikus hírközlésért,

6. energiapolitikáért,

7. európai uniós források felhasználásáért,

8. építésgazdaságért,

9. – turisztikai célelőirányzat és a turisztikai fejlesztési célelőirányzat kivételével – fejlesztési célelőirányzatok

2018. május 31. 21:47

Tele van a szekrény 5 éve fel nem vett ruhákkal, a játékok ledőlnek a gyerekszoba polcairól, a konyhai fiókok nem záródnak a kacatoktól? Túl sok dolgot halmozunk fel feleslegesen, és ezek nagy része egyszer használatos. Vannak, akik azt vallják, ha kevesebb tárgyat birtoklunk azzal nemcsak időt, energiát és pénzt takarítunk meg, hanem felszabadultabban élhetünk. Magyarország első minimalista életmód fesztiválján bárki megtapasztalhatja, hogyan teheti teljesebbé az életét kevesebbel. A Simplicity fesztivál Budapest első hulladékmentes rendezvénye is lesz 2018. június 2-án.

Hétköznapi, otthoni zűrzavarunk rendbeszedése rengeteg energiánkat és időnket emészti fel.  A rendrakáson túl 3.680 órát, avagy 153 napot töltünk el életünk folyamán azzal, hogy megtaláljuk tárgyainkat ebben a zűrzavarban, és állítólag naponta kilenc dolgot veszítünk el, amely 198.743 db tárgy életünk során: pl. telefonok, kulcsok, napszemüvegek és papírok.

2018. május 29. 10:05

Komoly vízhiány jöhet Angliában az évszázad közepére, ha a lakók nem változtatnak vízhasználati szokásaikon. A a brit Környezetügyi Hatóság az egyre növekvő népességet, a rossz vízgazdálkodást és a klímaváltozást okolja a tendencia miatt.

   

Ha nem növeljük a vízkészleteinket és nem csökkentjük a vízhasználatunkat, illetve a vízpazarlás mértékét, több térségben komoly vízhiány várható 2050-re, különösen a délkeleti régióban. – mondta Emma Howard Boyd, a Környezetügyi Hatóság vezetője.

A hatóság szerint naponta hárommilliárd liter vizet pocsékolnak el Angliában a szivárgások miatt.

2018. május 27. 20:48

Az Európai Bizottság hétfőn ismerteti javaslatait a műanyagtányérok- és evőeszközök, a szívószál, a lufikhoz használt csövecskék vagy a plasztik keverőpálcikák betiltásáról. Ha ugyanis a helyzet így marad, 2050-re több műanyagdarab lesz a tengerekben, mint hal.

"Minden másodpercben körülbelül 700 kiló műanyag kerül az óceánokba" - mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a németARD műsorában. A Bizottság szakértők véleményét kérte ki arról, melyik az a tíz műanyagtermék, amelyet a leggyakrabban begyűjtenek a tengerpartokról. A lista élén a műanyagtányérok és -evőeszközök, illetve a szívószálak álltak. Amint sikerül ezeket  egyszerűen és olcsón másik, környezetbarát termékkel helyettesíteni, az EU-ban be fogják tiltani a a használatukat.

 

2018. május 25. 16:12

Megoldást keresnek Londonban az eldobható babapelenkák és intimhigiéniás termékek használatából eredő óriási hulladékmennyiség egyre növekvő problémájára.

 

Mosható pelenka - megoldás a problémra

 

A londoni közgyűlés környezetügyi bizottsága a héten mérlegeli, hogy milyen intézkedésekre van szükség a pelenkák, valamint az olyan intimhigiéniás termékek, mint a tamponok és a betétek használatának, illetve környezeti hatásának visszaszorítása érdekében.

Oldalak

Zöld üzleti hírek