Hírek vállalkozásoknak

2017. december 15. 16:28

Tavaly 11000 háztartás éves áramfogyasztásának megfelelő energia termelését fedezte az a hulladékmennyiség, amelyet a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. és a hozzá tartozó Greenpro Zrt. gyűjt tt be. Elsősorban szerves hulladékokat hasznosítanak ily módon, főként biogáz készül belőlük.

 

Nap mint nap negyven olyan autó járja az országot, amik a szerves eredetű hulladékot gyűjtik be az ország minden szegletéről a bioenergetikai szektorban tevékenykedő környezetvédelmi szociális vállalat, a Biofilter számára. Az 1990-ben alakult, mára már országos begyűjtési és nemzetközi feldolgozói hálózattal rendelkező szolgáltató, tavaly több mint 13 000 tonna szerves hulladék sorsáról gondoskodott úgy, hogy az újrahasznosításra, energetikai feldolgozásra kerüljön és csökkentse a fosszilis energiahordózok használatát – tudtuk meg a cégnél.

2017. december 13. 17:07

Egy rendelettervezet szerint - elméletileg 3 hét múlva - minden üveget kötelező lenne visszavennie a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerboltoknak betétdíj nélkül.

 

2018 januárjától lenne kötelező a háromszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerüzletekben a hulladék üvegek visszavétele a vásárlóktól. A felkészülésre jó, ha marad tíz nap, mivel kihirdetett rendelet még nincs, csak tervezet. A karácsonyi, szilveszteri vásárlási dömping időszakában kellene konténereket vásárolni, helyet kialakítani, van, ahol a boltban.

2017. december 13. 09:52

Belegondolni sem akarsz, mi következik a decemberi hétvégéken? Már előre rosszul vagy a bevásárlóközpontokban tolongó embertömegtől, vagy a webshopokon eltöltött végtelen keresgéléstől? Eleged van abból, hogy a reklámok folyton azt sulykolják, hogy “vegyél, vásárolj, költs…”, lehetőleg többet, mint amennyit terveztél, vagy megengedhetsz magadnak….?

Van egy olyan megoldás, amivel nem kell lemondanod az ajándékozásról, csak a rohangálásról, a felesleges decemberi költekezésről úgy, hogy közben felejthetetlen meglepetést adhatsz azoknak, akiket szeretsz.
Érdekel?
Ajándékozz élményt, közösen eltöltött időt, a figyelmedet és a szolgáltatásaidat! Ajándékozd önmagad!

2017. december 13. 07:37

Az unióban mi használjuk a második legtöbb műanyag zacskót, ráadásul a hulladékok újrahasznosításban is Európa végén kullogunk.

2017. december 11. 16:44

A jövő nemzedékek szószólója, Bándi Gyula a környezet állapotának javítása, a veszélyes szennyezések megelőzése, illetve gyors elhárítása érdekében jogalkotási és jogszabály-módosítási kezdeményezéssel kívánja elősegíteni a környezeti felelősség hatékonyabb érvényesülését.

A környezetvédelem egyik alapelve, „a szennyező fizet” elv olyan jogi szabályozással juttatható érvényre, amely a környezethasználó felelősségét mindvégig – az engedélyezéstől egészen az általa esetleg okozott károknak a tevékenység beszüntetését követő elhárításáig – képes garantálni.

A környezeti felelősségről szóló uniós irányelv ennek egyik fő eszközeként előirányozza, hogy a tagállamok a gazdasági szereplőket az általuk okozott károk megelőzése, illetve elhárítása érdekében felelősségbiztosítás vagy pénzügyi biztosíték igénybe vételére ösztönözzék.

2017. december 11. 16:11

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke december 4.-én megerősítette, hogy betiltják a műanyag mikrogyöngyök előállítását és forgalmazását az ország területén.

A tilalom bevezetését az előző kormány készítette elő, és az új kormány hagyta jóvá a határozatot, mely 6 hónapon belül hatályba lép. A gyöngyök komolyan veszélyeztetik a vízi és tengeri környezetet. Méretük miatt nem lehet újra begyűjteni őket újrahasznosítás céljából, ráadásul a szűrőrendszereken is akadály nélkül áthaladhatnak. Mivel nem bomlanak le, a tengeri élőlények elfogyaszthatják őket és így hosszú távú károkat okozhatnak.

2017. december 11. 15:59

Valamilyen gyakorisággal a magyar lakosság harmada éget hulladékot. Ezt mutatta ki az az országos reprezentatív közvélemény-kutatás, amelyet a Kantar Hoffmann piackutató cég készített a Levegő Munkacsoport és a Magyar Szegénységellenes Hálózat részére.

A legtöbben kerti hulladékot égetnek (az összes megkérdezett 22 százaléka), háztartási szemetet 13 százalékuk, kezelt fát 6 százalékuk, rongyot, ruhaneműt, lábbelit szintén 6 százalékuk. 

Műanyagot (a háztartási hulladékon túlmenően) 3, gumit egy százalékuk szokott égetni. Sokan nyílt téren is égetnek háztartási hulladékot (10 százalék), kezelt fát (4 százalék), ruhaneműt és lábbelit (3 százalék), valamint műanyagot és gumit (2-2 százalék).

2017. december 07. 09:18

Sz...-ból aranyat bizonyosan nem lehet csinálni – de fűtőanyagot igen. Izraeli kutatók szerint szárnyas állatok ürülékéből az ország szénfogyasztásának 10 százalékát lehet kiváltani.

A Ben Gurion Egyetem tudósai a szakirodalomban megjelent tanulmányukban rámutatnak: a szárnyasok ürüléke bacillusokat hordoz, szennyezi a környezetet. Amennyiben szenesítik, és fűtőanyagként használják, ez a probléma megoldódik, ugyanakkor az így előállított „hidroszén” több energiát ad, mint amennyit előállítására fordítottak.

 

A kutatók összehasonlították találmányukat az általában növényi maradékokból gyártott bioszénnel, és megállapíthatták, hogy az utóbbi előállítása több energiát igényel, és jobban károsítja a környezetet.

2017. december 05. 17:45

A Wiener Tafel Ausztria első élelmiszerbankja, amit 18 évvel ezelőtt alapított három diák a hamburgi élelmiszerbank mintájára. A szervezet jelenleg négyszáz önkéntessel és húsz állandó alkalmazottal dolgozik, és évente 500 tonna élelmiszert tudnak megmenteni Bécsben és környékén. Évente több tonna megmentett élelmiszerrel segítik a menekültek ellátását, miközben főzőtanfolyamok segítségével a menekültek nyelvtanulását és integrációját is támogatják. Az index.hu cikkét olvashatjátok.

Miután megnéztük, hogyan működik a magyar Élelmiszerbank, elmentünk Bécsbe, hogy tőlünk nyugatabbra is megismerjünk egy ilyen szervezetet. A bécsi Wiener Tafel más problémákat is kezel, mint magyar testvérszervezete, és némileg máshogy működik, hiszen sok esetben különbözik a mentett élelmiszer végpontja.

 

Wiener Tafel

 

2017. december 05. 17:33

A találmány korántsem új, nincs mögötte forradalmi gondolat, fesztiválokon évek óta működik a visszaváltható, többször használható műanyag poharak rendszere. Az ember először fizet a pohárért egy minimális letéti díjat, majd ragaszkodik a saját példányához, ha pedig befejezte az ivást, visszaváltja, megszabadulva a kolonctól. A verde.444.hu cikkét olvashatjátok.

Ezt a rendszert próbálják most városszinten alkalmazni Freiburgban, a cél az eldobható kávés poharak kiszorítása. Nem látszik, de az egyszer használatos poharak legalább akkora problémát jelentenek, mint a kávékapszulák, ha nem nagyobbat. Évente 2,8 milliárd apró kis pohár futja be tiszavirág életű karrierjét, csak Németországban. 

 

A  papírpoharakat újrahasznosítják, ugye?

Oldalak

Zöld üzleti hírek