Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vita az újrahasznosítási célokról

  • 2008. június 03.
  • humusz
caroline_jackson_mepDr Caroline Jackson a hulladék keretirányelv parlamenti jelentéstevõje sürgeti a Miniszterek Tanácsát, hogy támogassák a szigorúbb újrafeldolgozási célokat. Az újrafeldolgozási célok azon a szerdai COREPER ülésen kerülnek napirendere, amelyen a hétfõ esti háromoldalú találkozó (Bizottság, Tanács, Parlament) eredményeit vitatják meg.
A hétfői nemhivatalos háromoldalú megbeszélésén elsősorban a Parlament által javasolt újrafeldolgozási célokról egyeztettek a résztvevők. A Parlament és a Tanács közötti megállapodás egyrészt hulladékmegelőzési célokról szól, másrészt a melléktermékek definíciójáról, valamint egy - a biológiailag lebomló hulldékokra vonatkozó - új cikkelyről. Dr Jackson úgy véli, hogy a két fél (a Parlament és a Tanács) félúton van egy jó megállapodáshoz.

Annak pontos megfogalmazása, hogy a tagállamoknak hogyan kell majd megvalósítaniuk ezeket a célokat, még kérdéses. A Tanács nem fogadta el azt a parlamenti javaslatot, amely szerint a tagállamoknak „intézkedéseket kell tenniük, hogy elérjék" a célokat és egy ennél megengedőbb megfogalmazást tartanának célszerűbbnek.

A célszázalékok tekintetében is vita van még. A parlamenti képviselők a háztartási hulladékok 50%-os és a építési és bontási hulladékok 70%-os újrafeldolgozása mellett kardoskodnak, míg a Tanács ugyanezekre 45% illetve 65%-ot javasol.

"Ez egy nagyon nehéz téma a Tanács számára, hiszen egyes országok könnyedén teljesítik a célkitűzéseket, míg másoknak ezért keményen kell majd küzdeniük. Mi azonban bizonyosak vagyunk abban, hogy ezek a célok előremutatóak és megvalósíthatóak. Ezt világossá tettem a Tanács számára is." - mondta Dr Jackson.

"Azt is figyelembe kell venni, hogy nagyon hosszú utat tettünk meg az eredeti bizottsági javaslattól idáig, hiszen az még egyáltalán nem tartalmazott újrafeldolgozási célokat."

"Az asztalon levő javaslatcsomagnak nem egy még jobb javaslatcsomag az alternatívája, hanem hogy egyáltalán nem lesz megállapodás - azaz marad az eredeti 1975-ös irányelv, amely nem tartalmaz sem célszámokat, sem fogalmi tisztáztásokat, amelyek a mostani tervezetben már szerepelnek. Ha valóban tovább akarunk lépni a hulaldékgazdálkodásban, az újrafeldolgozásban, akkor ez utóbbi lehetőség egyszerűen nem jöhet szóba."


Brüsszel, 2008. június 3.

Forrás: conservativeeurope