Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A világ egyik legnagyobb veszélyes hulladékégetőjének szennyezései

  • 2008. május 08.
  • humusz

1992-ben a lakosok éhség-sztrájba kezdtek, majd több napon keresztül blokád alá vonták az égetõ bejáratát. Szülõket, nagyszülõket, orvosokat tartóztatnak le emiatt. Ez a történet egy újabb szegyenfoltja az égetõknek.

East Liverpool egy kicsiny település Ohió gazdasági válsággal sújtotta területén. A veszélyes hulladékégető terve 1979-ben merült fel először, és úgy reklámozták, mint ami munkát ad a helyi embereknek. Az égető, amely WTI nevet kapta, a világ egyik legnagyobb kapacitású veszélyes hulladékégetője, az Ohio partjára épült, egy már korábban is szennyezett területre. Az égetőtől 100 méterre már lakóházak találhatók, a kéménytől alig háromszáz méterre, pedig a helyi iskola kapott helyet.
A település és az égető is egy völgyben található, ahol a levegő könnyen megül. Három napból kettőben inverziós helyzet áll fenn, ami miatt a szennyeződés megül a völgyben. Magyarán szólva aligha lehetett volna rosszabb helyet találni az égetőnek.
Az égető 1983-ban kapta meg az engedélyt, amikor is nem volt speciális kritérium megszabva az égetőkre. Egy évvel később jelent meg a szabályozás, hogy az égetők nem épülhetnek 700 méternél közelebb a lakóházakhoz…
Az égető dioxinokat, ólmot, higanyt bocsát ki, ami különösen a gyermekekre veszélyes és egy esetleges baleset a folyó parti telepítés miatt számos várost érinthet az Ohio mentén. 1999-ben el kellett készíteni az üzem havária tervét. Ezek szerint a legvalószínűbb baleset is közel egy mérföldes körzetben szennyezné el a területet. Az iskola pedig csupán 0,2 mérföldes távolságra található. Az üzemet működtető Von Roll cégcsoportot 1997-ben több tíz millió forintnak megfelelő összegre büntették, amikor kiderült, hogy a kibocsátást mérő műszerek a kezdetek óta nem működtek megfelelően.
A gondok az üzemelést követően kezdtek el jelentkezni. 1989-ben még csak hiányos adatszolgáltatás miatt róttak ki rá büntetést, 1990-ben már megjelentek az olyan toxikus szerves mikroszennyezők a talajvízben és a talajban, mint a toluol, a benzol, a xilol, stb. 1990 októberében több száz rémült iskolásgyereket menekítettek ki az iskolaépületből, amikor az üzemben egy gázvezeték megrongálódott. Sok gyerek panaszkodott fejfájásra, hányingerre.
1991-ben komoly tömegtüntetések zajlanak az égető ellen, és szakemberek aggódtak, hogy az égetőből kikerülő 4,7 tonna (!) ólom károsan hat az iskolás gyerekekre.1992-ben a lakosok éhség-sztrájba kezdtnek, majd több napon keresztül blokád alá vonták az égető bejáratát. Szülőket, nagyszülőket, orvosokat tartóztatnak le emiatt. A letartóztatottak száma egy hónap alatt megközelítette a 200 főt. 1994-ben kimutatják, hogy a gyerekek vérében emelkedik a higany mennyisége, az égető engedélyt kap újabb hulladékok teszt-égetésére.
És a történet így folytatódik tovább. Az elmúlt évben emissziós adatok tűntek el, és most egy hatalmas robbanás borzolja a helyeik kedélyét. A veszélyes hulladékégető a mai napi üzemel.

Forrás: Ohio Citizen Action
http://www.ohiocitizen.org/campaigns/wti/wti.html
Fordítás: Válaszúton Alapítvány