Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Veszélyes kórházi hulladékból eldobható műanyagkanál

  • 2009. május 13.
  • humusz
Szerző: 
admin
Számos közép-kínai klinika is érintett abban az újrahasznosítási botrányban, amely szerint a megsemmisítésre szánt veszélyes kórházi hulladékokból evőeszközök és más egyszer használatos eszközök készültek - közölte a kínai állami rádió.

 

A közép-kínai Honan tartomány közigazgatási központjában, Csengcsouban kirobbant botrány a város egyik helyi lakosának köszönhető, aki egy beteglátogatás alkalmával figyelt fel a kórházi hulladékot szakszerűtlen kezelésére.

Csang úr még januárban lett figyelmes arra, hogy a csengcsoui hagyományos kínai orvoslással foglalkozó kórház szemetének egy részét szokatlan módon teherautókra pakolják. A férfi később többször is visszament a jó hírű kórházhoz, mire végül a veszélyes hulladékot fogadó üzemre is sikerült rábukkannia. Csang felfedezését jelentette az illetékes egészségügyi hatóságoknak, melyek a városi közegészségügyi hivatallal közösen nyomozásba kezdtek.

A rendőrség az információk alapján május 3-án feltartóztatott egy egészségügyi hulladékokkal teli teherautót. Később az illegális üzemben tartott házkutatás során további, potenciális fertőzésveszélyt jelentő eszközöket, többek között használt injekciós tűket és szikéket találtak.
A kínai rádió riportja szerint a porrá őrölt műanyag hulladékból egyszer használatos poharak és evőeszközök készültek. A nem megfelelően kezelt kórházi hulladékok a fertőző betegségek terjedéséhez vezethetnek.

 

Forrás: Greenfo / MTI