Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vasúton viszik Németországba Nápoly több ezer tonnányi szemetét

  • 2008. május 20.
  • humusz

Nehezen javul a tarthatatlan szeméthelyzet Nápolyban. Hat-hét percenként riasztják a tûzoltókat a lángoló szeméthalmokhoz, a köztisztasági vállalat szerint 1500 tonna szemetet már összegyûjtöttek.

 

 

Vonattal viszik Németországba a Nápoly utcáin fölhalmozódott több ezer tonna szemetet, jelentette be hétfőn a hulladékgyűjtésért felelős köztisztasági vállalat. Ennek ellenére még hétfőn is több helyen égtek a hónapok óta elszállítatlan szeméthegyek a városban. A tűzoltóság szóvivője azt mondta: átlagban 6-7 percenként riasztják munkatársait a lángok megfékezéséhez.

Nápoly lakóinál vasárnap betelt a pohár a hónapok óta elszállítatlan szemét miatt: a bűzös kupacokból barikádokat építettek a város utcáin, hogy így tiltakozzanak a probléma ellen. Mások viszont fölgyújtották a szemétkupacokat. A kiérkező tűzoltók csak rendőri védelem alatt tudták eloltani a lángokat. A helyiek ugyanis kővel dobálták meg a tűzoltókat, hogy ne oltsák el a tüzet, mielőtt elégne a szemét. Az egyre melegebb időjárás miatt ugyanis egyre elviselhetetlenebb a bűz az utcákon.

A nápolyi köztisztasági vállalat hétfőn azt közölte, hogy 1500 tonna szemetet már összegyűjtöttek az utcákról. A hulladékot pedig Németországba küldik megsemmisítésre. A tervek szerint összesen 100 ezer tonnát szállítanak majd német hulladékkezelőbe Nápolyból és környékéről.

Nápolyban, és a környező Campania tartományban évek óta gondot jelent a hulladék. A környék szemétlerakói ugyanis megteltek. Elsősorban azért, mert a helyi maffia, a Comorra tartja ellenőrzése alatt a hulladéktelepeket, ahova jó pénzért, Észak-Olaszországból érkező ipari szemetet raktak le.

A frissen megválasztott kormányfő, Silvio Berlusconi azonnali megoldást ígért. A miniszterelnök első kabinetülését szerdán Nápolyban tartja meg. A szemét-válság miatt már az Európai Bizottság is eljárást indított Olaszország ellen. Ha a római kabinet nem talál gyors megoldást a helyzetre, akkor az ügy az Európai Bíróság elé kerülhet.

 

 

 

 

Forrás: Index