Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Uniós képviselők szigorúbb újrahasznosítási célkitűzésekért

  • 2008. április 16.
  • humusz
Szigorítani kellene az újrahasznosítási célkitûzéseket, az energetikai hasznosítást végzõ hulladékégetõknek pedig hatékonysági kritériumoknak kellene megfelelniük - foglaltak állást az Európai Parlament (EP) képviselõi április 8-án, az újrahasznosításról szóló uniós szabályozás szavazásán.

2020-ra a háztartási hulladék 50%-át, valamint az építési és bontási hulladékok 70%-át újra kell hasznosítani - erre szavazott a Környezetvédelmi Bizottság képviselőinek többsége. Ezeket a célkitűzéseket - az EP képviselők javaslata alapján - további tagállami törekvéseknek kellene követniük, amelyek 2012-re (a 2009-es szinten) stabilizálnák a hulladéktermelést.

A szavazásra a hulladék keretirányelv felülvizsgálati folyamatának második olvasatában került sor. A keretirányelv az EU egyik sokat vitatott szabályozása, amelynek kialakítását az EU tagállamainak sokféle hulladékkezelési és újrahasznosítási gyakorlata is nehezíti.

A tagállamok és a Parlament között vitás kérdésnek számítanak a következők: az újrahasznosításhoz kapcsolódó célkitűzések, a hulladékkezelés módjainak prioritási sorrendje (hierarchia), valamint a hulladékégetés besorolásának kérdése (hasznosítás vagy ártalmatlanítás).

Azok az országok, amelyek számos hulladékégetővel rendelkeznek (pl. Franciaország), azt szeretnék, ha ezek a létesítmények „hasznosítás" besorolást kapnának, mivel részben energiát termelnek. Fontos megjegyeznünk, hogy ez az átsorolás az állami környezetvédelmi támogatások szabályozásának megfelelően, EU támogatásra jogosultnak minősítené a hasonló létesítményeket.

A Környezetvédelmi Bizottság jó néhány zöldpárti képviselője azonban szkeptikus ebben a kérdésben, ők ugyanis azt javasolták, hogy a hulladékégetők csak akkor kaphassák meg a „hasznosítás" besorolást, ha a fő céljuk az energiatermelés.

Az április 8-i szavazáson a képviselők csekély többséggel ugyan, de elfogadták a Bizottság egyik ide vonatkozó kompromisszumos javaslatát. Azokat a hulladékégetőket lehetne a „hasznosítás" kategóriába sorolni, amelyek megfelelnek a Brüsszelben meghatározott energiahatékonysági kritériumnak. A hatékonysági kritérium hatását - a szavazás eredményével összhangban - két év elteltével kell ellenőrizni.

Az EP épviselők ragaszkodtak ahhoz is, hogy az 5-lépcsős hulladék hierarchiától életciklus megközelítéssel igazolt esetekben lehessen eltérni. A bizottság ugyanis túl drágának és bürokratikusnak ítélte volna, ha az életciklus szemlélet megközelítés helyett konkrét életciklus elemzések elvégzését követelték volna meg.

A tagállamok többsége egy„rugalmasabb" hulladékhiererchiát szeretne.

 

Álláspontok:

Caroline Jackson EP képviselő, a téma parlamenti raportőre, örült a szavazás eredményének, különösen az újrahasznosítási célkitűzések támogatásának.

"Ezek a célkitűzések nagyon fontosak a parlamenti képviselők számára. Az újrafeldolgozás (recycling) a fenntartható hulladékkezelést testesíti meg és sok országnak nagyobb erőfeszítéseket kell tennie az újrahasznosítási rendszerek kifejlesztése érdekében" - mondta.

 

A kis- és középvállalkozókat Brüsszelben képviselő UEAPME azonban azzal bírálta az EP képviselőket, hogy „olyan célkitűzéseket kényszerítenek ki, amelyek többet ártanak mint használnak".

"A Környezetvédelmi Bizottság által tegnap jóváhagyott megalapozatlan újrahasznosítási célkitűzések nemcsak statisztikailag nem támaszthatók alá, de hatástanulmány sem igazolja őket" - mondta Guido Lena, az UEAPME környezetpolitikai igazgatója.

 

Az építőiparban tevékenykedő kkv-k szintén csalódottan reagáltak a szavazás kimenetelére; a hatástanulmány hiányára panaszkodtak.

"A 70%-os célkitűzés önkényes és semmilyen statisztikai adat, hatástanulmány nem támasztja alá, az érintett szakmai szervezetekkel sem konzultáltak. Nem vizsgálták az építőipari szektor forgalmának 80%-át adó kisvállalkozásokra gyakorolt hatásokat sem. Az újrahasznosító létesítmények megfelelő hálózatának hiánya és a tagállamok közötti nagy különbségek miatt elengedhetetlen, hogy hasonló célkitűzéseket egy hatástanulmány előzzön meg" - jelentett ki David Croft, az Európai Építőipari Szövetség (EBC) elnöke.

 

Az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) viszont örült a célkitűzéseknek.
"Az EU-szintű célkitűzések valódi irányt mutatnak valamennyi tagállamnak és befektetéseket ösztönöznek erőforrás-hatékony rendszerekbe" - mondta Nathalie Cliquot, az EEB hulladékpolitikai irodavezetője.

 

Az Energiatermelő Égetőművek Európai Szövetsége CEWEP, azaz az energetikai hasznosításban érdekelteket tömörítő szövetség örömmel fogadta a szavazás eredményét. "Az energetikai hasznosítást végző égetőkre vonatkozó ambiciózus energiahatékonysági kritérium elfogadásával a Parlament Környezetvédelmi Bizottsága fontos lépést tett az éghajlatvédelem terén" - állítja egyik nyilatkozatában a CEWEP.

2008 április 9, szerda


Forrás: MEPs want tougher waste recycling targets

Fordította: Kiss Eszter