Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb szeméthegyek és gyanúsítottak Bács-Kiskunban

  • 2007. január 08.
  • humusz
Újabb, Németországból származó bálázott háztartási hulladékot találtak a Bács-Kiskun megyei Kiscsengõdön egy zárt helyen; a rendõrség újabb gyanúsítottat hallgatott ki a több megyére kiterjedõ ügyben – közölte Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje hétfõn a távirati irodával. [MTI-MNO]

2007. január 8. 15:29




A megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya által folyó, a hulladékgazdálkodás megsértése bűntett miatt indított nyomozás során sikerült a zárt helyen tárolt újabb bálákat megtalálni, melyeket a rendőrség lefoglalt - mondta sajtószóvivő. Hozzátette: a nyomozás során újabb gyanúsítottat hallgattak ki, aki szabadlábon védekezhet. A százados beszámolt arról, hogy már több megyében folyik vizsgálat az ügyben és további gyanúsítások várhatóak.

A rendőrség eddig nyolc embert hallgatott ki gyanúsítottként a Németországból behozott, bálázott szemét elhelyezésével kapcsolatban, közülük négyen előzetes letartóztatásban vannak. A rendőrség tájékoztatása szerint két gazdasági társaság ellen folyik a nyomozás, melyek közül az egyik bonyolító a Szinkron 99 Kft., melynek a cégbejegyzés szerint Halász Istvánné az ügyvezetője, aki Kunbaja polgármesterének a felsége. Az előzetes letartóztatásban lévő személyek között van a gazdasági társaság ügyvezetője mellett a férje, Halász István, Kunbaja polgármestere is.

Lakossági bejelentés alapján december első napjaiban szerzett tudomást arról a kiskunmajsai önkormányzat, hogy a város határában található egykori szovjet laktanya egyik hangárjában 144 bála, Németországból származó vegyes háztartási hulladékot raktak le.

Dósai Imre, a település polgármestere korábban az MTI-nek elmondta, hogy egy kamion érkezéséről is névtelen bejelentést kapott, ezért azt sikerült „tetten érni", mielőtt lerakta volna rakományát. Az osztrák rendszámú kamion a fuvarlevél szerint Németországból érkezett. A kamiont és rakományát a rendőrség lefoglalta, majd másnap rakományával együtt visszaindította Ausztriába.

Bács-Kiskun megyében a nyomozók eddig közel 3.500 bála szemetet találtak, ezek döntő többsége Kunbaján található, de a megyében már több településen, tíznél több illegális szemétlerakót fedeztek fel. Egy szemétbála két köbméter térfogatú, súlya 900 kilogramm. Az eddig talált mennyiség több mint száz kamionra fér fel.

Nem először került összetűzésbe a törvénnyel a kunbajai polgármester, Halász István (független), aki 2002-ig két cikluson át már vezette a települést. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2003 júniusában jogerősen egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte vámbűncselekmény miatt. Halász Istvánt azért találta bűnösnek a bíróság, mert évekkel korábban jelentős mennyiségű üzemanyagot hozott be az országba, amit fiktív számlák segítségével érték alatt vámoltatott el, s ezzel vámbűncselekményt követett el. A börtönbüntetését letöltött férfit az októberi önkormányzati választáson ismét a település polgármesterévé választották.