Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tiltakoznak a zöldek a hulladékégető Holcim ellen

  • 2006. szeptember 11.
  • humusz
incineration_usine_small_120A Nemzetközi Akciónap a Szemétégetõk Ellen elnevezésû program alkalmából tartott tegnap közös sajtótájékoztatót Esztergomban az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, a Dorogi Környezetvédelmi Egyesület és a Táti Környezetvédelmi Csoport. A zöldek tájékoztatást adtak a hulladékégetõk veszélyességérõl, a hulladékkezelés egyéb alternatíváiról, valamint térségünk érintettségérõl is.
Szendi Gábor, az esztergomi környezetvédők elnöke köszöntőjében elmondta: a hulladékégetés elleni világnap lehetőséget nyújt, hogy a régió speciális érintettségét is vizsgáljuk, így a dorogi Onyx és az általa csak „cementgyárnak álcázott hulladékégetőnek” nevezett Nyergesújfalura tervezett Holcim-üzem hatásait is.
Horváth Zoltán előadásában kiemelte a hulladék elégetésének, mint legrosszabb szemét-kezelési alternatívának a káros környezeti hatásait, illetve tanulmányokra támaszkodva oszlatta el azokat a tévhiteket, mint például, hogy az égetés többlet munkahelyek és megtérülő energiát is jelent. A környezetvédő kiemelte: a hulladékégetők által kibocsátott vegyületekre megállapított határértékeket a felnőtt szervezetekre számították ki, miközben a gyermekek sokkal érzékenyebbek a veszélyes anyagokra.
A Nyergesújfalura tervezett Holcim-üzemmel kapcsolatban a zöldek elmondták: várják a részletes környezeti hatástanulmány elkészülését, ezek után fogják megvizsgálni annak helyességét, illetve hibáit. Szendi Gábor kiemelte: akár a bíróságig is elmennek annak érdekében, hogy egy újabb szennyező üzem térségünkbe települését megakadályozzák. A táti környezetvédők lapunk kérdésére azt mondták: fontosak a demonstrációk az ügyben, hiszen a népszavazási adatok szerint a régióban harmincezren szavaztak a Holcim-beruházás ellen, és csupán kétezren mellette. „Ebben a kérdésben tehát úgy látszik, hogy a hatóságok nem a többségi véleményt tartják tiszteletben, ezért ezt a civileknek kell felvállalniuk” – mondta a Hídlapnak Kostyál János, a táti zöldek vezetője.
• Pálovics Klára (hídlap)