Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Telefonon spórolhatunk 14 millió tonna széndioxidot

  • 2009. április 17.
  • humusz
Szerző: 
admin
Az Európai Unióban várhatóan 2010-ben kerül piacra az egységes töltővel rendelkező mobiltelefonok első generációja. A jelenleg nem egységes töltők gyakran okoznak bosszúságot a felhasználóknak, és feleslegesen sok hulladék keletkezik általuk. Ezért a legnagyobb gyártók, az Európai Bizottság felkérésének eleget téve, közös egyetértési nyilatkozatban vállalnak kötelezettséget a töltők egységesítésére. Az egységes töltő kevesebb szemetet és kevesebb károsanyag-kibocsátást is jelent.
Tíz nagy mobiltelefon-gyártó egyetértési nyilatkozatot írt alá arról, hogy az EU-ban egységesítik a töltőket. Günter Verheugen, a Bizottság vállalkozás- és iparpolitikáért felelős alelnöke örömét fejezte ki, „hogy az iparágnak sikerült olyan megállapodásra jutnia, amely nagyban leegyszerűsíti majd a fogyasztók életét".

„Az egységes töltővel ezentúl bárhol feltölthetik majd telefonjaikat. Ez sokkal kevesebb elektronikus hulladékot is jelent, hiszen az emberek már nem lesznek kénytelenek eldobni a töltőt, ha új telefont vásárolnak. Annak is nagyon örülök, hogy önszabályozás útján sikerült erre a megoldásra jutni. Ennek eredményeként a Bizottság nem tartja szükségesnek a jogszabályalkotást." - nyilatkozta.

A fogyasztók érdekei és a környezetvédelem szempontjából az egységes töltőnek számos pozitív hozadéka lesz. A fogyasztók mindenekelőtt anyagilag járnak jól, hiszen 2010-től elég lesz egyetlen telefontöltőt megvenniük. A gyártók ígérete szerint a „telefonfüggetlen" töltő olcsóbb és hatékonyabb is lesz, továbbá a jelenleginél lényegesen kényelmesebb megoldást jelent.

A töltők egységesítésével a szakértők szerint csökkenthető az elektronikus hulladék mennyisége, amely most több ezer tonnára rúg. Az új töltők emellett nagyobb energiahatékonysággal fognak működni, aminek köszönhetően az energiafogyasztás szintén mérsékelhető.

A töltők egységességét mikro-USB-csatlakozóval biztosítanák. Az adatforgalomra nem alkalmas mobiltelefonokra ezért a kötelezettségvállalás nem terjed ki. Az egységesítés bizonyos szokatlan formájú - például a karóraként viselhető - telefonokra sem vonatkozik. A kivétel azzal indokolható, hogy 2010-től a legtöbb használatban levő készülék előreláthatólag alkalmas lesz az adatforgalomra, hiszen a mobiltelefon rövid élettartamú termék.

Az új mobiltelefonok biztonságos használata, valamint a rádióhullámok interferenciája által okozott problémák kiküszöbölése végett új uniós szabványt helyeztek kilátásba. Az Európai Bizottság továbbra is szorosan együttműködik az iparággal, hogy biztosítsa az egyetértési nyilatkozat mihamarabbi gyakorlati megvalósítását.

Globális szinten a mobilszolgáltatókat tömörítő GSM Szövetség (GSMA) és 17 vezető mobilszolgáltató 2009. február 17-én jelentette be elkötelezettségét egy standardizált mobiltelefon-töltő bevezetése iránt. Számításaik szerint, amennyiben a világ összes mobiltelefonjához ugyanazt a töltőt lehetne csatlakoztatni, a készenléti energiafogyasztás a felére csökkenne, 51 ezer tonna mobiltöltővel kevesebbre lenne szükség, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása pedig éves szinten 13,6 millió tonnával csökkenne. A GSMA csoport a 2012-es évet tűzte ki, mint az univerzális mobiltöltőkre való átállás céldátumát.

Az Európai Bizottság elé még 2008. október 27-én Marco Cappato olasz EP-képviselő terjesztette be az ügyet. 2009 márciusára a kezdeményezés már kézzelfogható eredményt hozott: „Ha az iparág április végéig nem tesz eleget a követelményeknek, Verheugen jogi szabályozást fog javasolni" - nyilatkozta az ipari biztos szóvivője. Günter Verheugen nemcsak a mobiltelefonok, hanem minden elektronikus eszköz, például laptopok, MP3-lejátszók, digitális kamerák és iPodok vonatkozásában is szorgalmazza a töltők egységesítését.

Az előrelépést Cappato is sürgette: „A döntést haladéktalanul át kell ültetni a gyakorlatba a fogyasztók és környezetünk védelme érdekében" - mondta.

A márciusi „ultimátum" mostanra hozta meg eredményét: a gyártók a jogi szabályozás elkerülése érdekében önként vállaltak kötelezettséget a probléma megoldására. Egyelőre azonban csak a mobiltelefon-töltők válnak egységessé, a további standardizálás még várat magára.

Vélemények:

Günter Verheugen, az Európai Bizottság vállalkozás- és iparpolitikáért felelős tagja az egyetértési nyilatkozat benyújtása kapcsán így nyilatkozott: „Nagyon örülök annak, hogy az iparágnak sikerült olyan megállapodásra jutnia, amely nagyban leegyszerűsíti majd a fogyasztók életét. Az egységes töltővel ezentúl bárhol feltölthetik majd telefonjaikat. Ez sokkal kevesebb elektronikus hulladékot is jelent, hiszen az emberek már nem lesznek kénytelenek eldobni a töltőt, ha új telefont vásárolnak. Annak is nagyon örülök, hogy önszabályozás útján sikerült erre a megoldásra jutni. Ennek eredményeként a Bizottság nem tartja szükségesnek a jogszabályalkotást."

Rob Conway, a GSM Szövetség igazgatója szerint „a mobiliparnak kulcsszerepet kell betöltenie a környezetvédelem terén. Ez a program jelentős lépés, amely révén sokkal takarékosabban bánhatunk az erőforrásokkal, sőt még a fogyasztók kényelmét is szolgáljuk".

Mitti Storckovius, a Nokia környezetvédelmi részlegének igazgatójaígy értékelte a tervezett egységesítést: „A mobiltelefon-töltőkre vonatkozó kezdeményezés támogatásával [...] hozzájárulhatunk az iparág hírének öregbítéséhez a környezetvédelem terén".

 

Forrás: Kitekintő