Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Táska használt vitorlavászonból - a napelem extra...

  • 2008. augusztus 07.
  • humusz
Egy svájci baráti társaság összefogásával olyan táskák kerültek piacra, melyeket használt vitorlavászonból vagy napernyõvászonból készítenek. S az újrahasználat még nem minden: az újszerû hordeszközök egyben környezetbarát eneriát is termelnek - napelem van az oldalukon...

 

Az alapverzió...
 

Egy svájci baráti társaság összefogásának köszönhető, hogy piaci termék lett egy jó ötletből: az 5212 névre hallgató svájci vállalkozás ma kezdte meg sakku nevű táskáinak forgalmazását, melyeknek köszönhetően konnektoroktól távol is sokféle hordozható eszköz feltölthető – csupán napsütésre van szükség.

A sakku egy hajlékony napelemet tartalmaz, melyre lényegében minden olyan mobiltelefon, PDA, GPS-vevő vagy médialejátszó rácsatlakoztatható, melyhez rendelkezésre áll autós (szivargyújtóba dugható) töltőkészlet. Az elektromos útitársat kétféle változatban lehet megrendelni. A sakku direkt napeleme közvetlenül végzi a töltést; 15,4 voltos névleges feszültségén 200 mA leadására képes. A sakku akku nevű modellbe egy 1100 mAh-s akkumulátort is integráltak, melynek révén napsugárzás hiányában is lehet tölteni, illetve meggyorsítja a töltés folyamatát is.

A táska tisztítását megkönnyíti, hogy az elektromos alkatrészek egyszerűen eltávolíthatók, ha pedig valaki notebook hordozására is szeretné használni, egy külön rendelhető puha bélést tehet bele. A vállalkozás egyúttal a környezettudatosságra is szeretné felhívni a figyelmet a termékkel. A táskát használt vitorlákból varrják (megjelölve, melyik svájci tóról származik az épp felhasznált anyag), és ha valakinek már nincs szüksége rá, a napelemet visszaküldheti a cégnek, ahol az felkerül egy falra, és élettartama végéig áramot fog termelni.

A sakku direkt ára aktuális árfolyamon számítva mintegy 51 400 forintnak, a sakku akku ára pedig 65 700 forintnak felel meg, így nem meglepő, hogy az olcsónak Svájcban sem mondható, egyedileg sorszámozott termékeket elsősorban az innovációkra fogékony, tehetősebb városlakóknak szánják.

(Forrás és KÉPEK: prohardver.hu)

 

...és a napernyőből készült

 

A Sakku svájci napelemestáska-gyártó, (már ilyen is van!) új modellel bővítette termékeinek választékát, a Buddyval. 

Ez a kis táska a szivárvány színeiben kapható, és ahogy a cég eddigi összes modellje, 100%-osan környezetbarát energia/divattáskák. A Sakku modellje régi vitorlavásznakból készültek, ezzel is biztosítva a környezet kímélését. A Solar Buddy modelleket viszont újrahasznosított napernyőkből készítik, így aztán az a része is teljesen napálló, amelyik nem áramot termel.

Sakku_1.jpg 

A Buddy "közvetlen" táskák 175 eurós (40 000 forint) áron kaphatóak, akkumulátor nélkül, közvetlenül táplálják energiával a rájuk csatlakoztatott eszközöket. Az akkumulátoros modellek ára 245 euró (56 000 forint).

(Forrás: pdamnania.hu