Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tárgyak története (a Story of stuff c. film magyar fordításban)

  • 2008. szeptember 12.
  • humusz

Az vagy, amit megveszel…

A film az Egyesült Államokban készült, ahol a legmagasabb az egy fõre esõ klímaváltozást okozó szén-dioxid (CO2) kibocsátás. Sok azonban az olyan “nem átlagos” amerikai, akiknek elegük van - amióta tudják, hogy elegük van... A film szembesít a “kell”, a “nekem van” és a “nem tudok nélküle élni” típusú életforma következményeivel. Azt kéri, hogy az “eleget” válasszuk a “több” helyett. A fogyasztói társadalmon túlmutató, új jövõképek kialakítására buzdít. A film magyar verzióját a Védegylet Global Projekt hozta létre. További információ: www.globalprojekt.hu

Egyszerű animációs film, egyszerű sztorival. Vázlatos grafikáival felfedi azt, amit a szupermarketek polcai nem. Bár a film amerikai adatokkal van tele, a mai magyarországi kép többé-kevésbé hasonló. (Sok angol nyelvű háttéranyag található a film honlapján. Köszönjuk a rendezőknek a hozzájárulást! http://storyofstuff.com/)


„Egy ilyen problémahalmaznak van azért jó oldala is: hogy sok pontján be lehet avatkozni. Itt az erdők megmentésén fáradoznak, ott a környezetbarát termelésen. Emberek küzdenek a dolgozók jogaiért, a méltányos kereskedelemért, a tudatos vásárlásért, a hulladéklerakók és a hulladékégetés ellen és ami a legfontosabb: azért, hogy a kormányra is hassanak. Hogy az tényleg az embereké legyen és az emberek érdekeit képviselje. Ez a munka nagyon fontos, de igazi elmozdulást akkor tudunk elérni, ha meglátjuk az összefüggéseket, ha a teljes képet nézzük.”