Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tagállamok akadályozzák az újrahasznosítás terjedését

  • 2008. május 30.
  • humusz
Az uniós tagállamok továbbra is ellenállnak az európai parlamenti képviselõk nyomásának és nem hajlandóak uniós szintû újrafeldolgozási célokat elfogadni a háztartási és ipari hulladékokra vonatkozóan - derült ki egy hétfõi egyeztetõ tárgyaláson, amely az 1975-ben született, hulladékokra vonatkozó szabályozás felülvizsgálatáról szólt.

A múlt hónapban a Parlament környezetvédelmi bizottsága ambíciózus célokat fogalmazott meg: a háztartási hulladékok felét, az ipari, építési és bontási hulladékok 70%-át kellene újrahasznosítani 2020-ig (EED 09/04/08).
A célszámokat az említett keretirányelv rögzítené.

bala_400Az EU kormányai korábban már jelezték, hogy nem értenek egyet ezekkel a célkitűzésekkel és egy sokkal gyengébb újrafeldolgozási arányt javasolnak: 'háztartási és egyéb eredetű' papírra, üvegre, fémre és műanyagra vegyesen 40%-os újrafeldolgozást (EED 09/05/08). A tagállamok - ahogy ez hétfőn kiderült - láthatóan nem mozdulnak erről az álláspontról.

A Föld Barátai programkoordinátora, Michael Warhurst szerint a jelenlegi átlagos uniós újrafeldolgozási ráták az említett hulladéktípusok esetében 60% közeliek, és 2004-ben minden EU tagállam elérte a javasolt 40%-os arányt.

A környezetvédelmi miniszterek ostobának fognak tűnni, ha olyan 'új' célokat tűznek ki, amelyet a tagállamok már elértek - nyilatkozta az ENDS-nek.

Értesülések szerint a téma parlamenti jelentéstevője, Dr Caroline Jackson még meggyőzheti a Tanács tagjait, hogy a 2020-ra elérendő újrahasznosítási arányszám 50%-ra növekedjék, de ez kevés lesz a kritikus hangok lecsillapításához. 'A lényeg, hogy a Parlament ne menjen bele az alkuba, hanem egy újabb egyeztetési folyamatot (harmadik olvasatot) kényszerítsen ki' - mondta Dr Warhurst.

Több tagállam, így például Dánia esetében, ahol a keletkező hulladék jelentős részét égetik, érthető, hogy ellenzik a Parlament célkitűzéseit, hiszen azok a szelektív gyűjtés kiépítését illetve a szerves hulladék komposztálását követelnék meg.

Jacques Hoffenberg a Waste Denmark képviseletében kijelentette, hogy a komposztálás költséges és nem jár jelentős környezeti előnnyel az anaerob erjesztéssel vagy az energetikai hasznosítással szemben.

'A Tanács egyelőre nem fog szigorúbb újrafeldolgozási arányokat meghatározni, mint ami jelenleg napirenden van. Több tagállam jelezte ugyanis, hogy jobban szeretné, hogy a 75-ös direktíva maradjon olyan amilyen, semmint egy kicsit is előremutatóbb legyen' - mondta Mr Hoffenberg.


Forrás: ENDS Europe DAILY 2551, 2008. május 28.

Előzmények

Follow-up:

EU council of ministers

Friends of the Earth briefing
.
Article Index: resources, sustainability, waste