Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szemét helyzet - értéktelen környezettudatosság

  • 2009. február 03.
  • humusz
Áll a szelektív hulladék felvásárlása a válság miatt. A Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. telepén is több tonna papírhulladék halmozódott fel. Drasztikusan visszaesett ezek átvételi ára, ezért nem éri meg eladni. Kaposváron ettõl függetlenül begyûjtik a szelektált szemetet.

 

Bálázzák a papírt a KVG Zrt.telepén. Ugyanúgy, mint máskor. Csakhogy most nem viszik sehová. Eddig havonta kétszer szállították el a papírt a Dunaújvárosi papírgyárba. Csakhogy ott most olyan keveset adnának érte, hogy nem éri meg elvinni. Az országban másol is lehetetlen a papírt eladni. Ezért kénytelenek tárolni. A papírbálák egy hónapja állnak a KVG udvarán. Az a baj, hogy a hóban és az esőben teljesen eláztak már.

A műanyaghulladékot is csak küldöldre tudják eladni, de egyre nehezebben.
Nagy gond ez a KVG-nek, mert a szelektív hulladékgyűjtés költségeinek egy részét az értékesítésből fedezték - mondja a marketing igazgató. Ennek ellenére egyelőre gyűjtik a szelektív szemetet a városban.
- Továbbra is ugyanolyan intenzitással kérjük a lakosságot, hogy gyűjtse a hasznosítható hulladékokat, hisz bízunk abban, hogy eljön az az idő, amikor biztonsággal és jó áron lehet értékesíteni ezeket - mondja Petes Tamás.

Nem tudni, meddig tart ez a helyzet. De a cégnél bíznak benne, hogy az év második felében már újra jó áron tudják eladni a papírhulladékot. Addig tárolják, ám a hely szűke korlátokat szab.

 

 

Forrás: KaposPont