Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szelektív hulladékgyűjtő használt mobiloknak

  • 2009. október 08.
  • beus
Egy amerikai cég ígéretes megoldást dolgozott ki, amely nemcsak számukra termelhet jövedelmet, de segítheti az e-szemét mértékének csökkentését is.

 

Új probléma a mobil digitális eszközök igen gyors cseréje miatt fellépő környezetszennyezés. Egy amerikai cég erre kínál megoldást: építettek [1] egy automatát, amelybe a felhasználó bedobálhatja a már üzemen kívüli készüléket, és ezért akár még pénzt is kaphat vissza.

Az automata Omahában üzembe helyezett prototípusa a felkínált mobilt megvizsgálja, és ha az adott típusnak még van mérhető piaci értéke, akkor az ügyfél kaphat a készülékért vásárlásra jogosító kupont, utalványt, ha pedig már nem számít eladhatónak, akkor az ügyfél dönthet úgy, hogy gép helyezze az elektronikus szemetek közé, amelyeket a cég újrafeldolgozásra szállít el.

Az ötletgazda, az EcoATM nevű cég ezzel a szeptember 21. óta működő géppel kívánja tesztelni, hogy egy ilyen megoldás életképes-e, mivel ha kedvezőek az eredmények, akkor technológiájukat nagyobb méretekben is próbára teszik. Ha sikeres lesz a vállalkozás, akkor jövőre az EcoATM mind a keleti, mind a nyugati parti államokban elkezdi az átfogóbb tesztelést. A fejlesztés is tovább folyik, mivel az a cél, hogy a gép ne csak mobiltelefonokat, hanem egyéb eszközöket (mp3-lejátszók, kamerák, notebookok, nyomtatók, háttértárolók) is képes legyen felismerni.

Azt maguk a gyártók is elismerik, hogy egy gép sosem lesz képes tökéletesen megbecsülni egy használt eszköz értékét. Ám egy ilyen technológia véleményük szerint része lehet az e-szeméttel kapcsolatos mind súlyosabb problémák enyhítésének. Csak az Egyesült Államokban évente több mint 100 millió mobiltelefon kerül a kukába.

A cég vezetői arra alapoznak, hogy bár törődniük kell az automatákba kerülő, szemétnek minősített eszközök sorsával, de az ezekhez képest még valódi értékkel rendelkező (újra eladható vagy felújítható) szerkezetek elegendő jövedelmet termelnek majd számukra. A cég alelnöke a használt autók piacát hozta fel példaként, ahol már régóta jól működik az, hogy újrahasznosításból, -értékesítésből komoly jövedelemhez lehet jutni.

 

Forrás: Index - Tech