Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rossz TV, hűtő, rozsdás fürdőkád - miért dobáljuk a folyóba?

  • 2008. szeptember 24.
  • humusz
A Gyõr-Moson-Sopron megyei folyók partját és medrét is rendszeresen szennyezik illegális, gyakran veszélyes hulladékkal. A mentesítés a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságnak évente közel egymillió forintjába kerül. [forrás: STOP/Kisalföld]




A Rába folyó Győrnél


A faluvégi, városszéli árkok, út menti erdők, bokros területek mellett a megyei folyók partját és medrét is rendszeresen szennyezik illegális hulladékkal. Pannonhalmi Miklós, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője a Kisalföldnek elmondta: az autógumitól, akkumulátortól a rossz televízión, hűtőszekrényen, rozsdás fürdőkádon át a nagy mennyiségű építési törmelékig széles a paletta. Mindez nemcsak csúfítja, rontja a környezetet, hanem a vizet is szennyezheti, veszélyeztetheti a folyók élővilágát.

"Komoly gondot okoznak a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságnak ezek a felelőtlen emberek, annál is inkább, mivel alig néhány kivétellel nem tudjuk tetten érni őket. Így a jogszabály szerint a terület tulajdonosának, a folyók, folyópartok esetében igazgatóságunknak kell intézkedni a mentesítésről. Erre külön forrás nincs, ezért más feladatoktól vonjuk el a szükséges összeget, amely évente közel egymillió forintot jelent" - hangsúlyozta Pannonhalmi Miklós.

Az osztályvezető megjegyezte: az illegális szemetelők főként a városokhoz közeli csatornák környékét "célozzák meg" hulladékukkal, de nem kímélik a Duna-, Rába- és Rábca-partot, sőt, a természetvédelmi területeket sem.

 STOP