Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rákot okozó vegyi anyagok: hajfestés

  • 2008. május 14.
  • humusz

Tudta, hogy amit kedvenc fodrásza a fejére ken, az akár a vesztét is okozhatja? Angol tudósok megdöbbentõ eredményre jutottak a hajfestékek vizsgálata közben. Kiderült, hogy a színezõ kencét használó nõknél többszörösére nõ a rák kockázata. Az uniós csatlakozás óta Magyarországon gyakorlatilag mindeféle vizsgálat nélkül kerülhetnek forgalomba a hajfestékek.

 

 

Évente kilencnél többször festeti a haját? Ha igen, akkor ön is veszélyben van azok szerint az angol tudósok szerint, akik félelmetes következtetésre jutottak a hajfestékek vizsgálata során. Az eredmények alapján, aki évente több mint kilencszer színezteti üstökén, annál hatvan százalékkal megnő a leukémia veszélye.

– A hajfestékeket már régóta vizsgálják. Ezekről a vegyszerekről nem tudni pontosan, hogy melyik összetevőjük mennyire rákkeltő hatású. A hajra kent anyag a fejbőrön át nagyon gyorsan felszívódik, és a szervezetbe jut – figyelmeztetett dr. Szokolay Erzsébet bőrgyógyász.

Ráadásul ezek a kencék szinte akadály nélkül kerülhetnek a boltok és a fodrászatok polcaira, hiszen egyetlen olyan hatóság sincs, amely előzetesen bevizsgálná őket.

– Az uniós csatlakozás előtt minden forgalomba hozott terméket előbb be kellett vizsgáltatni a Kermivel. 2004 óta viszont csak akkor vizsgálunk, ha a gyártó vagy a forgalmazó megbízást ad. Hajfestéket már nem is tudom, mikor láttunk utoljára – mondta Schein Miklósné, a TÜV-SÜD Kermi Kft. munkatársa.

Az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet is csak bejelentés után ellenőrzi a termékeket.

– Az egyes termékek biztonságáért és minőségéért kizárólag a gyártó, illetve a forgalmazó felel. Megszámolni sem lehet, manapság hány hajfesték van a polcokon. Ugyan már többször rendeltek el felülvizsgálatot, például az Európai Bizottság is, még sincsenek kellőképpen bevizsgálva. Több tucatnyi van, főleg a 70-es, 80-as években kaphatók közül, ami tiltólistára került, mert összetevőik toxikusnak bizonyultak – magyarázta Horkay Edit, az OÉTI munkatársa.

 

 

 

 

Forrás. Blikk