Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pályázat illegális hulladéklerakók felszámolására

  • 2009. április 17.
  • humusz
Szerző: 
Perneczky László

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján elérhetõ az a pályázat, amelynek segítségével önkormányzatok civil szervezetekkel együttmûködve számolhatják fel a településeik illegális hulladéklerakóit. A zöldtárca 86 millió forintot oszt szét a sikeresen pályázók között.

 

A települési illegális hulladéklerakók felszámolására "Tiszta Magyarországért" címmel hirdetett pályázatra önkormányzatok és velük együttműködő civil szervezetek jelentkezhetnek. A 86 millió forintos keretösszegből illegálisan lerakott, elhagyott hulladék felszámolására - felszedése és kezelése, ártalmatlanítása -, a hulladéklerakó megszüntetésére és az ismétlődő lerakások megakadályozására lehet pályázni. A benyújtott pályázatnak nemcsak a közterületen elhagyott hulladék egyszeri összeszedését kell céloznia, hanem komplex módon vállalnia az ellenőrzést, a megelőzést és a tájékoztatást is, valamint fontos szerepet kell benne kapnia a megtisztított területek utógondozásának és funkcióváltásának. Egy pályázó maximum 3 millió forintot nyerhet el, az elbírálásban a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) is részt vesz. A zöldtárca döntése alapján a papírpazarlás kiküszöbölésére a pályázatot kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani 2009. május 15-ig.

Tavaly a "Tiszta Magyarországért" pályázat eredményeként országszerte több mint 800 helyszínen kezdődhetett meg mintegy 75 ezer köbméter illegálisan lerakott hulladék eltakarítása. A tavalyi pályázatok feldolgozása még folyik, eddig az alábbiak megvalósítása és beszámolója kapott kiváló minősítést: Békés, Csörötnek, Dunakeszi, Eger, Egészséges Palotáért Egyesület, Gárdony, Gencsapáti, Hajdúdorog, Hajdúhadház, Jászjákóhalma, Komárom, Környezetünkért Közalapítvány, Lajosmizse, Páty, Sóshartyán, Tótvázsony.

A tárca támogatása mellett tavaly a személyi jövedelemadó 1%-ából felajánlott adófizetői forrás is rendelkezésre állt e célra, a minisztérium idén ennek hiányában is fontosnak tartotta immár egyedül, a tárca támogatásából fenntartani a sikeres kezdeményezést. "Mintaértékű volt az az összefogás a civil szervezetek, önkormányzatok és a zöldtárca között, amellyel közösen léptünk fel egy élhetőbb környezetért és a zöldbűnözés ellen, remélem az idén sem lesz másképp" - hangsúlyozta Szabó Imre miniszter a pályázattal kapcsolatban.

A pályázati felhívás letölthető >>>

További információ az eddigi eredményekről: www.tisztamagyarorszagert.hu

 

Forrás: Greenfo