Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Osztrák jelzés a hosszú élettartamú készülékeken

  • 2007. október 07.
  • humusz
tartossag_logo2007. júniusától új jelzés kerül a tartós elektromos- és elektronikai készülékekre, berendezésekre Ausztriában. A jelzést minden olyan készülék megkapja, amely hosszú élettartamú (minimum 10 év) és jól javítható.

Aki megbízható minőségű mosógépet, televíziót, illetve egyéb készüléket szeretne vásárolni, annak ez a jelzés a jövőben sokéves partneri viszonyt fog jelenteni. Azok a termékek, amelyeken ez a jelzés megtalálható, hosszú élettartamú, jó minőségű termékek, és ha esetleg tönkremennének, jól javíthatók.

Ezt a címkét az Osztrák Szabványosítási Intézet adja azokra a készülékekre, amelyek a meghatározott követelményeket teljesítik. Ezek lehetnek háztartási vagy szórakoztató elektronikai berendezések. A követelmények között szerepel például, hogy a készülékeknek nyitható házzal (tokkal) kell rendelkezniük, ezeknek a nyitáskor nem szabad széttörniük. Elsőként a mosógépeket látták el az 'élettartam' jelzéssel.

Novemberben az Osztrák Szabványosítási Intézetben olyan szakembereket képeznek majd, akik a jövőben elbírálják, hogy mely készülékek viselhetik a jelzést. Az intézet honlapján a lakosság megtekintheti ezeknek a termékeknek a listáját. Itt mindig közlik azoknak a termékeknek a nevét, amelyek megkapták a minősítést.tartossag

Az osztrák ARGE (hulladékcsökkentő, erőforráskímélő és tartósan fejlődő) vállalat végzi a projekt elterjesztését, így júliustól szeptemberig tartó rendezvényein Grazban, Salzburgban és Bécsben népszerűsíti a 'tartósság' jeligét. Az ingyenes szakmai rendezvények elsősorban az osztrák környezeti- és hulladékgazdálkodási tanácsadóknak, elektromos és elektronikai készülékek előállítóinak és javítóinak, továbbá mindazoknak szólnak, akik a témában érdekeltek.

Ez a projekt a „Fabrik der Zukunft" (A jövő gyára) hulladékmegelőző programsorozat keretében jött létre, együttműködésben az osztrák Közlekedési, Fejlesztési és Technológiai Minisztériummal.

Forrás: http://www.umweltberatung.at/start.asp?b=233&m=25

Fordította: Hajnal Szilvia