Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Összefüggés a növényvédőszerek és a Parkinson-kór között

  • 2008. május 01.
  • humusz

Családi elõfordulást vizsgáló esettanulmányok alapján amerikai kutatók kimutatták a növényvédõszerek és a Parkinson-kór kialakulása közötti összefüggést.

 

 

Már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy a Parkinson-betegségben szenvedő emberek kórelőzményében kétszer akkora gyakoriságában szerepel a növényvédőszerekkel való érintkezés, mint az egészséges embereknél. Ugyanakkor mindeddig kevesen vizsgálták a növényvédőszerek bizonyos fajtái és a Parkinson-kór kialakulása közötti összefüggéseket.

Dana Hancock, az észak-karolinai Duke Egytem kutatója és kollégái 319 Parkinson-kóros beteget és több mint 200 egészséges családtagjukat vizsgálták meg. Vizsgálatuk a Parkinson-betegségben szenvedők esetében 61%-kal nagyobb növényvédőszereknek való közvetlen kitettséget mutatott ki, mint egészséges családtagjaiknál.

A rovarirtók és a gyomirtók egyaránt növelték a Parkonson-kór kockázatát. Leszignifikánsabb összefüggés az organikus klór- és foszforvegyületek esetében volt kimutatható - emelték ki a kutatók tanulmányukban, amely a BioMed Central Neurology című online tudományos folyóiratban jelent meg.

„A növényvédőszerek további vizsgálata révén beazonosíthatók azok a biológiai 'ösvények', amelyeken keresztül a kemikáliák befolyásolják a Parkinson-kór kialakulását" - hangsúlyozták a szerzők. A kapcsolat a vegyszerek és a betegség között olyan családoknál volt különösen hangsúlyos, ahol korábban nem fordult elő a Parkinson-kór. „Ez arra enged következtetni, hogy a sporadikus Parkinson-megbetegedéseknél a páciensek különösen érzékenyen reagáltak a növényvédőszerek toxikus hatására. Nem lehet azonban kizárni a kemikáliák hajlamosító hatását olyan egyéneknél sem, akiknek a családjában voltak Parkinson-betegek."

 

 

Hogy kerülheted el a növényvédőszereket?

 

  • Válaszd te is a bioélelmiszereket! A bioélelmiszereknek bizonyítottan alacsonyabb a növényvédőszer-maradék tartalma. De nem csak a saját egészségeddel teszel így jót, a termelőket és a környezetet is megkíméled a veszélyes mérgek használatától. 
  • Kertedben élj a biológiai növényvédelemmel kínálta lehetőségekkel, s legfeljebb a biogazdálkodásban is elfogadott szereket használd.

 

 

 

Forrás: MTI / Tudatos Vásárló