Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Műanyagáradat a Tiszán

  • 2015. november 17.
  • PKata

Tisza_muanyagTöbb méter magas, hulladékkal csipkézett fal az iszapban. Erre a rendkívüli képződményre bukkantak lelkes önkéntesek, amikor saját építésű hajóikkal eveztek a Tiszán. Nem csoda, hogy felfedezték, hiszen éppen szemetet szedtek a folyón. Évtizedek óta lerakódó tésztás zacskók, fogkrémes tubusok és persze megszámlálhatatlan műanyag pillepalack ágyazódott be a tömör iszapba.

 

Hazánk természetes vizekben igen gazdag ország. A sok termálfürdő, a strandok, a csapból zubogó friss ivóvíz sokakat megnyugtat, de ha alaposabban szemügyre vesszük a térképet, kiderül, hogy ez a gazdagság nagyon ingatag. Folyóink határainkon túl erednek, és hogy ez mekkora veszélyt hordoz magában, azt jelzi, hogy a Tiszán az utóbbi évtizedekben rendszeressé vált az áradásokat kísérő PET, azaz műanyag pillepalack-áradat. A téli hónapokban felgyűlt hulladékot a tavaszi olvadékvizektől és esőtől megduzzadt folyó felveszi, átszállítja az országhatáron, majd az itteni ártérben, homokszigeteken erakja. A felhalmozódott uszadék sok esetben milliós károkat okoz, miközben a Tisza teljes hosszán kár keletkezik a növény-, és állatvilágban.

 

Tisza_petfal

 

Helyenként több méter vastag pillepalack halmok, PET hegyek képződnek, magasságuk meghaladhatja a 6-7 métert. Egy másik képződményre is rábukkantak expedíciójuk során az önkéntesek, a Tisza felső szakaszán, Zsurk község előtt, egy Tisza-kanyarban. Az áradások során itt is számtalan hulladékfajta rakódott le iszappal keveredve, amiből egy szabályos hulladékfal jött létre. Egyes darabjait alig lehet kirángatni a falból. Szakértők szerint itt közel egy évtizedes hulladékdarabok is lehetnek. A 2015. október 14–16. között megrendezett Ökoindustria kiállításon ezt a furcsa képződményt is megnézhették a látogatók. A bemutatón a szervezők az elmúlt évek egyik legsikeresebb civil környezetvédelmi kezdeményezése, a Tiszai PET Kupa hulladékgyűjtő expedícióját, küzdelmeit és kalandjait mutatták be.

„A PET Kupa, mint szemétszedő, hajós verseny nyáron véget ért, de a munka most kezdődik csak igazán. Kiállítások, ismeretterjesztő előadások és rekordkísérletek valósulnak meg hónapról hónapra, melyek ráirányítják a figyelmünket élő vizeink állapotára.” – nyilatkozta Búsi Lajos, a programot támogató Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság megbízott főigazgató-helyettese. „Célunk nem más, mint felhívni a figyelmet a Tisza szennyezésére és élő vizeink védelmének fontosságára, mert nemcsak az óceánban vannak úszó szemétszigetek, hanem Szőke folyónk, a Tisza vizében is. Amit a forrásnál a patakba engedünk, az egyszer eljut az ártereinkbe, az ivóvizünkbe, a világ óceánjaiba, onnan pedig… talán még a tányérunkra is.” – hívta fel a figyelmet a probléma súlyosságára Molnár Attila Dávid, a PET Kupa ötletgazdája.

 

Fotók: Természetfilm.hu Egyesület és ÖKO-Pack Nonprofit Kft.

 

Forrás: ng.hu