Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Műanyag hulladékból fűtőolajat sajtol egy magyar cég

  • 2008. augusztus 19.
  • humusz
A Budapesti Értéktõzsdén is jegyzett RFV Regionális Fejlesztési, Beruházó, Termelõ és Szolgáltató Nyrt. saját fejlesztésû technológiájával megkezdte a mûanyag hulladékból elõállított fûtõolaj kísérleti termelését, és a hulladékhasznosítási engedély kézhezvétele után, várhatóan szeptembertõl indulhat az ipari méretû próbaüzem - tájékoztatta Csaba Balázs, az RFV befektetési kapcsolattartója kedden az MTI-t.
A termelést az erre a célra létrehozott, és az RFV 50 százalékos tulajdonában lévő RFV Galga Power System Kft. társaság végzi. A kft. másik tulajdonosa a Hídfő-Plussz Kft., amely cégtől az RFV Galga Power System Kft. bérli az üzemcsarnokot.

Az első berendezés évi 2.600 tonna műanyag hulladékot semmisít meg, és ebből mintegy 1.700 tonna fűtőolaj keletkezik.

A rendszernek nincs károsanyag kibocsátása. A tervek szerint további két hasonló kapacitású berendezést állítanak üzembe 2009 első negyedévében. A két új berendezés segítségével előállított fűtőolaj többletet kogenerációs erőművekben használják majd fel.

A cég hétfőn megtartott rendkívüli közgyűlésén a részvényesek 5 évre szóló időtartamra felhatalmazták az igazgatóságot maximum 10 millió forint tőkeemelésre nyilvános részvénykibocsátással - derül ki a közgyűlési határozatokból.

Soós Csaba, az igazgatóság elnöke korábban azt mondta, kedvező tőkepiaci helyzetben a nyilvános kibocsátás idén ősszel megvalósulhat. Csaba Balázs pedig kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy már folynak a tárgyalások intézményi befektetőkkel az érdeklődés felmérésére. A tőkeemelésből származó friss forrás a tervezett beruházásokat finanszírozza majd.

Soós Csaba elnök, az RFV egyik fő tulajdonosa július elején sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a következő néhány üzleti évben az RFV több tízmilliárd forint értékű energetikai beruházást tervez megvalósítani, kisebb részben tőkeemelésből, nagyobb részben bankhitelből és saját forrásból.

Ezekkel a beruházásokkal az eredetileg energiamegtakarítással, hatékony energiaszolgáltatással és energiahatékonysági beruházásokkal, valamint azok finanszírozásával foglalkozó RFV új tevékenységbe, energiatermelésbe kezd.
Az RFV június 30-án közzétett profit előrejelzése szerint a társaság 2008-ban 2.456 milliárd forint árbevétellel és 510 millió forint nettó profittal számol.

A kamat-, adófizetés-, tőketörlesztés és értékcsökkenési leírás előtti nyereség (EBITDA) várhatóan eléri a 852 millió forintot, az egy részvényre jutó nyereség (EPS) pedig 255 forint lesz. Az új üzletág eredménye 2009-ben az EPS-t 90 forinttal növeli.

Az RFV részvényei a Budapesti Értéktőzsde B kategóriájában forognak. A papír a hétfői kereskedést 5.750 forinton, az előző záró árral megegyezően zárta, igaz, a forgalma alig haladta meg a 2 millió forintot. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 6.000 forint, a legalacsonyabb 2.400 forint volt.