Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mit hoz, mit visz a víz?

  • 2009. március 27.
  • humusz
Négy érintett ország hatóságainak a képviselõi tartottak megbeszélést Nyíregyházán, hogy megakadályozzák a Tisza folyó kommunális hulladékkal való beszennyezését, közös nyilatkozatot is elfogadtak.

 

Évek óta problémát jelent, hogy a Felső-Tiszán és mellékfolyóin illegálisan az árterekre szállítják a kommunális hulladékot. Az áradások idején a víz magával ragadja a szemetet, és messze tájakra, így magyar partokra viszi. A folyó szennyezettsége áradások idején komoly gondokat okoz a magyar vízügyi hatóságoknak. Ezért is szervezett kerekasztal megbeszélést a magyar fél, hogy megtalálják a megoldásokat.

A felek egyetértettek abban, hogy a folyó megóvásában közös a felelősségük. Közös nyilatkozatot is elfogadtak, amely szerint konkrét intézkedéseket hoznak az ártereken lévő hulladéktelepek eltávolítására. Ehhez a pályázati forrásokat is keresik. Megakadályozzák az árterek további szennyezését is. Hosszú távú megoldást az jelent, ha az érintett területeken megoldják a kommunális szemét összegyűjtését, elszállítását, tárolását vagy megsemmisítését.

A magyar fél képviselője, Kóthay László államtitkár kiemelte, hogy hazánk az elszenvedője a Tisza felső szakaszán bekövetkezett szennyezéseknek, de egyben felelős is azért, hogy a vizek a mi vízgyűjtőinken ne szennyeződjenek, és tisztán hagyják el a határainkat.
Az ukrán fél hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek a szennyezések megakadályozása érdekében.
A román szakember azt emelte ki, hogy a Romániából Magyarországra érkező folyóvizek végül visszajutnak az országukba, ezért különösen fontos nekik, hogy a folyók vizei tiszták maradjanak.
A szlovák képviselő két szóval jellemezte a teendőket. Felelősség és együttműködés. Felelősség a folyóink tisztán tartásáért és együttműködés a megvalósításban.

- revayz -
 
 
Forrás: Index-Kelet