Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mire jó a hulladékká vált papírpénz?

  • 2008. október 13.
  • humusz
A pécsi Elsõ Lyons Klub nyert azon a pályázaton, amelyet a Magyar Nemzeti Bank írt ki az elhasználódott pénzjegyekbõl préselt téglák hasznosítására. A geresdlaki önkormányzati épület fûtésének költségeit váltja majd ki az összesen 350 milliárd forint értékû sérült pénz.

 

A jegybank nyár végén írt ki pályázatot karitatív, nonprofit szervezetek számára, hogy az elhasználódott bankjegyekből készített brikettekkel kiválthassák a hagyományos, drága tüzelőanyagot. A pályázatra 29-en jelentkeztek, az elbíráláskor előnyben részesítették azokat a szervezeteket, amelyek többféle jótékonysági tevékenységet végeznek, illetve több településen működnek.

Bana Gábor, a pécsi Első Lyons Club elnöke vette át a szimbolikusan átnyújtott három darab egy kilós pénztéglát, amelyek egyenként 5 millió forintnyi pénzből lettek összepréselve. A geresdlaki önkormányzati épületkomplexum fűtésének költségeit váltja ki az összesen 350 milliárd értékű elhasználódott, sérült pénzből összeaprított és préselt téglatömeg. A 70 tonnányi pénzbrikett elszállításáról a Pécshez közeli kistelepülésre az MNB gondoskodik.

A jegybank régen egy erőműben semmisítette meg az elrongyolódott, elkoszolódott bankjegyeket, aminek elégetése ráadásul 10 millió forintba került - most viszont jó hasznát veszi a pályázatot elnyert egyesület.

Társadalmi felelősségvállalása részeként emellett az MNB szelektíven gyűjti a papír-, üveg- és műanyaghulladékokat, illetve a szárazelemeket. A bank helyiségeiben már évek óta energiatakarékos izzók működnek. A kerékpárral munkába járók körülményeinek javításáért pedig idén elnyerték a Kerékpárosbarát munkahely címet.

 

 

Forrás: MTI - Origo