Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden élet elpusztul a Mexikói-öböl holt zónájában

  • 2016. június 15.
  • PKata

mecikó öböl - dead zoneIdén nagyjából két Borsod megyényi lesz a Mexikói-öböl holt zónája – számolták ki amerikai kutatók. A zóna a Mississippi folyó torkolatától kezdődik, és több mint 15 ezer négyzetkilométert foglal el. Ezen a területen alig maradnak életben állatok, mivel a víz oxigéntartalmát elvonja a folyóval a tengerbe sodort rengeteg műtrágya és állati ürülék nitrogén- és foszfortartalma.

A körzet nemcsak ökológiai katasztrófa, de a helyi közösségeket is súlyosan érinti. A halászati vállalkozások és a tengerből élő családok a természetvédőkkel együtt sürgetik a Mississippi menti államokat: tegyenek valamit a szennyezés megfékezésére.

Redondo Beach, 2011. március 9. Haltetemek lebegnek a kalifornia Redondo Beach kikötőjének vizén 2011. március 8-án. A több millió hal pusztulását feltehetőleg oxigénhiány idézte elő, azt viszont egyelőre nem tudják a tudósok, mi okozta a víz oxigéntartalmának ennyire meredek csökkenését. 

halhullak

A holt zóna mérete ugyanis jelentősen megnőtt az elmúlt húsz évben, noha állami szervezet dolgozott azon, hogy az érintett vízterületet 5 ezer négyzetkilométerre szorítsák vissza. Mi több, számítógépes modellek szerint jövőre akár 17 ezer négyzetkilométerre is duzzadhat. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal álláspontja szerint csak úgy tudják zsugorítani a zónát, ha az érintett államokat sikerül közös nevezőre hozni. Az államok vezetése, a gazdálkodó és természetvédő szervezetek, civilek, non-profit csoportok mind egy irányvonalat kell, hogy képviseljenek – fogalmaztak. Ha a közös akarat megvan, technikai megoldások sora állíthatja meg a szennyezést. Erdősávokat, bokrokat, réteket kell ültetni a mezőgazdasági táblák és a folyóvizek közé, valamint olyan növénykultúrákat, amik képesek a veszélyes anyagok egy részét megkötni.

 

Forrás: http://www.hirado.hu

Kép forrása: http://www.techtimes.com/articles/164366/20160611/dead-zone-gulf-of-mexico-large-connecticut.htm