Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mevatec: akció a szelektív hulladékgyűjtés elterjesztésére

  • 2008. szeptember 24.
  • humusz
Az utóbbi években országszerte egyre inkább elterjedt a háztartási hulladékok szelektív gyûjtése, ugyanis így bárki minimális erõfeszítéssel hozzájárulhat ahhoz, hogy a keletkezõ nagy mennyiségû hulladékot könnyebben újrahasznosítsák. [Németh Géza - Napi Online]

A mindenki által jól ismert szelektív hulladékgyűjtő edények száma megsokszorozódott az elmúlt pár évben és jelenleg már a lakosság - elsősorban a városokban élők - fele fér hozzá a tárolókhoz közvetlen lakókörnyezetében.

Mikó Barna, a kommunális, veszélyes és szelektív hulladékok gyűjtőedényeinek forgalmazásával foglalkozó Mevatec Kft. ügyvezető igazgatója szerint a hulladékgyűjtők számának növekedése az utóbbi időben megtorpant. Az önkormányzatok - főleg vidéken - gyakran pénzhiánnyal küszködnek és prioritásaik között a szelektív gyűjtés nem szerepel előkelő helyen. A cég megrendelői elsősorban ipari üzemek.

A Mevatec Kft. annak ösztönzésére, hogy az önkormányzatok pénzt fordítsanak a hulladékgyűjtés környezetbarát formájának támogatására, október 1. és december 1. között akciót hirdetett. Az önkormányzatoknak az akció ideje alatt lehetőségük nyílik 10 százalék kedvezménnyel megvásárolni a cég által forgalmazott szelektív hulladékgyűjtő edényeket és hasonló engedményt kapnak a vállalat további termékeinek árából.

Mikó Barna az akciótól azt várja, hogy az önkormányzatok - élve a lehetőséggel - fejleszteni fogják térségük szelektív gyűjtő rendszerét.

A Mevatec Kft. elődje 17 évvel ezelőtt alakult családi vállalkozásként, majd 1999-től magyar és cseh tulajdonú cégként folytatja tevékenységét. Fő profiljába a környezetvédelemhez kapcsolódó eszközök és anyagok forgalmazása tartozik. A vállalat évente több ezer kül- és beltéri hulladékgyűjtő edényt ad el, de nagy mennyiségben forgalmaz a környezetvédelmi kárelhárításhoz kapcsolódó anyagokat is. Árukínálatában megtalálhatók a savak és olajok felitatására szolgáló anyagok mind textil, mind pedig granulátum formájában. Ezek az anyagok - kémiai tulajdonságuknak köszönhetően - képesek a víz felszínére kiömlött olajat is felszívni. Az ügyvezető hangsúlyozta: az általuk eladott eszközök a környezeti károsodást hivatottak megelőzni. A teljesebb körű szolgáltatásnyújtás jegyében a cég a hulladéktárolók szállítására alkalmas gépeket is forgalmaz, például békákat, molnárkocsikat. Mikó Barna hisz abban, hogy a környezet védelmének ügye széles kört mozgósít majd, a lakosságtól az önkormányzatokig és az ipari üzemekig. - Gazdasági érdekeinket nem állíthatjuk a jövő generáció környezetének védelme elé - mondja az ügyvezető igazgató.