Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megkezdték a Mount Everest nagytakarítását

  • 2005. május 27.
  • humusz
Becslések szerint hatszáz tonna elhagyott sátor, oxigénpalack, doboz, kanna és mûanyag hulladék hever a hegymászó utak mentén. A Mount Everesthez vezetõ hegymászó utak takarítására indult Tibet fõvárosából, Lhászából mintegy száz kínai önkéntes, hogy összegyûjtse és lehozza a becslések szerint mintegy hatszáz tonna elhagyott sátrat, oxigénpalackot, dobozt, kannát, mûanyag hulladékot az 5120-tõl 8000 méterig terjedõ szakaszról - jelentették be Sanghajban.

A nagytakarítást tavaly kezdték a kínaiak, azt tűzve ki célul, hogy a 2008-as pekingi Nyári Olimpiai Játékokig évente megtisztítják a hegy feléjük néző oldalát a lekülönbözőbb nemzetiségű hegymászók által ott hagyott tárgyaktól, hulladéktól. A 8850 méter magas Mount Everest Kína és Nepál határán tornyosul, s mind a két országnak jelentős bevételt hoznak a meghódítására induló külföldi alpinisták.
A csúcshoz vezető utak, ösvények immár olyan túlzsúfoltak, hogy egyes javaslatok szerint egy időre le kellene zárni őket, ám mindeddig sem Kína, sem Nepál nem hozott ilyen intézkedést. Mindenesetre a nepáli kormány már hosszabb ideje szigorúbban kezeli a dolgot: megköveteli a hegymászóktól, hogy minden, náluk lévő használati tárgyat és út közben keletkező hulladékot hozzanak le magukkal, vagy ha ezt nem hajlandók garantálni, akkor letétbe kell helyezniük négyezer dollárt.
A kínai hatóságoknak nincsenek ilyen követeléseik, így aztán - írta az Új Kína hírügynökség - nem csoda, hogy a hulladéktömeg legnagyobb része a hegy kínai oldalán halmozódott és halmozódik fel. Van egy másik probléma is, de az egészen más természetű: felmerült a gyanú, hogy zsugorodik a csúcs. Ennek jár utána az a kínai szakértői csoport, amely a hét elején indult útnak azzal a feladattal, hogy radarral és a globális helyzet-meghatározó rendszer (GPS) eszközeivel megmérjék a csúcs pontos magasságát, amely egy nemrég megjelent kínai tanulmány szerint a gleccserek olvadása és a globális felmelegedés következtében máris 1,3 méterrel csökkent.

Forrás: greenfo