Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 21 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megállj a szemétcirkusznak!

  • 2003. október 07.
  • humusz
Keszegen, a kartali népszavazás előtt napokkal zártkörű testületi ülést és egyben közmeghallgatást hívtak össze. A Másik Oldal ? Ökoszociális Mozgalom nyilatkozata alapján az indokolatlan rendőri fellépésnek köszönhető, hogy a zöldek nem tudtak részt venni a közmeghallgatáson...
A Másik Oldal ? Ökoszociális Mozgalom felháborítónak tartja, hogy a Nógrád-megyei Keszegen péntek este a rendőrség megakadályozta mozgalmunk aktivistáinak részvételét egy lakossági fórumon. A rendőri eljárás szigorára jellemző, hogy maga a rétsági rendőrkapitány vállalta fel a művelődési ház bejáratánál az ?ajtónállói? feladatot, miközben két rendőr folyamatosan mozgalmunk tagjait figyelte. Egy harmadik gépjárművel érkező rendőrcsoport pedig az ezer főnél kevesebb lakót számláló falu országútján igazoltatta az ?idegeneket.? A példátlan eset miatt panaszt teszünk.

A rendőrök ráadásul egy olyan zártkörű testületi közmeghallgatáshoz nyújtottak védelmet, amelyet dr. Csordás Pál, a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal illetékesének tájékoztatása szerint teljes mértékben jogtalanul rendeztek meg, hiszen zártkörű közmeghallgatás nem létezik.

A cirkusz folytatódik

A közmeghallgatáson Szamek Zsolt, az ASA Magyarország Rt. projektmenedzsere és Dobó István tanácsadó, a Pilisi Parkerdőgazdaság menesztett vezérigazgatója bizonygatta a dunakanyari Naszály-hegy lábának festői erdőjében megbúvó falu lakóinak, hogy a településtől egy kilométerre, egy közeli hegy tetején, az ottani erdő kiirtásával kell megvalósulnia az Észak-kelet Pest Megyei Regionális Hulladékkezelési projekt zászlóshajójának, a Kartalon két nappal később, vasárnap elutasított másfélmillió köbméteres szeméttelepnek. Jellemző a szemétcirkusz újabb epizódjára, hogy a hatalmas természetrombolással járó építkezéshez, majd a szeméttelep működtetéséhez egy tizenöt kilométeres elkerülő műutat építenének a 2/A autóút Vác-deákvári csomópontjától a Naszály-hegy érintetlen erdőin át, a természetvédelmi terület határa mentén Keszegig.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy miközben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium látszólag maga is észlelte a beruházás körüli visszásságokat, cinkos hallgatásával hozzájárul ahhoz, hogy az ASA Magyarország tovább korbácsolja az indulatokat az újabb és újabb célba vett településeken. Mozgalmunk álláspontja szerint az ASA semmiféle legitimitással nem rendelkezik a 99 település közös hulladéktelepének megkeresésére, hiszen a pályázatukban foglaltakkal ellentétben többek között az is bebizonyosodott, hogy a 99 település szövetsége nem létezik és soha nem is létezett. A multinacionális vállalat alig kéttucatnyi kistelepülést sem tudhat maga mögött.

Amint ismert, Püspökszilágy, Sződ, Kosd, vasárnap pedig mozgalmunk nagy örömére Kartal lakossága döntő fölénnyel elutasította az értelmetlen beruházás befogadását. (Az utóbbi két településen szervezetünk segítséget nyújtott a helyiek kampányához.) A Másik Oldal ? Ökoszociális Mozgalom pedig az Európai Bizottsághoz és a rendőrséghez fordult, a magyar és az uniós adófizető polgárok három-hárommilliárd forintos támogatását elnyerő pályázat meghamisítása miatt. A visszaélések kiderülését követően Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter menesztette Becker Lászlót, a nemzetközi támogatások főosztályának vezetőjét. (A zöldtárca látja el a beruházás felügyeletét, amelyet az önkormányzatok és az ASA Magyarország érdekeltségében lévő, az ASA többségi irányítása alatt álló Börzsöny-Cserhát Kft. valósítana meg.)

Alternatív javaslatok

Miközben az ASA mértéktelen természetkárosításra és az adófizetők milliárdjainak elherdálására készül Keszegen, Kistarcsa polgármestere a napokban számos önkormányzat és több hulladékkezelő vállalat egyetértésével a beruházás egy új alternatíváját küldte el Persányi Miklós környezetvédelmi miniszternek. Ez a projektterület kibővítésével, három újépítésű, korszerű, ma kihasználatlanul álló lerakó bevonásával, új szeméttelep építése nélkül teljesítené az EU normáit, így a fölösleges szeméttelep megépítésére szánt milliárdok átcsoportosításával a térségben hamarabb vezethetnék be a szelektív hulladékgyűjtést és támogatást nyújtanának a hulladékok feldolgozására. További lehetőséget nyújthat a gödöllői és a galgamácsai hulladéklerakó tervbe vett bővítése is. A Európai Bizottság regionális politikáért felelős igazgatósága azt kérte a Másik Oldal ? Ökoszociális Mozgalomtól, hogy adjunk tájékoztatást a pályázati pénz felhasználásának alternatíváiról, így a fenti javaslatokat megküldjük a bizottságnak.

Követeljük, hogy a pénz elköltésének ellenőrzésével megbízott környezetvédelmi minisztérium tegyen lépéseket a térség kistelepüléseit felzaklató kampánysorozat leállítása és a beruházás újragondolása érdekében. (Rakics Róbert, a minisztérium helyettes államtitkára a közelmúltban elismerte, hogy szó sincs az uniós milliárdok elvesztéséről, s van lehetőség a beruházás átformálására.)

A kartaliak sem tétlenkednek

Mozgalmunk megdöbbenve tapasztalja azt is, hogy egyes nyilatkozatok az ésszerűtlen és fölösleges szeméthegyet elutasító kartaliak önzéséről és az uniós pénz elvesztéséről szólnak, ahogyan megbélyegezték a környezetükért felelősséget érző Kosd, Sződ és Püspökszilágy polgárait is. E nyilatkozók összemossák az illegális szemétlerakók valódi problémáját az ASA érdekeinek csorbulásával, pedig a kartaliak máris tervbe vették, hogy az MTM-SBS televízió felhívására ?örökbe fogadjanak? egy illegális szeméthegyet.

Budapest, 2003. október 6.

Gyenge Zsolt
Alapító tag
Másik Oldal ? Ökoszociális Mozgalom

Greenfo