Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Matyi csacsi, a kukás

  • 2005. július 04.
  • humusz
csacsi2.jpg Szamárfogattal hordják a szemetet egy kis magyar településen. "A szamarat és a kocsit az önkormányzat vette 50 ezer forintért, mert három testvér azzal ált elõ, hogy egy kis pénzért õk szívesen elvégeznék a feladatot." Környezetkímélõ megoldás... már ami a szállítást illeti. 

Szamaras kocsival szállítják a szemetet Körösszakálon. A szamarat és a kocsit az önkormányzat vette 50 ezer forintért, mert három testvér azzal ált elő, hogy egy kis pénzért ők szívesen elvégeznék a feladatot. A szemetet, azóta ők gyűjtik, és viszik el falu szélén a hulladéklerakóba.

Matyi, a szamár akkor lett szemétszállító, amikor a három Gurbai testvér az ínséges munkanélküli időkben azzal fordult az önkormányzathoz, hogy ők bizony szívesen elszállítanák a szemetet a településről. Korábban ezt minden lakosnak magának kellett megoldania. Az önkormányzat kapott az ötleten és 50 ezer forintért vettek is egy szamarat, meg egy kocsit, és ezzel megindult Körösszakálon a szemétszállítás. Persze sok időbe és energiába telt, míg a testvérek és a szamár összeszoktak.

"Én reggel kimegyek fél hatkor, a köhögésem és a lépésemet annyira ismeri, hogy elkezd bőgni. Én, ha megállnék a kocsmánál, és elengedném, ez olyan szépen hazamegy és befordul a kapun" – mondta Gurbai Ernő.

A faluban már hozzászoktak a csacsi húzta kukás kocsihoz, azt mondják, turistalátványosságnak is beillik.

"Viccesek, kolompolnak, kiabálnak az utcán és jelzik, hogy ők ebben az utcában éppen most jönnek, és ha valaki megfeledkezett már azonnal rakja ki, hogy mire odaérnek, már föl tudják rakni" – mondta Bordás Gyula, alpolgármester.

A szemétgyűjtési nap minden héten a péntek. És mivel megrakott zsákokból akad bőven, és Matyi sem a gyorsaságáról híres, reggeltől késő délutánig húzza az igát az utcák és a másfél kilométerre fekvő hulladéklerakó között.

Matyi nem a legszebb szamár a világon, de még sohasem hagyta cserben hajtóit. Azt mondják, akár 10 mázsa szeméttel is elballag a hulladéklerakóig.


Forrás: RTL Klub