Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

MARAD a bálnavadászati tilalom!

  • 2005. június 22.
  • humusz
balna.jpg 29-23 arányban elutasította az 1986 óta létezõ bálnavadászati tilalom megszüntetését az International Whaling Committee ulsani ülésén. A szavazást Japán kezdeményezte, aki szeretné megduplázni "tudományos célú" bálnavadászati tevékenységét, s idén 440 helyett 935 állatot ejtene.
Ausztrália és Új-Zéland a bálnafigyelésre épülő turizmus jobb kihasználására hívta fel a figyelmet, teljes mértékben elutasítva a japán álláspontot.

A zárt ülésen 90 percen keresztül elnyújtott beszédekkel próbálták húzni az időt a japánok, mert a 66 tagú bizottságban több bálnavadászatot pártoló tag megérkezésében az utolsó pillanatig bíztak. Az időhúzáson felháborodva Brazília képviselője felháborodottan kivonult - elutasítva, hogy  lényegtelen szervezési kérdésekben ciceroi körmondatokat kelljen órákon át hallgatniuk.

Egyébiránt a tilalom feloldására nem volt sok esély, mert még a legbizakodóbb japánok sem reménykedtek abban, hogy a 2/3-os többséget meg tudják szerezni, de ez a szavazati arány jócskán alulmúlja várakozásaikat.

Norvégiában a tilalom ellenére továbbra is folytatódik a kereskedelmi célú bálnavadászat, amit a bálnák "fenntartható kezelésének" neveznek és Japánnal együtt idén mintegy 1550 bálna megölését tervezik.


Forrás: www.news.bostonherald.com