Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lassan fogy a német szemét

  • 2008. október 03.
  • humusz
Újabb 500 tonna illegálisan behozott szemetet szállít el a német kormány. Összesen 1400 tonna hulladék van még Magyarországon, a maradék 900 sorsáról egyelõre nincs hivatalos megállapodás. Az RTL Híradó úgy tudja, errõl a jövõ hét elején tájékoztat a környezetvédelmi minisztérium. [rtlklub.hu]

 

„Vissza a feladónak!” - több hónapos német-magyar küzdelem után ezzel az üzenettel küldte vissza még az előző környezetvédelmi miniszter az import szemét felét Németországba.

Összesen 4100 tonna szemét került 19 megyébe országszerte. Ebből 2700 tonnát már elvittek. Maradt 1400. Még ebben a hónapban elvisznek újabb 500 tonnát, 900 azonban még mindig marad.

Mindszenten például 30 tonna német szemét van, a szomszédos Balástyán pedig 10 tonna. Egyik településnek sincs pénze arra, hogy saját erőből tüntesse el a szemetet, ezért a kormány fellépésében bíznak.

„Önkormányzatunk nagyon várja egy ilyen megegyezés létrejöttét, ugyanis az önkormányzatnak nincs erre rendelkezésre álló forrása, hogy ezt a 26 tonna mennyiségű hulladékot elszállíttassa” - mondta Hevesi Tamás, Mindszent jegyzője.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium most újabb szerződést szeretne aláíratni a németekkel, amiben azt vállalnák, hogy az összes Németországból származó szemetet elszállítják, saját pénzükből.

„A magyar fél azt szeretné elérni, hogy valamennyi hulladékot visszaszállítsák. Az előzetes hírek, álláspontok alapján a német hatóság 500 tonna visszaszállítását jelezte, ennek a pontosítása most jelenleg folyik” – mondta Bőhm András, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség sajtóreferense.

A két kormány képviselői csütörtökön, Kunbaján tárgyaltak a szemét sorsáról. Az RTL Híradó úgy tudja, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, jövő hét elején jelenti be, hogy mi lesz a maradék 900 tonna szemét sorsa.