Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezetbarát pizzásdoboz

  • 2011. december 27.
  • Pauló Gergő

Az Egyesült Államokban három milliárd pizzás doboz van forgalomban és közülük sokat nem lehet újrahasznosítani a rájuk ragadt maradékok miatt. Az amerikai Godd News Reuse, amely fenntartható eszközöket gyárt a gyorsétkeztetés számára, a Pi Pant ajánlja, egy rozsdamentes acélból készített korongot, amely igazoltan újrahasznosított anyagból van. (Aiolus News) – írja az energiacentrum.com.

Több, mint ezerszer lehet használni és az ára már megtérül a harmincadik igénybevételkor. Kényelmesen szállítható és a pizzát melegen tartja. Ökologikus és komfortos, a korongot a szállító nem hagyja a megrendelőnél. Forgalomba még nem került, a feltalálók most gyűjtik hozzá az anyagi forrást.

alternatív pizzásdoboz
Olaszországban és Nápolyban, a pizza hazájában is gondolkodnak hasonló megoldásokon. A múlt évben került forgalomba egy ökológiai szempontoknak jobban megfelelő kartondoboz, amelynek a teteje könnyen leszedhető, elválasztható a szennyezett résztől. A nápolyiaknak tetszik, az anyaga is garantáltan jó. Ugyanakkor a fogyasztóvédelmi szövetség időnként jelzi, hogy nem minden doboz felel meg annak az előírásnak, amely szerint nedves és zsíros élelmiszereket – ilyen a pizza is –‚ tiszta cellulózból készült kartonba szabad csak csomagolni, nem tartalmazhat makulatúrát. Találnak a dobozokban ólmot, telefax és fotómásoló hulladékaiból reciklált anyagokat és olyan oldószert, amelyet a reciklálási folyamatban használnak tinta és más színezék kiszedéséhez. Az is probléma, hogy nincs rendelet arra, hogy a gyártónak fel kell tüntetnie, hogy a doboz anyaga megfelel a normáknak.

Forrás: 168ora.hu