Környezetbarát pizzásdoboz
Az Egyesült Államokban három milliárd pizzás doboz van forgalomban és közülük sokat nem lehet újrahasznosítani a rájuk ragadt maradékok miatt. Az amerikai Godd News Reuse, amely fenntartható eszközöket gyárt a gyorsétkeztetés számára, a Pi Pant ajánlja, egy rozsdamentes acélból készített korongot, amely igazoltan újrahasznosított anyagból van. (Aiolus News) – írja az energiacentrum.com.
Több, mint ezerszer lehet használni és az ára már megtérül a harmincadik
igénybevételkor. Kényelmesen szállítható és a pizzát melegen tartja.
Ökologikus és komfortos, a korongot a szállító nem hagyja a
megrendelőnél. Forgalomba még nem került, a feltalálók most gyűjtik
hozzá az anyagi forrást.
Olaszországban
és Nápolyban, a pizza hazájában is gondolkodnak hasonló megoldásokon. A
múlt évben került forgalomba egy ökológiai szempontoknak jobban
megfelelő kartondoboz, amelynek a teteje könnyen leszedhető,
elválasztható a szennyezett résztől. A nápolyiaknak tetszik, az anyaga
is garantáltan jó. Ugyanakkor a fogyasztóvédelmi szövetség időnként
jelzi, hogy nem minden doboz felel meg annak az előírásnak, amely
szerint nedves és zsíros élelmiszereket – ilyen a pizza is –‚ tiszta
cellulózból készült kartonba szabad csak csomagolni, nem tartalmazhat
makulatúrát. Találnak a dobozokban ólmot, telefax és fotómásoló
hulladékaiból reciklált anyagokat és olyan oldószert, amelyet a
reciklálási folyamatban használnak tinta és más színezék kiszedéséhez.
Az is probléma, hogy nincs rendelet arra, hogy a gyártónak fel kell
tüntetnie, hogy a doboz anyaga megfelel a normáknak.
Forrás: 168ora.hu