Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hűtőajtótól az üveggyárig

  • 2011. július 29.
  • Scheuer Zsuzsanna

Mintaprojekt arra, miként lehetséges, hogy a hulladék a lerakók helyett újrahasznosítva fejezze be életét…

Van egyszer a HDW Recycling Kft. A seregélyesi központú cég rossz vagy használt elektronikai termékek lakosági és közületi begyűjtését, valamint a környezetvédelmi normáknak és követelményeknek megfelelő feldolgozását végzi. E profilba vágó feladatuk többek között hűtő- és klímaberendezések teljes körű megsemmisítése,  ipari hűtőberendezések feldolgozása is. E tevékenységük körében a hulladékká vált hűtőgépek előkezelése során a hűtőajtók egy az egyben hulladéklerakóra kerültek. Vagyis az üveg elveszett, a környezet terhelése nőtt, a cég pedig a lerakásért komoly pénzeket fizetett. Egészen addig, amíg a nem került a képbe a NISP (National Industrial Symbiosis Programme), vagyis az Iparfejlesztési Közalapítványnál futó Ipari Szimbiózis Program.

A NISP lényegében egy olyan együttműködési forma, amely a vállalkozások által megtermelt, költségesen kezelhető hulladékok újrafelhasználásának lehetőségét kínálja. Nos, a NISP keretén belül a HWD Recycling Kft. találkozott a Humán-Szerviz Kft.-vel, amely üveghulladékok előkezelését, hasznosítását, üveggyártásba való visszakerülését végzi. Tehát az eddig lerakóra kerülő hőszigetelt üveghulladék a NISP közreműködésével új életciklusra tett szert, és újra nyersanyagként hasznosul. Az együttműködés során 1,4 tonna hőszigetelt üvegtábla-hulladék került átadásra a két cég között. Az üvegtáblák hasznosítása körülbelül ugyanakkora mennyiségű elsődleges nyersanyag megtermelését tette lehetővé, és mintegy 1,96 tonna CO2-kibocsátást előzött meg.

Az Iparfejlesztési Közalapítvány továbbra is várja azon cégek jelentkezését, melyeknek bármilyen mennyiségű és fajtájú hulladéka lerakón fejezi be életútját. A NISP segítségével, a programhoz csatlakozással bárki olyan partnerre találhat, mely átveszi hulladékát és hasznosítja azt.