Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még mindig a barack és a saláta vezeti a szennyezettségi listát

  • 2009. október 14.
  • beus

"Az új EU-s vegyszermaradvány-vizsgálatokban a korábbi évekhez hasonlóan 2007-ben is az őszibarack, az eper és a saláta mutatkozott a legszennyezettebbnek. A mérleg a harmadik világból importált gyümölcsök és zöldségek „javára” dőlt el." A Tudatos Vásárló cikke.

 

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) nyilvánosságra hozta az EU területén 2007-ben az élelmiszereken végzett végzett növényvédőszermaradék-vizsgálatok eredményeit. Az eredményeket összefoglaló értékelés az EU-val szabadkereskedelmi egyezményben lévő országok (Izland, Norvégia) adatait is tartalmazza.

Összesen 350 különféle termék több mint 74 ezer mintáját értékelték a tagállamokban 2007-ben. A vizsgált minták száma 13%-kal magasabb, mint 2006-ban. A növekedés részben annak tulajdonítható, hogy 2007-ben már Bulgária és Románia adatait is figyelembe vették.

A vizsgált hatóanyagok száma szintén 13%-kal növekedett a megelőző évhez viszonyítva. Összesen 354 hatóanyagot mutattak ki a zöldség- és gyümölcsmintákból, míg a gabonatermékekben 72 hatóanyagot találtak.

A korábbi évekhez hasonlóan a hatósági minták 4%-nak szennyezettsége haladta meg a határértékeket. Ezt az arányt növeli a célzott vizsgálatok köre, ezeknél ugyanis a korábbi eredmények alapján gyanús tételeket ellenőrzik. Az EU-ban termelt áruk esetében ritkábban (2,3%-ban) fordult elő határérték-túllépés, mint a harmadik világ országaiból importált
élelmiszereknél (6,8%).

Az EU-ban a bébiételekre igen szigorú határértékeket állapítottak meg, hiszen azokban legfeljebb 0,01mg/kg szennyeződés maradhat az egyes hatóanyagokból. A határértéknek a vizsgált minták 0,6%-a nem felelt meg.

Egyes országok külön értékelik az ökológiai termesztésből származó árukat is. Ezekre nézve nincs külön határérték, de a termesztési körülmények miatt növényvédőszer-szennyezettségük alacsonyabb. A határértéket meghaladóan szennyezett minták aránya 1,2% volt.

A többféle hatóanyaggal is szennyezett minták aránya az előző évtizedben szinte folyamatosan emelkedett. 2007-ben 26,2% volt, amely már a megelőző événél kedvezőbb adat.

 

A saláta jelenti a legnagyobb egészségügyi kockázatot

Az EU-ban minden évben végeznek azonos termékeken, azonos hatóanyagokat keresve összehasonlító vizsgálatokat az egyes tagországok hatóságai. A vizsgálatok alapján az értékelt kilenc kultúrából a leggyakrabban a zab- (3,8%), az őszibarack- (3,4%), az eper- és a salátaminták (2,9-2,9%) voltak határérték felett szennyezettek. A legritkábban a fejeskáposzta (a szermentes termékek aránya 81%), a zab (80%), a rizs (77%) és a póréhagyma (73%) tartalmazott növényvédőszer-maradékokat kimutatható mennyiségben.

A vizsgálati eredmények értékelése során kockázatbecslési módszerekkel értékelték a lehetséges egészségügyi hatásokat. A hosszú távú hatások értékelésekor csak a diazinon hatóanyagnál nem sikerült kizárni az egészségkárosodás kialakulásának lehetőségét. 2008-tól azonban már nem lehet az EU-ban engedélyezni a diazinon hatóanyagú készítményeket.

A rövid távú (akut) egészségügyi hatások kiértékelésekor a legkedvezőtlenebb lehetőséggel, azaz szélsőségesen nagy fogyasztással és igen szennyezett termékkel számolnak. Ennél a kockázatbecslési módszernél 52 termék-hatóanyag kombinációnál lehet veszélyben a fogyasztók egészsége. Ebből a szempontból a kultúrák között a saláta fogyasztása jelenti a legnagyobb kockázatot. Az említett mérgezések kialakulásának esélye igen alacsony, hiszen extrém mértékben kell fogyasztani az igen szennyezett árukból. A problémás kombinációk nagyobb részénél, 29 esetben, már történtek lépések a kockázat csökkentése érdekében, a hatóanyag felhasználásának szigorításával illetve a határértékek csökkentésével.  

Megjelent a Levegő Munkacsoport 2009 szeptemberi Vegyi Anyag hírlevelében, feliratkozás: reach[kukac]levego.hu.

 

Forrás: Tudatos Vásárló