Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Követik-e a tagállamok az EP példáját?

  • 2008. április 23.
  • humusz

dagadtkuka

A European Environmental Bureau (EEB, Európai Környezetvédelmi Iroda) és a Friends of the Earth Europe (FoEE, a Föld Barátainak Európai Szervezete) örömmel üdvözölte az Európai Parlament (EP) Környezetvédelmi Bizottságában megtartott tegnapi szavazás eredményét, mely megerõsítette a hulladékmegelõzésre és az újrahasznosításra vonatkozó egységes uniós célkitûzések iránti igényt. Az uniós hulladék keretirányelvrõl tartott környezetvédelmi bizottsági szavazáson elsöprõ többség támogatta a következõ javaslatokat: a tagállamoknak 2012-re stabilizálniuk kell a hulladéktermelésüket, 2020-ra az EU teljes területén a háztartási hulladékok 50%-os és a vállalati hulladékok 70%-os újrafeldolgozását kell elérni [1].

Nathalie Cliquot, az EEB hulladékpolitikai felelőse elmondta: „Nagyon örülünk, hogy pozitív eredményeket sikerült elérni hosszan tartó kampányunkkal. Ennek célja az volt, hogy komoly, ugyanakkor teljesíthető hulladékmegelőzési és újrahasznosítási célértékeket határozzanak meg. Az egységes uniós célkitűzések a tagállamok számára világos irányt szabnak, és ösztönzik az erőforráshatékony rendszerekbe történő beruházásokat." Mostantól a tagállamokat képviselő Miniszterek Tanácsának feldata, hogy - amennyiben júniusig meg akar állapodni a keretirányelvről - akkor a jelenleg zajló tárgyalásain elfogadja a Környezetvédelmi Bizottság álláspontját [2].

A 2008-as év elején az EEB és a FoEE megrendelésére készített tanulmány kimutatta, hogy az újrahasznosításra és a hulladékmegelőzésre vonatkozó uniós célértékek bevezetése jelentős pozitív hatással járna a klímavédelemben. Például a 2020-ig megvalósítandó, háztartási és hasonló hulladékokra vonatkozó, 50 %-os újrahasznosítási célérték több mint évi 89 millió tonna széndioxid-kibocsátást előzne meg, ami körülbelül annak felelne meg, mintha 31 millió autóval kevesebb közlekedne az utakon.

A FoEE munkatársa, Michael Warhurst hangsúlyozta: „Az említett újrahasznosítási és hulladékmegelőzési célértékek klímavédelmi, valamint az erőforráshatékonyságra gyakorolt pozitív hatása valóban jelentős. Ezért most az EU tagállamain van a sor, hogy belássák a célértékek fontosságát, és a keretirányelvben is rögzítsék ezeket. Az EU állampolgárai is segíthetnek ebben, ha kapcsolatba lépnek a környezetvédelmi miniszterükkel a www.loverecycling.eu honlapon keresztül."

A Környezetvédelmi Bizottság szavazásán ismét támogatták a szelektív hulladékgyűjtést, így a biológiai úton lebomló szerves hulladék (biohulladék) szelektív gyűjtését is, és megerősítették, hogy a biohulladék és a hulladékolajak esetében előnyben részesítik az újrahasznosítást minden más kezelési móddal szemben. Sajnálatos módon azonban a bizottság kis többséggel, de jóváhagyta bizonyos települési hulladékégetők átsorolását a „hulladékhasznosítás" kategóriába, annak ellenére, hogy kevés bizonyíték támasztja alá, hogy ez a lépés valóban elősegítené a hulladékégetők jobb környezetvédelmi teljesítményét [4]. Ugyanakkor az Európai Parlament képviselői elfogadtak egy két éves felülvizsgálatról szóló intézkedést is, amely azt vizsgálná, hogy az említett átsorolás a hulladékégetők jobb energiafelhasználásához vezetet-e.

Michael Warhurst megjegyezte: „A kissé jobb hatékonysággal működő hulladékégetők átsorolása a „hasznosítás" kategóriába tévútra visz és nem szolgálja a kitűzött célokat. Bízunk benne, hogy a jövőbeni felülvizsgálat ennek az intézekdésnek a megszüntetéséhez vezet majd."
Nathalie Cliquot hozzátette: „Az Európai Parlament képviselői tegnapi döntésükkel, amellyel a célértékek bevezetését, a szelektív hulladékgyűjtést, valamint a biohulladék- és a hulladékolajok újrahasznosítását támogatták, újabb lépéseket tettek a megfelelő hulladékkezelés és a hatékonyabb erőforrás‑felhasználás együttes megvalósítása felé. Ezzel ismét közelebb kerültünk egy fenntarthatóbb európai társadalomhoz.

 

További információ:
Dr A. Michael Warhurst, Hulladék és Erőforrás Kampány (Waste and Resources Campaign), FoEE
Mobil: +44 7841 503 474; E-mail: [email protected]
Doreen Fedrigo, Szakpolitikai koordinátor (Policy Coordinator), EEB
Tel.: +32 2289 1304; E-mail: [email protected]
Vanessa Bulkacz, Sajtó- és kiadványfelelős (Press and Publications Officer), EEB
Tel.: +32 (0)2 289 1309; E-mail: [email protected]
Francesca Gater, Kommunikációért felelős munkatárs (Communications Officer), FoEE
Tel.: +32 25 42 61 05; E-mail: [email protected]

Forrás: ENDS Europe DAILY 2519, 2008. április 9.
Fordította: Bánki Ágnes


JEGYZETEK:
[1] Az ajánlott célértékek a háztartási hulladék esetében 50 tömeg%, az ipari, feldolgozóipari, építési és bontási hulladék esetében 70%; mindkét célértéket 2020-ig kell teljesíteni, kivéve azokat a tagállamokat, amelyekben ezeket az értékeket különösen nehéz lenne elérni. Ezen tagállamoknak további 5 éves türelmi időt biztosítanának.
[2] A tagállamok jelenleg vitatják meg a célértékekkel kapcsolatos álláspontjukat, ami azt jelentheti, hogy júniusban második olvasatban megállapodhatnak az Európai Parlamenttel. Ha ez az egyezség nem jön létre, akkor a Parlament június közepén szavaz második olvasatban az állásfoglalásról. Ebben az esetben a tagállamoknak és a Parlamentnek 2008. második felében kell valamilyen kompromisszumot kialakítaniuk.
[3] A tanulmányt, mely az újrahasznosításnak a klímavédelemben betöltött lehetséges pozitív hatását vizsgálta, az Ökopol német környezetvédelmi tanácsadó cég készítette. A „Climate change potentials of EU recycling targets" (az EU újrahasznosítási célértékeinek klímaváltozásra gyakorolt hatása) című cikk az EEB honlapján a 'What's new?' (Aktuális hírek) szekcióban található: http://www.eeb.org/activities/waste/Index.htm
A hulladék keretirányelv módosításának részletes elemzése a következő szakpolitikai tájékoztató anyagban, illetve honlapokon található:
http://www.foeeurope.org/publications/2007/FoEE_EEB_WasteBrief_Sep07.pdf
http://www.foeeurope.org/activities/waste_management http://www.eeb.org/activities/waste/Index.htm
[4] Az Environment Agency for England and Wales (Anglia és Wales Környezetvédelmi Irodája) a hulladékégetők átsorolásával kapcsolatban a következőket nyilatkozta: „Nem tűnik valószínűnek, hogy az alacsonyabb hatékonyság „hasznosítás"-ként történő besorolása elősegítené jobb hulladékégető technológiák bevezetését, vagy megkönnyítené a hulladéklerakókról történő eltéríésre vonatkozó célszámok teljesítését." Részlet az Iroda 2007. januári „Response To The Consultation Paper By The Department For Environment Food And Rural Affairs And Welsh Assembly Government: Proposal For A Directive Of The European Parliament And The Council On Waste" című kiadványából.