Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezetbarát és újrahasznosított építőanyagok alkalmazásáról

  • 2003. november 05.
  • humusz
Egy nyilvánvaló szabályozási hibát találtunk (egy elutasított építési engedély kapcsán), mely megakadályozza a bontott építőanyagok, a vályogházak, a nádtetők, a szalmaházak tervezését, építését. De a jogkövető magatartást tanúsítók bajba kerülnek a műemlékvédelem területén is.

Az alábbi rendeletről van szó:
3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet
az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség igazolásának,
valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól

Ez (a vonatkozó sérelmes rész kiemelésével és az építési törvény vonatkozó részével) letölthető innen 

Kivonatos formában értékeléssel olvasható itt .

A tiltás tényét a közigazgatási hivatalnál megerősítették, tehát nincs kiskapu. Ha csak az nem, hogy minden ilyen épületre azt mondjuk, hogy kísérleti ház. De ez vicc lenne.

A nyilvánvaló jogsérelem orvoslására várjuk észrevételeiteket és javaslataitokat, hogy közösen többre menjünk.

Röviden a cél:
A forgalomba hozott termékek bevizsgálását nem vitatjuk. De! Az előző szabályozás szerint is saját célra az ember abból épít, amiből akar, illetve ami után a felelős tervező vállalja a felelősséget. Ha a tervező és a kivitelező vállalja a felelősséget, akkor a hatóságnak el kellene fogadnia a beépített anyagokat és szerkezeteket. Ez eddig így is volt, de az új (januári) rendelet ezt megváltoztatta.

Egy műszaki minősítés igen sokba kerül, ezt csak tőkeerős cégek engedhetik meg maguknak. Tradicionális, több évszázados, bizonyítottan életképes technológiákhoz nincs és felesleges is minőségtanúsítást szerezni, gyakran a műszaki paraméterekkel nem is lehet leírni azokat. A kísérletezők és új technológiákat meghonosítók pedig egyenesen száműzöttek lettek, holott ezek a technológiák elsősorban a környezetvédelem, az épületbiológia és az egészséges otthon élharcosai. Ilyen épületek csak hazugsággal, a hatóság kijátszásával, törvénysértéssel épülhetnek ma Magyarországon!

További információ

Varga Illés Levente