Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Klímabarát Hírlevél

  • 2009. május 22.
  • humusz

TARTALOMJEGYZÉK:

1. Helyi hírek: Pomáz, Tatabánya, Pilis, Szekszárd, Vác

2. Országos Hírek:

Megjelent a Klímabarát településekről szóló könyv

Tatabánya a zöldek városa, Környezetvédelmi Szervezetek Országos Találkozója 2009.

Reflex (Konferencia és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség alakuló közgyűlése)

Critical Mass 2009

Memorandum a „Megújuló energiával a szegénység ellen" IME-konferenciáról

3. Külföldi hírek:

Az ICLEI bemutatása (Botos Barbara)

Mebourne (Leidenger Dániel)

Frederikshavn (Dánia)

4. A Klímabarát felhívás (Leidinger Dániel)

5. Gondolatok a fenntartható fejlődésről (Vida Gábor)

6. Holisztikus megközelítés (Antal Z. László)

7. A víz jelentősége a klímaváltozás tükrében (Sipkay Csaba)

8. Környezettudatos kisközösségek kerestetnek (Takács-Sánta András)

9. Az élővilág és az éghajlatváltozás - (Czúcz Bálint)

10. Éghajlatváltozás és egészség (Antal Z. László)

11. Hatékony és radikális klímavédelmi törvényt!

12. Túlélési stratégiák I. (Kapitány Ágnes - Kapitány Gábor)

 

 

1. Helyi hírek

Öntsünk tiszta vizet a pohárba - Vizünk és az éghajlatváltozás (Kelemen Gábor)

Vizünk és az éghajlatváltozás címmel tartottak nyílt napot az elmúlt hétvégén a Teleki-Wattay kastélyban. A Klímabarát Települések Szövetsége, az MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Pomázi Klímakör által szervezett rendezvényen neves hazai és pomázi szakemberek tartottak ismeretterjesztő előadásokat. A rendezvény fővédnöke Vicsi László polgármester volt.
http://www.klimabarat.hu/node/81

 

Tatabánya klímabarát programjai az év első hónapjaiban (Botos Barbara)

19 szervezet látványos összefogásával a tatabányai Nyitott Kapuk
rendezvénysorozaton 2009-ben is elindult. A három lépcsős programban a
tatabányai szolgáltatók mellett a környezet- és természetvédelemmel foglalkozó
civil szervezetek képviselői is bemutatkoznak, és tájékoztatást adnak
tevékenységükről az odalátogató óvodai és iskolai csoportoknak. Az áprilisi
nyitókiállítást követően a szolgáltatók megnyitják kapuikat az érdeklődő
fiatalok előtt.
http://www.klimabarat.hu/node/74

 

PILIS - Miért is vált szükségszerűvé a lokálisan működő Klímabarát mozgalom megszületése városunkban (Pintér Sándor)

Sok esetben, így Pilisen is tapasztalható, hogy az ún. falusias önellátó, önfenntartó kiskertes, állattartásos életmód teljesen kiszorulóban van. Az információk átörökítési láncolata megszakadt, így a falusiak védekező, alkalmazkodó, túlélési „tudománya" elveszőfélben van.
http://www.klimabarat.hu/node/64

 

A Klímabarát településekhez csatlakozik Szekszárd is (Bíró Péter)

Szekszárd megyei jogú város polgármestere Horváth István támogatja a Magyar Tudományos Akadémia törekvését a Klímabarát Települések ügyében, a Gazdasági és Mezőgazdasági Bizottság elnöke Kővári László személyében pedig megfelelő szakembert talált arra, hogy ezt Szekszárdi klímaköri szinten is összefogja. Ennek első komoly jele volt, amikor 2008 november 19-én a 2. Klímanapon a Brit Nagykövetségen Szekszárd soron kívül csatlakozott - aláírásával is igazolva - a Felhíváshoz, csökkentsük és mérjük az energia és vízfelhasználásunkat.
http://www.klimabarat.hu/node/70

 

Éghajlatváltozásra történő váci felkészülés 2009-dik évi egyes feladatai (Kiss Ernő)

Idén egy adat- és információ gyűjtés eredményeképpen számba vesszük, hogy a 2020-as évek időszakára melyek azok a potenciális területek (lakossági rétegek, objektumok, élőrendszerek stb.), amelyek az akkori klímaviszonyokra a érzékenyek ill. a szélsőséges időjárási események során a legnagyobb kockázatot jelentik (sérülékenység-számbavétel).
http://www.klimabarat.hu/node/73

 

2. Országos hírek

 

Megjelent a Klímabarát településekről szóló könyv

Kötetünkben a Magyarországon elindult helyi szintű klímaprogramok egyikének, a Klímabarát településeknek (amelyekhez közé egyelőre Tatabánya, Pomáz, Hosszúhetény, Pilis és Albertirsa tartozik), eddigi tevékenységét és eredményeit mutatjuk be. A kötetben az egész tevékenységet megalapozó elméleti tanulmányok és a konkrét, gyakorlati lépéseket ismertető írások együtt jelennek meg.
http://www.klimabarat.hu/node/80

 

Tatabánya a zöldek városa - Környezetvédelmi Szervezetek Országos Találkozója 2009.
Tatabánya nem is olyan régen még a piszkos tizenkettő tagja volt, igazi szocialista bányaváros. Nem tudom, hogy ma már zöld városnak nevezhető-e, de jó irányba halad. Most pedig néhány napra a zöldek városa. Március 26-29-ig itt rendezik a Környezet- és Természetvédő Szervezetek XIX. Országos Találkozóját.
http://www.klimabarat.hu/node/67

 

REFLEX - Konferencia és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség alakuló közgyűlése
A Reflex Környezetvédő Egyesület 2004-től működik együtt az Európai Klímaszövetséggel (Climate Alliance, Klimabündnis). A közös munka keretei között elhatároztuk, hogy létrehozzuk a szövetség magyarországi hálózatát. A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség ünnepélyes alakuló közgyűlése, és az azt megelőző szakmai konferencia a MEDIWAVE '2009 fesztivál globális felmelegedéshez kapcsolódó programjainak kiemelkedő rendezvénye.
http://www.klimabarat.hu/node/68

 

Critical Mass 2009 (greenfo.hu)
Legkevesebb 30 ezren vettek részt vasárnap a Föld napja alkalmából Budapesten tartott Critical Mass (Kritikus Tömeg) elnevezésű demonstráción, amelynek szervezői szerint az idei év a városi kerékpározás robbanásszerű elterjedését hozza.
http://www.klimabarat.hu/node/65

 

Memorandum a „Megújuló energiával a szegénység ellen" IME-konferenciáról
Ma az energiaszegénység nem csak a fejlődő világban élő csaknem 3 milliárd embert veszélyezteti, hanem egyre inkább megjelenik a fejlettnek mondott fogyasztói társadalmakban is. Az energiaszegények közé tartoznak mindazok, akik vagy nem jutnak hozzá a modern, tiszta energiához, vagy annyira korlátozniuk kell az energiafogyasztásukat, hogy nem tudják kielégíteni alapvető biológiai és kulturális szükségleteiket, s nem tudnak az adott társadalom színvonalán emberhez méltó életet élni.
http://www.klimabarat.hu/node/79

 

3. Külföldi hírek

Az ICLEI bemutatása (Botos Barbara)
A helyi önkormányzatok, illetve nemzeti és regionális kormányzati szervek által közösen létrehozott nemzetközi szövetség, a Helyi Környezetvédelmi Kezdeményezések Nemzetközi Tanácsa (International Council for Local Environmental Initiatives - ICLEI) 1990-ben alakult az ENSZ égisze alatt 43 ország helyi önkormányzatai részvételével.
http://www.klimabarat.hu/node/62

 

„Klímabarát" program Melbourne-ben (Leidinger Dániel)

Melbourne városában az elmúlt években komoly szándék mutatkozik az üvegházhatású gázok (elsősorban a szén-dioxid) kibocsátásának csökkentésére. A város műszaki fejlesztésekkel, új szabályozási intézkedésekkel, ill. faültetésekkel kívánja csökkenteni kibocsátását. Melbourne az első olyan város, amely az ICLEI - Önkormányzatok a Fenntarthatóságért szervezet Városok a klíma védelméért kampánya által kitűzött öt célfeladatot mind teljesítette. A washingtoni Worldwatch Institute által szerkesztett „A Világ helyzete 2007 - Városaink Jövője" című kiadvány külön alfejezetben foglalkozik Melbourne városával.
Íme néhány kiemelés a Melbourne városával foglalkozó részből:
http://www.klimabarat.hu/node/53

 

Ilyen még nem volt: megújuló energiára áll át egy egész település
(MTI/AFP) - Merész tervre tette fel jövőjét Frederikshavn, a kis dán kikötőváros: 2015-re el akarja érni, hogy - elsőként a világon - teljes energiafogyasztását megújuló energiaforrásokból fedezze.
http://www.klimabarat.hu/node/50

 

4. Klímabarát felhívás (Leidinger Dániel)

A 2008. november 19-én kelt klímabarát felhívás egy közös, helyi szintű éghajlat változási stratégia kidolgozására hívja fel az érdeklődő önkormányzatok figyelmét:
A tudományos előrejelzések az üvegházhatású gázok folytatódó növekvő kibocsátásával és a felmelegedés további - gyorsuló ütemű - növekedésével számolnak. A tavalyi év nyarán jelent meg 13 tudományos akadémia közös állásfoglalása, amely a „G8+5 országok" vezetőit sürgeti, hogy tegyenek határozottabb lépéseket a várható kockázatok csökkentése és a ma már elkerülhetetlen alkalmazkodás érdekében is.
http://www.klimabarat.hu/node/76

 

5. Gondolatok a fenntartható fejlődésről (Vida Gábor)
A ma embere elszakadt a természettől. A többség már városokban él. Természetesnek vesszük, hogy szükségleteinket a társadalom szolgáltató intézményein keresztül bármikor kielégíthetjük feltéve, hogy rendelkezünk a legfontosabb kellékkel, a pénzzel. Kisebb gond legfeljebb akkor van, ha valamelyik alapvető ellátásban (pl. víz, áram, gáz) időszakos kimaradás keletkezik. Ilyenkor döbbenünk rá rendszerünk sebezhetőségére, s ha ezen a vonalon továbbgondolkodunk, be kell látnunk annak hosszabb távú fenntarthatatlanságát.
http://www.klimabarat.hu/node/72

 

6. Holisztikus megközelítés (Antal Z. László)
„... a szent és a profán a világban-lét két módja, két egzisztenciális helyzet, amelyeket az ember története során alakított ki. A világban-létnek ezekkel a fajtáival nemcsak a vallástörténet, és a szociológia foglalkozik, azok nemcsak történelmi, szociológiai és néprajzi kutatások tárgyai; a szakrális és a profán létmódot az ember által a kozmoszban elfoglalt helyzetek szabják meg, és ezek ennélfogva érintik a filozófust, és minden kutatót, aki az emberi létezés valamennyi dimenzióját meg akarja érteni."
http://www.klimabarat.hu/node/58

 

7. A víz jelentősége a klímaváltozás tükrében (Sipkay Csaba)

Napjainkban már tényként állíthatjuk, hogy a XX. században elindult egy, az egész Földet érintő felmelegedési folyamat, amelyért elsősorban az antropogén tevékenység a felelős. A légköri üvegházhatású gázok feldúsulásának köszönhető globális felmelegedés alapvető hatással van a vízjárásra, a légköri folyamatokhoz való szoros kötődésük révén.

http://www.klimabarat.hu/node/75

 

8. Környezettudatos kisközösségek kerestetnek (Takács-Sánta András)

A Védegylet a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa támogatásával olyan helyi kisközösségek feltérképezését végzi, amelyek már (akár csak apró) lépéseket tettek a környezetkímélő alternatívák megvalósítására. A kutatók további közösségek jelentkezését várják.
http://www.klimabarat.hu/node/71

 

9. Az élővilág és az éghajlatváltozás (Czúcz Bálint)

Ősidők óta ismeri és használja az emberiség azt a felismerést, hogy az élőlények érzékenyen reagálnak környezetük megváltozására, köztük olyan dolgokra is, amelyeket az ember műszerek nélkül nem, vagy csak korlátozottan képes érzékelni. Erre a jelenségre számos példát lehet hozni (vándorló madárfajok mutatják az évszakok változását, a növényzet jelzi a talaj só-, nedvesség- és tápanyagtartalmát, számos zuzmófaj pusztulásával jelzi a levegő szennyeződését), de talán a legkézenfekvőbb példa, hogy az időjárási események változásai válaszreakciókat váltanak ki a szabadban élő állatokból és növényekből.
http://www.klimabarat.hu/node/54

 

10. Éghajlatváltozás és egészség - (Antal Z. László)

Az éghajlatváltozásnak számos az emberi egészséget és életet veszélyeztető következménye van és további súlyos következményekre számíthatunk. Ezek közül Magyarországon a legismertebbek a hőhullámok. Az előrejelzések szerint hőhullámok okozta halálesetek száma. az elkövetkező években növekedni fog.
http://www.klimabarat.hu/node/59

 

11. Hatékony és radikális klímavédelmi törvényt!
A Magyar Természetvédők Szövetsége és 8 regionális környezetvédő szervezet tegnap elindította legújabb éghajlatvédelmi kampányát, amely 2010-re szorgalmazza egy hatékony és radikális klímatörvény megszületését.
http://www.klimabarat.hu/node/66

 

12. Túlélési stratágiák 1. (Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor)

A válsághelyzetek mindig újak: nem csak mi nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba; ugyanaz a folyó sem söpri el kétszer ugyanúgy az embereket. Vajon azt jelenti-e ez, hogy a válsághelyzetekkel szemben nincsen mire támaszkodnunk? Vagy a személyes tapasztalatok - önmagunk és mások korábbi tapasztalatai -- mégis felhasználhatók e helyzetek túlélésére? S amikor azt gondoljuk, hogy csak önmagunk életképességére vagyunk utalva, így van ez valóban? Vagy egyéni reakcióink, döntéseink mögött olyan kulturális minták, történelmi tapasztalatok vannak, amelyek a mindenkori elődök segítségét kínálják a mindenkori utódoknak?
http://www.klimabarat.hu/node/55

 

A Klímabarát Szövetség hírlevelét szerkesztette:
Antal Z. László
Kaszics Bálint
Leidinger Dániel
A hírlevélre feliratkozhat, ha jelzi a [email protected] címen!