Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

KIUTAK befelé: ember vagy fogyasztó?

  • 2008. április 30.
  • humusz

reneszansz_magyar_color_120
Reneszánsz Év a HuMuSz-szal

A HuMuSz a Reneszánsz Évre tervezett kiállításán néhány, már most is meglévõ lehetõséget mutat be: a fogyasztási szokások megváltoztatásához, valamint a hulladékcsökkentés mindennapi gyakorlatához nyújt segítséget.

Mondd meg, mire van szükséged

és én megmondom hogyan lehetsz meg nélküle."

(Falfirka)

 

Európában évente több mint 1,8 milliárd tonna szemetet termelünk. Ez a mennyiség gyorsabban növekszik, mint a GDP, s mindeközben értékes élőhelyek tűnnek el, természetes erőforrásaink merülnek ki.

A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) gondolkodásának és tevékenységének központjában több mint 10 éve a hulladék képződésének megelőzése áll. Ám a fogyasztói társadalmak úgy épülnek fel, mintha legfőbb célunk az lenne, hogy bolygónk erőforrásait a lehető leggyorsabban hulladékká alakítsuk. Pedig egyre szaporodnak a jelek, amelyek azt mutatják, hogy a jelenlegi folyamatok tarthatatlanok. A klímavédelemhez a hulladéktermelés radikális visszafogásával is hozzá lehetne járulni.

A változáshoz alapjaiban kell újragondolnunk termelési és fogyasztási szokásainkat rendszer szinten, valamint személyes szinten is. Valódi szükségleteink felismeréséhez, a kiutak megtalálásához alkotó kis közösségek adhatnak hátteret. A HuMuSz a Reneszánsz Évre tervezett kiállításán néhány, már most is meglévő lehetőséget mutat be: a fogyasztási szokások megváltoztatásához, valamint a hulladékcsökkentés mindennapi gyakorlatához nyújt segítséget.

Mindenkinek személyes felelőssége, hogy saját maga tegye meg, amire lehetősége van, hiszen az egyéni életünkben elindított változások vezetnek egy emberléptékű, harmonikusabb világ kialakulásához. Ezért választottuk kiállításunk mottójául a következő Gandhi idézetet: „Nekünk magunknak kell annak a változásnak lennünk, amit a világban látni szeretnénk."

A rendezvényen a HuMuSz munkatársai és önkéntesei bemutatják a játékokat, és megpróbálják megválaszolni a látogatók hulladékmegelőzéssel, energiatakarékossággal és éghajlatváltozással kapcsolatos kérdéseit.

 

A Humusz kiállítása a következő helyszíneken és időpontokban lesz látható:

132_400

április 27: Győr, Mediawave fesztivál
május 24: Székesfehérvár, Kortárs Művészeti Fesztivál
június 7: Budapest, Millenáris Park - Teátrum, 10-19 h
június 21-22: Szeged, REÖK-Palota, Múzeumok Éjszakája
Július 17: Eger, Kis Zsinagóga, Bikavér fesztivál
Július 25-27: Bűvészetek Völgye: Vigándpetend, Zöld Udvar

További információk: Földesi Dóra (06-1)386-2648

A kiállítás a Reneszánsz Év-2008 keretében, az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával valósult meg. A Reneszánsz Év - 2008 egyéb programjairól a www.reneszanszev2008.hu oldalon tájékozódhatnak.

 

 

Néhány kiegészítő adat:

  • Ha mindenki olyan mértékben fogyasztana (energiát, nyersanyagot, stb.) mint az USA állampolgárai, akkor a Föld lakosságának ellátásához 6 darab Földre volna szükség.

  • Ha mindenki olyan nagy lábon élne, mint egy átlagos magyar, akkor három bolygóra volna szükségünk. Vagy: ezen a Földön csak harmad ennyien férnénk el.

  • Az utóbbi 30 évben a globális energiafelhasználás majdnem 70 %-kal nőtt. A világszerte egyetlen év alatt elfogyasztott olajmennyiség létrehozásához a természetnek egymillió évre volt szüksége.

  • Ma a Föld lakosságának 20 %-a fogyasztja el az erőforrások 80 %-át.

  • A fejlett európai országokban az élelmiszerek 30%-a a kukákba kerül.

  • Az előrejelzések szerint 2025-re az emberiség kétharmada fog komoly vízhiánnyal küzdeni.

  • A fejlett világban sokan azok közül is palackozott vizet isznak, akiknek kiváló minőségű csapvíz áll rendelkezésükre. A Földön évente 1,5 millió tonna műanyagot használnak vízpalackozásra. Ennek jelentős része néhány hónapon belül a szemétben végzi.

  • Magyarország polgárai átlagosan naponta 1,6 kg szemetet dobnak ki, azaz az ország lakossága évente közel 5 millió tonna szemetet termel.


 

 

millenaris_015_400

 

millenaris_018_400