Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kísérleti házhoz menő szelektív gyűjtés Szentesen

  • 2009. augusztus 15.
  • szerk

A Szentesi Városellátó Intézmény július elején házhoz menő gyűjtésbe kezdett 8 társasházban! Az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. által is szponzorált kezdeményezés első hónapjában nagyon pozitívak a tapasztalatok. Hétről hétre nő a mennyiség és a lakosoknak köszönhetően csak odavaló dolgok kerülnek a gyűjtőbe!

A Városellátó célja, hogy csökkentse a szemétbe kerülő anyagok mennyiségét és növelje a szelektíven begyűjtött hulladékot!

A kísérletben azok a házak vehettek részt, akik jelentkeztek a szolgáltató felhívására. Jelen esetben ez 284 lakást takar, ami kb. 800 főt jelent. A közös képviselők segítségével a bejárat közelében lett kialakítva egy kis gyűjtőpont, ahol minden információt megtalálunk a helyes szelektáláshoz. A háznak semmiféle plusz költséget nem jelent a rendszer létesítése és üzemeltetése, mert a gyűjtőket a Városellátó Intézmény, a préseket pedig az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. biztosította. Emellett még megtakarításra is nyílik lehetőség, hiszen a kevesebb szemétnek kevesebb kuka kell, azaz a házak - sikeres szelektálás esetén - visszamondhatnak 1-2 felesleges konténert. További megtakarítást jelenthet a komposztálás is, amivel akár felére is csökkenthetjük szemetünk mennyiségét!

A kihelyezett szelektív edényekbe gyűjthetők a műanyag palackok, az alumínium dobozok és az italos karton is! A gyűjtőedény mellé kihelyezésre kerültek palackprések is, hogy minél kisebb helyet foglaljanak a palackok. „Légy présen!” – szól a mottó.

Egy hónap alatt a 8 társasházban 129 kg hulladék gyűlt össze, ami kb. 4000 db PET-palacknak felel meg. A begyűjtött mennyiségre jellemző, hogy tiszta és 100%-ban összetaposott, préselt hulladékokból áll, ami megkönnyíti és gazdaságossá teszi a szállítást.

Több közös képviselő már jelezte is, hogy nagyobb gyűjtőre volna szükségük, mert a heti egyszeri ürítés mellett nagyon hamar megtelik az edényzet. A program kezdeti sikerein felbuzdulva más házak is jelentkeztek a házhoz menő gyűjtésre.

Ez a kísérlet is jól bizonyítja, hogy mint Szentes város vezetése, mind pedig lakossága nyitott a környezetvédelmi kezdeményezésekre, és élnek a szelektív gyűjtés lehetőségével.

 

További információk:

Szentes Városellátó Intézmény: Kiss Ferenc – 30/639-40-70

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.: Hankó Gergely -70/249-61-13