Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kijutottak az Illatos úti mérgek

  • 2015. június 10.
  • mandula61498
Szerző: 
mandula61498

Két különböző, független laborban végzett friss vizsgálati eredmény is azt mutatta ki, hogy a Vegyiművek mérgei kijutottak az ipari területről, és bejutottak élő szervezetekbe is.

A felszámolás alatt álló Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepén 130 év vegyi gyártásának mérgező anyagai halmozódtak fel. A veszélyes anyagokkal teli hordók elszállítása a 11 hektáros területről állami pénzből végre elkezdődött, és az ígéretek szerint az év végére befejeződik.

Baranyai Krisztina IX. kerületi képviselő által, független laboratóriumokból, közadakozásból megrendelt mérések eredményei azonban azt mutatják, hogy a veszély ezzel egyáltalán nem hárul el.

A benzol, klórbenzol, AOX és DDT néven ismert egészségre súlyosan káros vegyületek koncentrációja öt mintából négyben, (pl. házitojásban, talajvízben) a megengedett határérték sokszorosa.
 
Az EU 2005-ben 1,4 milliárdot adott a 2006-ban felszámolás alá kerülő Vegyiműveknek a talajvíz megtisztítására, de ennek tartós eredménye nem volt, a víztisztító berendezés használaton kívül, a szennyezés forrásának megszüntetése nélkül a megtisztított víz pedig amúgy is újrafertőződne.

Forrás: 444.hu