Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kényes kérdés: mi lesz a hulladékégetővel?

  • 2007. november 29.
  • humusz
A PRONAS 50 fényképbõl álló sorozatot készített a szentgotthárdi tüntetésekrõl, demonstrációkról és azokat 8 részletben küldte meg november 18 - 26 között a legmagasabb osztrák politikai méltóságoknak. Így az osztrák köztársasági elnöknek, kancellárnak, külügy- és környezetvédelmi minisztereknek, Burgenland tartományfõnökének és a budapesti osztrák nagykövetnek. (Világgazdaság. 11.27.)
Mint ismeretes, november 29-én kerül sor a közös osztrák-magyar kormányülésre Budapesten - áll a PRONAS közleményében, amely így folytatódik: "a Pro Natura St.Gotthard (PRONAS ) Civil Összefogás több mint 16 hónapja kűzd a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégető megvalósítása ellen, amely az osztrák-magyar határtól néhány száz, Szentgotthárd városközpontjától kb. 2,5 km távolságban lenne. A PRONAS úgy gondolja, hogy ezt a projektet már csak a magyar kormány tudja megakadályozni vagy elérni, hogy az más osztrák helyszínen - a határtól legalább 40-50 km távolságban - épüljön fel.

A PRONAS 50 fényképből álló sorozatot készített a tüntetésekről, demonstrációkról és azokat 8 részletben küldte meg november 18 - 26 között a legmagasabb osztrák politikai méltóságoknak. Így az osztrák köztársasági elnöknek, kancellárnak, külügy- és környezetvédelmi minisztereknek, Burgenland tartományfőnökének és a budapesti osztrák nagykövetnek. A fényképeket párhuzamosan a megfelelő magyar partner politikusoknak is megküldtük, így Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, Göncz Kinga külügyminiszternek, Fodor Gábor környezetvédelmi miniszternek, Bajnai Gordon területfejlesztési miniszternek, Kovács Ferencnek a Vas megyei Közgyűlés elnökének és Horváth Istvánnak Magyarország ausztriai nagykövetének, az alábbi kísérőszöveggel: Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Magyarország 16 hónapja tiltakozik a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégető ellen, amit sok osztrák valamint szlovén állampolgár is ellenez. Küldünk az Önök részére néhány fényképet a több mint 30 tiltakozásról, tüntetésről, bojkott felhívásról, amelyeknek sajnos negatív kihatásuk van a jó osztrák-magyar kapcsolatokra. Véleményünk szerint a jó osztrák-magyar szomszédság és barátság megőrzése sokkal fontosabb, mint egy szerencsétlen helyszínre tervezett projekt. A két uniós országnak ezt a problémát végre olyan megnyugtató eredménnyel kellene megoldania, mint ahogyan az a Rába szennyezés ügyében az akciócsoport által történt." - áll a szervezet, szerkesztőségünkhöz is eljuttatott sajtóközleményében.