Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Importáljunk veszélyes hulladékot!

  • 2009. április 07.
  • humusz
Ha magyar katonáinkat külföldre viszik, a külföldieket is engedjék hozzánk - parafrazálja a 12 pontot a veszélyes hulladékot égetõ magyar cégek óhaja. Tegyék törvényileg lehetõvé alapanyagaik importját - kérik az érintettek a Világgazdaság hasábjain.
A képlet egyszerű: míg a Magyarországon begyűjtött veszélyes hulladék gyakran a dömpingárakkal működő külföldi égetőkbe viszik, a magyar gyárak nem importálhatnak külföldről. Ha a hulladékégetést az illetékes hatóság az Európai Unió szabályaival összhangban hasznosításnak - energetikai hasznosításnak - minősítené, megnyílna az út a veszélyes hulladékok behozatala előtt. Alternatív lehetőségként elképzelhető akár egy olyan törvénymódosítás is, ami indokolt esetben lehetővé tenné a hulladékimportálást égetéssel történő ártalmatlanítás céljára.

Ha nem hozzák meg ezt a döntést, a magyar égetők többsége tönkremegy, és vetélytárs hiányában a nyugat-európai cégek korlátlanul emelhetik áraikat. Ez pedig végső soron azt eredményezheti, hogy az itthon termelt veszélyes hulladék egy része feldolgozatlan marad, hisz nem fogjuk tudni megfizetni az ártalmatlanításukat - figyelmeztetnek a cégek vezetői.

Forrás:Szabad Föld Online

Piromania komment: A valóságban egyszerűen túl sok veszélyes hulladék égető működik az országban, amelyek egyre másra kérik-kérték a kapacitásbővítésüket. Ennek eredménye, hogy ma már nem tudják kihasználni teljes kapcitásukat, éppen ezért csökkeni kezdet a profitjuk. Elfelejtik azonban, hogy a veszélyes hulladék nem közönséges árucikk. Sokszor arra hivatkoznak, hogy külföldön nagyobb égetők működnek, így azok nagyobb profitot tudnak termelni, no de cél-e az, hogy nálunk is mind nagyobb és nagyobb veszélyes hulladék égetők épüljenek, csak azért, hogy állni tudják a versenyt? Talán van más szabályozó is, hogy a hazai veszélyes hulladékunkkal elbánjuk, de megakadályozzuk a veszélyes hulladék importot.