Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Illegális hulladék felderítése az űrből

  • 2009. október 07.
  • beus

"A környezetvédelmi nyomozók eszköztára ma már a helikopteres, repülőgépes technikák mellett a műholdas felderítés egyre kifinomultabb lehetőségeivel is kiegészült." A Netriport cikke.

Paradoxon, hogy az egyre hatékonyabb felderítés egyre jövedelmezőbbé teszi a bűnözők számára az illegális hulladékelhelyezés megszervezését, hiszen a nagyobb kockázat miatt az ő áraik is növekednek.

Az illegális hulladékok helyszíni azonosítása sem veszélytelen a környezetre, mivel a gyanús anyagok kiásása, mozgatása segítheti a káros vegyi anyagok bejutását a talajvíz rendszerébe. Ennek megelőzésére használják a behatoló radar (GPR) nevű eszközt, amellyel a káros anyagok bolygatása nélkül lehet azokat a föld felszíne alatt is azonosítani. Az „ugráló mikrohullámok” elvén működő berendezés mélyen a talajba rejtett anyagok megtalálására képes.

Az Egyesült Királyságban működő környezetvédelmi hivatalok törvényszéki geológusai a GPR segítségével már 17 esetben derítettek fel illegális hulladékelhelyezéssel foglalkozó bűnszervezeteket, amelyeknek vezetőit azonosítaniuk is sikerült, és néhányukat már el is fogták. A nehezen megközelíthető tőzeglápok vonzóvá teszik az illegális hulladékelhelyezéssel foglalkozók számára, hogy elsősorban ilyen helyekre szállítsák mérgező anyagaikat. A mostanra kifejlesztett, kipróbált felderítési technológiákkal azonban ezeken a helyszínek is egyre védettebbé válnak az illegális hulladékelhelyezéssel szemben. Az IKONOS műholdfelvételek alapján a foltokban zavart növényzet azonosításával készítettek térképeket.

A műholdas képeken alapuló kutatások azt is kimutatják, hogy hol találhatók az illegális hulladékelhelyezésre alkalmas területek. A potenciális illegális hulladéklerakó helyek régióiról készült térképek Északkelet-Olaszországban vezettek egy ottani felderítő csoport látványos eredményeihez.

Nagy László

 

Forrás: Netriport