Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Így mérgezzük a Dunát: cianid, arzén, fenol, naftalin és benzol a folyóban

  • 2009. március 27.
  • humusz
Sokféle mérgezõ anyag, például cianid, arzén, fenol, naftalin és benzol került a Dunába és a talajba a Gázmûvek Zrt. III. kerületi ingatlanjáról, amely elõtt Bús Balázs, polgármester tartott figyelemfelhívó sajtótájékoztatót csütörtökön. Óbuda elsõ embere kiemelte, a procedúra csak húzódik, de nem történt megnyugtató lépés: továbbra is szennyezõdik a fõváros folyója.

 

A rendhagyó sajtótájékoztatóra a volt óbudai gázgyár területe előtt került sor, ahol a polgármester beszámolója szerint jó ideje már, hogy súlyosan mérgező anyagok szennyezik a Dunát. Kiemelte, hogy ezek az anyagok súlyos veszélyt jelentenek többek között az egyik vízműtelep vízminőségére is, amely már közvetlenül hathat a lakosságra is.

A polgármester dokumentumokkal igazolta, hogy az ügy kapcsán a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget még 2008 őszén értesítette, amely a határértékeket magasan meghaladó mérgezőanyag-koncentráció miatt figyelmeztette, majd, műszaki beavatkozási terv és tényfeltárási záródokumentáció benyújtására kötelezte a Gázművek Zrt.-t.

Az ügy ezzel azonban nem zárult le. A 30 napos határidő alatt nem teljesített a fővárosi kezelésben lévő cég a feladatokat, sőt 90 napos halasztást kért, amely februárban járt le, s a jelek szerint még mindig nem fejeződött be a talaj mentesítése és megszüntetést tartalmazó dokumentáció benyújtása.

Bús emlékeztette a sajtó képviselőit: akár tovább is terjedhet a szennyezés, ha a Duna vízszintje megnő. Óbuda polgármestere követeli a főváros vezetésétől, hogy haladéktalanul lépjenek az ügyben – akár a környezetvédelmi tárcával közösen!

 

Forrás: Budai Polgár