Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hulladékégetők támogatása veszélyezteti az éghajlatvédelmet

  • 2010. július 07.
  • kortars

hulladekegetes piktogramA GAIA új jelentése a ” When the EU wastes the Climate” arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen veszélyekkel jár a fenntarthatóságra és a éghajlatra nézve, ha az EU a hulladékégetőkből származó energiát a továbbiakban is támogatni fogja.

Az európai hulladékégetőkben megtermelt energia jelentős hányada jelenleg megújuló energiának minősül, ezért ezek az üzemek kedvezményeket, támogatásokat kapnak. A hulladékégetők esetében azonban ez egy elhibázott támogatás, hiszen olyan hulladékok elégetését segíti, amelyek újrahasznosíthatóak vagy komposztálhatóak lennének. A valóságban tehát  az  égetőkből nyert energia 'zöldnek' titulált támogatásával éppen a megnevezett szándékkal ellentétes hatást érik el: több üvegházgáz kibocsátást rövid távon, még további távolodást a fenntarthatóságtól és a zöld gazdaságtól.

A jelentés elsőként az égetők által kibocsátott szén-dioxid mennyiségének kiszámításában lévő tévedésre mutat rá. Az IPPC útmutató félreértelmezése miatt az hulladékégetésből származó kibocsátások akár 50%-a is kimaradhat a számításból, noha egyre elfogadottabb az a nézet, miszerint a biogén eredetű hulladékok égetése nem karbon-semleges.

Másodsorban a megújuló energiákról szóló nemrégiben elfogadott irányelv (Renewable Energy 2009/28/EC) lehetővé teszi, hogy a biogén eredetű hulladékok égetéséből származó energiákat is megillessék a különböző kedvezmények és támogatások. Ez piaci hátrányt okoz a megelőzést, a hulladékok újrahasználatát illetve újrahasznosítását célzó beruházásoknak, és ellentmond a Hulladék Keretirányelvben (2006/12/EC) megfogalmazott hulladék hierarchiával is.

„A jelenlegi - hulladékégetőket támogató - rendszer hibás, mert bünteti az energiatakarékosságot. Mivel ugyanis az újrahasznosítás és a komposztálás nem termel villamos áramot, ezért ezek a tevékenységek nem jogosultak a megújuló energiákat megillető támogatásokra, miközben a hulladék égetése, amely nem hatékony módon termel villamos áramot és a hulladékhierarchiában is hátrább helyezkedik el, továbbra is kapja ezeket a támogatásokat.

Azok a piaci támogatások, amelyet a megújuló energiákról szóló irányelv biztosít, torzítják a hulladék hierarchiát; a hulladékégetésnek  elsőbbséget adnak a komposztálással szemben, noha az  a hulladékgazdálkodási hierarchiában előrébb helyezkedik el” – állítja a GAIA európai koordinátora JM Simon.

A GAIA jelentése négy országban vizsgálja a hulladékégetésből származó energiák támogatási rendszerét: Ezek: Belgium Flandria tartománya, Franciaország, Olaszország és Spanyolország.

Az EU milliárdos alapjainak, pl. a kohéziós alapoknak vagy az Európai Beruházási Bank támogatási stratégiájának csúcsán új hulladékégetők építése áll. Ha minden tagállam oly módon jutalmazná a hulladékégetőkből származó energiát, mint ahogy a spanyolok, vagy a belgák teszik, akkor az EU tagállamai 2,5 milliárd eurót költenének egyenként, hogy támogassák az erőforrások elégetését.

Ha az EU tagállamai az itáliai mintát követnék 36 milliárd euró menne az adófizetők pénzéből a  hulladékégetőkből származó energia támogatására. Az EU ebből a pénzből 7 évig finanszírozhatná az intelligens áramellátást (vagy más néven a „smart grideket”).

A jelentés az alábbi javaslatokat teszi:
Az égetők kibocsátásának korrekt számbavétele szükséges – jelenleg a kibocsátások 50%-át nem veszik figyelembe.
Ha az EU tovább támogatja az  égetőket, akkor az Uniónak ki kell alakítani egy olyan politikát és módszertant is, amellyel a hulladék megelőzésből, az újrahasznosításból és újrahasználatból származó energia megtakarítások számszerűsíthetők, és ezek számára is elérhetővé kell tenni a támogatásokat vagy az anyagi kompenzációt.
Elsődlegességet kell biztosítani az anaerob rothasztásból származó energiának a hulladékégetés előtt, mivel ez sokkal kedvezőbb externáliákkal rendelkezik a talaj termékenység és a szén-elvonás terén.

”Az unió hulladékokra vonatkozó irányelvei helyesek, ám nehéz lesz a megelőzés és az újrahasznosítás növekedését elérni, amíg a pénz és a politika az égetést támogatja az energia megtakarítások, az alacsonyabb kibocsátások és a nagyobb fenntarthatósággal szemben. Ez utóbbiakat ugyanis megelőzéssel, újrahasználattal és újrahasznosítással lehet elérni” – összegzi Simon.

Forrás: www.no-burn.org 


További információ:

Szuhi Attila

tel: 30 563 7749

JM Simon, GAIA európai koordinátor
tel: +32 486832576
email: Jm.simon(at)no-burn.org