Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A HuMuSz etikai kódexe

  • 2006. május 31.
  • humusz
Jelen Etikai Szabályzat a HuMuSz és az érintett partnerszervezetek közötti - anyagi kihatású- eseti és tartós jellegû együttmûködések kialakításának etikai normáit tartalmazza.

Értelmező rendelkezések:

 

Együttműködés: jelen Szabályzatban egyaránt jelenti a Ptk-n alapulva létrehozott (szerződéses) ügyleteket, illetve a konszenzuson alapuló egyéb megállapodásokat. Jelenti továbbá az egyoldalú aktussal juttatott adományok elfogadásával létrejött kapcsolatokat is.

 

Érintett partnerszervezet: jelen Szabályzatban egyaránt jelenti a jogi személyiséggel rendelkező és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteket, intézményeket. Az etikai normákat értelemszerűen alkalmazni kell a természetes személyekkel illetve a nem állami szervekkel kialakítandó együttműködésben is.

A Szabályzat a gazdálkodó szervezetekkel való együttműködésre külön rendelkezéseket tartalmaz (II. fejezet).

 

I. Általános alapelvek:

 

1) A Humusz minden jelen Szabályzat hatálya alá döntés előtt határoz arról, hogy a konkrét együttműködés kialakítása / a megállapodás megkötése

a) összhangban van a HuMuSz Alapszabályba foglaltakkal,

b) nem veszélyezteti a HuMuSz szervezeti-politikai függetlenségét,
c) nem sérti a környezetvédő mozgalom - OT határozatba foglalt - fogyasztó- és környezetpolitikai céljait,
d) hozzájárulhat a gazdaság ökológiailag orientált átalakításához (fenntartható fejlődés),

 

2) Az együttműködés kialakítása nem korlátozhatja a HuMuSz partnerszervezettel szembeni esetleges kritikai fellépését.

 

3) A HuMuSz logó nem árucikk - az csak a HuMuSz által forgalmazott termékeken, reklámanyagokon és kiadványokon jelenhet meg. A logó ettől eltérő célú felhasználását az ÜT az alábbi feltételek mellett engedélyezheti:

 

  1. a döntés előtt kikéri a tagszervezetek véleményét,

  2. a felhasználó partnerszervezettel (engedélyes) írásos szerződést köt, amelyben szabályozza a logó felhasználásának célját, módját, időtartamát és visszavonhatóságát.

 

 

II. Gazdálkodó szervezetekkel kapcsolatos különös rendelkezések:

 

1) Az 1) pont d) alpontja vizsgálatakor a gazdálkodó szervezetnek az alábbi általános feltételeknek kell megfelelniük:

a) termékválasztékuk, technológiájuk, üzletpolitikájuk feleljen meg a Humusz általános környezet- és üzletpolitikai elvárásainak,
b) alapokmányukban stratégiai célként szerepeljen a természet és a környezet védelme,
c) a cégvezetés munkájában következetesen érvényesüljön a környezet iránti felelősség (termék- és technológiaváltás, káros anyagok kibocsátásának folyamatos csökkentése, őszinte reklám).

 

2) A HuMuSz elvi indíttatásból az alábbi gazdálkodó szervezetekkel való együttműködést zárja ki:

- hadiipari üzemek és beszállítói
- atomerőművek és beszállító üzemei
- vegyipari nagyüzemek
- dohánygyárak
- géntechnológiai módosítással foglalkozó szervezetek és a génmanipulált termékek nagyüzemi felhasználói (kivéve az egészségügyi célú génmódosítást).

 

3) A 2) ponttól való eltérés csak kivételes esetekben és akkor megengedett; ha ahhoz a HuMuSz küldöttgyűlése egyhangú határozattal előzetesen hozzájárul (kizárólagos hatáskör).

 

 

III. Egyéb (eljárási) szabályok:

 

1) Az együttműködés előkészítő szakaszában az Ügyvezető Testület (ÜT) beszerzi és mérlegeli a partnerrel kapcsolatos alapvető információkat (szervezeti struktúrája, termékpalettája; alkalmazott technológiák, a partnerszervezetet érintő hatósági intézkedések).

 

 

3) Az együttműködésről és az érvényesítendő feltételekről hozott döntéshez:
a) a Ptk. alá tartozó szerződések esetében az ÜT egyszerű szótöbbsége,
b) egyoldalú felajánlás (adomány, szponzorálás) elfogadásához az ÜT egyhangú szavazata szükséges.

 

2) A Ptk-n alapuló szerződések esetében (pl. vállalkozói-alvállalkozói, szakértői-tanácsadói tevékenység) a HuMuSz által vállalt szolgáltatás értékeként a piaci árak az irányadók.

 

4) Az együttműködést általában egy-egy konkrét projekthez kell kapcsolni. Hosszútávú együttműködés, általános (működési) támogatást szabályozó megállapodás is köthető, de a megállapodásban biztosítani kell az együttműködés rendszeres felülvizsgálhatóságát (küldöttgyűlési hatáskör)

 

5) A megállapodást projektenként külön kell megkötni, pontosan megjelölve az együttműködés okát, tartalmát, feltételeit, kereteit és időtartamát. Különös gondossággal kell megfogalmazni a HuMuSz által érvényesítendő bontó feltételeket (p1. súlyos, Btk-ba ütköző természet- vagy környezetkárosító magatartás).

 

7) Az ÜT által jóváhagyott együttműködés dokumentumát a Humusz nevében az elnök írja alá.

 

6) A HuMuSz a partner szervezetnek az együttműködésre való hivatkozást nem - annak reklámcélú felhasználását azonban megtilthatja.

 

8) A megállapodások nyilvánosak, azok megkötéséről a HuMuSz tagszervezeteit minden esetben közvetlenül is tájékoztatja.

 

 

IV. Egyéb

 

1) A fenti Etikai Szabályzatot a HuMuSz küldöttgyűlése 2006. Május 22-én elfogadta, rendelkezései 2005. május 22-től alkalmazandóak. Jelen Szabályzat elfogadásával az 1997. október 11-én elfogadott Szabályzat hatályát veszti.

 

2) Az Etikai Szabályzatban megfogalmazott normák betartásáért a HuMuSz mindenkori Ügyvivő Testülete felelős.

 

3) A HuMuSz tagszervezetei partnerkapcsolataik alakítása során a Szabályzatban foglalt etikai normák alkalmazásáról saját nevükben, önállóan döntenek, de arról - figyelemmel az Alapszabály 4.§ /5/ bek. a.) pontjában foglalt kizárási rendelkezésre- a HuMuSz ÜT felé tájékoztatási kötelezettségük van.