Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékért kultúrát

  • 2009. október 07.
  • beus
Útjára indul a KultÚjra Program. A KultÚjra játékban az első félévben a csomagolási eredetű üveghulladék visszagyűjtéséért kulturális programokra szóló belépőjegyeket nyerhetnek a résztvevők.

A KultÚjra játék célja, hogy a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésre ösztönözze. A játék első félévében a csomagolási eredetű üveghulladékot várja az FKF Zrt. által üzemeltetett budapesti hulladékudvarokba.

A tiszta üveghulladékért vonalkódot kap minden környezettudatos kultúra-imádó, és különféle kulturális programra szóló belépőjegyre válthatja. 1 kg tiszta üveg hulladék után a játékosok regisztrációs kódot kapnak, amelyet a www.zoldholnap.hu weboldalon aktiválva a megadott játékszabályzat szerint felhasználhatnak.

E nemes programhoz csatlakozott a Vígszínház is. Az intézmény vezetése és színészei hisznek abban, hogy fel kell hívni a nézőközönségük figyelmét a környezettudatosság fontosságára, s a színművészet által a Vígszínház is hozzájárulhat egy zöldebb Magyarország megteremtéséhez.

Egy-egy kód betáplálása mindig magasabb szintű nyereményt eredményez: színházjegyekért, könyvajándékokért, hangoskönyv nyereményekért, kiállítás- és koncertbelépőkért folyik a játék. A kulturális intézmények 2009 októberétől fogadják a gyűjtőjáték nyerteseit.

A KultÚjra játék szakmai támogatói a Közlekedési, Hírközlési és Energetikai Minisztérium, Budapest Önkormányzata, technikai lebonyolítói pedig a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft., és az Európa Nonprofit Kft.

Magyarországon az üveg visszagyűjtés és feldolgozás felfuttatása jelenti a legnagyobb kihívást az elkövetkező években, ugyanis az üveg csomagolási hulladékok hasznosítási arányát a 2008-as 25 százalékról 2012-re 60 százalékra kell emelni. A feladat óriási, a jó eredményekre pedig nagy szükség van, hiszen ez európai uniós előírás – mondta Dr. Oláh Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára, a KultÚjra ötletadója Budapest 18. kerületi legújabb hulladékudvar ünnepélyes megnyitóján.

 

Forrás: FKF Zrt.