Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hulladékégetők társadalmi költségei

  • 2007. október 05.
  • humusz
Egy most megjelent tanulmány eredményeit felhasználva megbecsülhetõ, hogy az Inotára tervezett hulladékégetõ társadalmi költsége és kára évente akár több száz millió forint is lehet. A lerakók jobban teljesítenek mint az égetõk.
A hulladékégetők a legdrágább hulladékkezelő létesítmények, Magyarországon egy 100 tonna/éves kapacitású mű költsége 25-30 milliárd forint felett van. Egy ennél is komolyabb költségre hívta fel a figyelmet egy nemrégiben megjelent tanulmány, amely a hulladéklerakók és égetők externális költségeit vizsgálta meg. Az externáliák az égetésből vagy lerakásból eredő olyan hatások (haszon vagy költség), amelyek olyan valakit érnek, aki ehhez nem járult hozzá teljes mértékben. Miről is van szó? Tipikus externália az égetők környezetszennyezése, aminek kárait a társadalom fizeti meg. Az égetők és lerakók esetében a levegőbe, vízbe, talajba történő szennyezést, a zajhatást, a tájkép rombolást, stb. vették figyelembe, aminek költségei jelentkeznek; az épületek korróziójában, a csökkenő termés eredményekben, a növekvő egészségügyi költségekben. Különösen fontos, hogy a költségek 95% az egészségügy terén jelentkezik
A tanulmány szerint a lerakók esetében egy tonna hulladékra vetítve a keletkező külső költség 0,91-44 dollár között van, de jellemzően nem haladja meg a 15 dollárt (mintegy 2700 Ft). Ugyanez a költség égetők esetében lényegesen nagyobb 1,3 – 177 dollár közé esik (a legkisebb szám csak az üveház-hatású gázokat veszi figyelembe)

A tanulmány megállapításai azért nagyon fontosak, mert az externális költségeket - a társadalom kárát nem veszik figyelembe egy-egy létesítmény tervezésénél, nem szerepelnek a környezeti engedélyezési eljárásban és a költség-haszon elemzésekben. A fenti számokkal számolva, a hazánkban, Inotára tervezett hulladékégető társadalmi költsége minden évben akár több száz millió, vagy akár több milliárd forint is lehet!

Forrás: Eshet et al., 2006. Valuation of externalities of selected waste management alternatives: A comparative review and analysis. Resources, Conservation and Recycling 46: 335–364


Válaszúton Alapítvány